Spring hovednavigationen over
Tilbage

Leder: Det kollegiale arbejde skal være i balance

Af Andrew Hjuler Crichton, generalsekretær i Advokatrådet

I løbet af de seneste måneder har der været kredsmøder og valg til Advokatsamfundets forskellige kollegiale forsamlinger.

I de seneste måneders valg i advokatkredsene er blandt andet fire poster i Advokatnævnet og tre poster i Advokatrådet blevet genbesat, fordi de siddende medlemmer har ”siddet deres tid ud” efter vedtægternes regler.

Fra i dag træder en række nye repræsentanter officielt ind i det kollegiale arbejde. Her skal de gøre en vigtig indsats til gavn for hele advokatstanden. De skal træffe beslutninger omkring retssikkerhed, tilsynet, uddannelsen og alle de aktiviteter, der ligger under rådet. I kredsene er der måske kollegiale samtaler og andre opgaver, mens de nye nævnsmedlemmer skal være med til at træffe afgørelser i klagesagerne sammen med repræsentanter udvalgt af justitsministeren og med dommere fra domstolene for bordenden.

Det er alt sammen vigtige opgaver, hvor det er væsentligt, at repræsentationen i forhold til standen er god og balanceret.

Nyvalget til Advokatrådet har resulteret i en større aldersspredning med flere yngre medlemmer. Vi har gennem længere tid ønsket en større blanding af unge og ældre i både råd, nævn og udvalg, for som den tidligere formand udtalte; ’Erfaring har vi nok af.’ Advokatsamfundet er ikke et ’Old-Boys-hold’, og det skal derfor ikke opfattes sådan. Derfor har vi målrettet arbejdet henimod at inkludere flere yngre medlemmer, for vi skal styrke og fremtidssikre Advokatsamfundet, og her er det væsentligt, at vi har alles stemmer og holdninger repræsenteret rundt i de forskellige kollegiale fora.

Valget til rådet har også betydet et farvel til tre kvinder, hvor to nye mandlige og et kvindeligt rådsmedlem er valgt ind i stedet. I Advokatsamfundet ønsker vi at afspejle branchen, og det er derfor med en vis ærgrelse, at jeg må konstatere, at balancen i Advokatrådet er tippet i forhold til kønsdiversiteten, så der nu er fire kvinder og ti mænd blandt de valgte rådsmedlemmer. 

Rådet vil i den kommende tid have fokus på diversitet, og spørgsmålet om diversitet og kollegialt arbejde er også aktuelt for det nedsatte strukturudvalg. Her skal man i forvejen tage vigtige spørgsmål op og drøfte, hvordan standen som helhed bliver repræsenteret bedst muligt, så medlemmerne i de kollegiale fora afspejler og taler på branchens vegne og har legitimitet. Her vil jeg også opfordre advokater med gode forslag til at spille ind til strukturudvalgets medlemmer.

Sluttelig skal der ikke mindst lyde en meget stor tak til alle de afgående råds-, kreds- og nævnsmedlemmer for den kæmpe indsats, som de har ydet gennem årene. Det er for standen en vigtig tørn, I har taget.

Og en stor tak til alle de nye for at stille op, og fordi I vil tage en periode med kollegialt ulønnet arbejde. Vi er glade for, at I engagerer jer, og vi ser frem til samarbejdet.