Spring hovednavigationen over
Tilbage

Advokatsamfundet ærgrer sig over afvisning til trusselramte advokater

Trusler er blevet en problematisk del af hverdagen for mange advokater, og derfor har Advokatsamfundet arbejdet for, at advokater omfattes af samme beskyttelse, som eksempelvis anklagere og dommere er. Justitsministeren har for nylig afslået at ændre reglerne, og det ærgrer Advokatsamfundet.

Hvis en dommer eller anklager bliver truet på livet, får gerningsmanden som udgangspunkt en skærpet straf. Det samme gælder, hvis offeret er en fængselsbetjent, der har transporteret en sigtet eller tiltalt til retten. Men hvis en advokat modtager trusler, gælder der ingen særlig lovgivningsmæssig beskyttelse, selvom advokaten som bekendt yder en vigtig samfundsmæssig opgave og er ekstra udsat, når det gælder trusler og chikane.

Problemet har de seneste år været tydelig, og derfor undrer det Advokatsamfundet, at Justitsministeriet har afvist at følge opfordringen fra Advokatsamfundet, Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Danske Familieretsadvokater og Danske Advokater om at ændre lovgivningen, så advokater bliver beskyttet svarende til straffelovens § 119. Bestemmelsen giver personer i offentlig tjeneste eller hverv en bedre lovgivningsmæssig beskyttelse ved at skærpe straffen for vold, trusler og chikane. Justitsministeriet begrunder alene afslaget med, at bestemmelsens sigte i forbindelse med dens indsættelse har været at beskytte tjenestemænd i det offentlige, og da advokater ikke er offentlige tjenestemænd, ser man ikke et behov for at yde advokater en bedre beskyttelse end den, som alle andre har, jf. straffelovens § 266.

Justitsministeriet forholder sig således ikke til, at advokater i et retslokale bliver stillet ringere end de øvrige professionelle aktører, eller at advokater i nogle tilfælde faktisk tjener det offentlige, f.eks. gennem et beneficium til at møde som beskikket forsvarer.

”Det er dybt ærgerligt, at Justitsministeriet har valgt ikke at lytte til vores forslag om at give advokater en bedre strafferetlig beskyttelse - på lige fod med de øvrige parter i en retssal. Advokater er – qua deres rolle og funktion - mindst lige så eksponeret over for trusler og chikane. Vi har også set en række alvorlige sager, som for os viser, at det er oplagt, at advokater bør have samme beskyttelse som de andre i offentlig tjeneste,” siger Karoline Normann, forperson for Advokatrådets strafferetsudvalg.

Advokater skal ikke acceptere trusler og chikane som en del af jobbet.

Karoline Normann

Forperson for Advokatrådets strafferetsudvalg

Advokatsamfundet har gennem flere år presset på for at få advokater omfattet af bestemmelsen. I et skriftligt folketingssvar til retsordfører Mai Mercado (K) afviser justitsminister Peter Hummelgaard (S) imidlertid, at advokater opfylder de hensyn, der ligger bag den særlige beskyttelse af offentligt ansatte. Konklusionen er ifølge ministeren derfor, at den ikke bør udvides til også at omfatte advokater.

”Det er ikke tilfredsstillende, og advokater skal ikke acceptere trusler og chikane som en del af jobbet. Senest har forsvarsadvokaten for den tiltalte i Emilie Meng-sagen været ude at fortælle, at hun har modtaget ubehagelige beskeder. I Advokatsamfundet kommer der også fortsat løbende henvendelser fra advokater, som oplever grove trusler eller chikane. Problemstillingen er derfor fortsat meget aktuel, og der er behov for løsninger,” siger Karoline Normann.

Selv om der ikke er politisk opbakning til en lovændring lige nu, vil Advokatsamfundet derfor fortsat fokusere på problemstillingen og fastholde organisationens hjælpeordning til advokater, der oplever trusler (se boks nedenfor).

Advokatsamfundets tilbud til advokater

Hvis du som advokat er udsat for trusler eller chikane, kan du gennem Advokatsamfundet få gratis og anonym hjælp hos Falck Healthcare. Tilbuddet inkluderer akut krisehjælp over telefonen og et samtaleforløb. Falck Healthcare kan kontaktes hele døgnet på telefon: 7010 2012.

Hvis du har brug for telefonisk rådgivning og sparring fra Advokatsamfundet i forhold til, hvordan du skal håndtere situationen, kan du kontakte Advokatsamfundet på telefon: 3396 9798.

Selvom du som advokat vurderer, at du ikke har behov for vejledning eller psykologbistand, opfordres du til at henvende dig til Advokatsamfundet, så din oplevelse kan blive registreret i anonymiseret form, og Advokatsamfundet kan få et reelt billede af omfanget af trusler og chikane mod advokater.