Philip Maury
Cand.jur. fra Københavns Universitet i 2002.
Han stiftede i 2013 eget advokatfirma, Advokatkontoret Philip Maury.
Boligdommer ved Retten i Glostrup som udlejerrepræsentant.
Tekst: Nya Vecht
Foto: Jeppe Carlsen
I marts 2022 arrangerede Philip Maury et støttearrangement ’Galla for Ukraine’ i Det Kongelige Teater, hvor entreindtægten gik ubeskåret til Røde Kors' arbejde blandt krigen i Ukraines ofre. Han arrangerede også en støttekoncert i Operaen i august samme år. Og i maj i år arrangerede han sammen med den ukrainske ambassadør i Danmark to ukrainske aftener på Det Kongelige Teater med ballet, opera, børnedans mm. Indtægterne fra billetsalget gik ubeskåret til præsidentfrue Jelena Zelenskajas fond, der arbejder for ukrainske børn.
”Jeg mener, at advokater bør og skal lave pro bono samt velgørende arbejde, fordi vi bestrider et embede, som giver os nogle privilegier, og når man har sådanne privilegier, så bør man også forpligtige sig. Som advokater skal vi levere noget unikt hver gang, for det retfærdiggør vores eksistens, og det trækker jeg også på, når det kommer til mit velgørenhedsarbejde.”
Hvis Philip Maury ikke var gået af juraens vej, er han ikke i tvivl om, at han var endt på en mere kulturel hylde, for kunsten har altid fået hans hjerte til at banke lidt hurtigere.
Philip Maury, der beskæftiger sig med bolig- og byggeret, erhvervsejendomme samt lejeret, har været selvstændig advokat siden 2013, og de mere fleksible arbejdstider har åbnet op for, at han også kan fokusere på sin anden store kærlighed, nemlig kunsten og kulturen.
”Jeg er stolt over, at jeg har kunne forblive at være praktiserende advokat og selvstændig gennem alle disse år. Friheden ved at være selvstændig er fantastisk, og det betyder, at jeg kan planlægge og tilrettelægge min tid og mit liv, som jeg vil,” forklarer han.
”Jeg kan lide at arbejde med jura – min drivkraft er at finde undtagelsen til undtagelsen til undtagelsen, der ender med, at man kan vinde en sag eller kan løse en juridisk opgave. Der er nogle nuancer, som er logiske, men ikke umiddelbare tilgængelige for det almindelige sind, og jura fungerer derfor som en kinesisk æske. Det fascinerer mig utroligt meget.”
Da Ukraine blev invaderet i februar 2023, overraskede det Philip Maury, at der hverken var kunstnerisk støtte eller solidaritet fra den danske scenekunsts side.
”Alle de store teatre og koncertsteder i Europa havde lavet kunstneriske manifestationer om solidaritet, men der var intet herhjemme,” forklarer han.
Philip Maury begyndte derfor at lege lidt med tanken om at låne Det Kongelige Teater og lave en galla for Ukraine. I en anden forbindelse talte han med Nordisk Films CEO, Asger Flygare, om sin idé, og Asger Flygare tilbød at hjælpe i det omfang, som han kunne.
”Den fredag eftermiddag, som var den 4. marts 2022, gik jeg hjem og skrev en mail til Det Kongelige Teater, hvor jeg spurgte, om det var muligt at låne teatret til et støttearrangement til fordel for Ukraine. Kasper Holten skrev tilbage nærmest med det samme, at han var vild med ideen, men grundet ’Rigsrevisionen og Djøf-regler’ kunne det ikke lade sig gøre. Så spurgte jeg om, jeg kunne leje teatret i stedet, og herefter blev jeg sendt videre i systemet.”
Philip Maury fik at vide, at det ville komme til at koste 500.000 kroner at leje det Kongelige Teater for en aften samt stable en forestilling på benene.
”Hvis jeg nu trak kassekreditten i bund, kunne jeg skaffe 50.000 kroner, og hvis jeg så gik ned med min flaskepant, kunne jeg yderligere finde 50.000 kroner, så det var jo desværre ikke helt nok,” siger han.
Men Philip Maury gav ikke op – og han trak i alle de tråde, som han kunne. Philip Maury opsatte et program sammen med nogle af sine bekendte fra teaterverdenen, og Asger Flygare endte som lovet med at hjælpe med PR-delen. Philip Maury gik i Torvehallerne og spurgte nogle af stadeholderne, om de ville sponsorere mad og forplejning, og det ville de gerne.
”Jeg manglede stadig de sidste penge, men jeg fik jo mit budget betydeligt ned på den måde. Jeg mødte en ven i en anden sammenhæng, og han endte med at låne mig den halve million, og så kunne jeg booke teatret og gå i gang med at finde de kunstnere, som jeg ønskede som medvirkende, og i sidste øjeblik udviste kammerherre Fritz Schur og William Hansen Fonden den største generøsitet, så lånet kunne betales tilbage.”
Philip Maurys sats endte med at flaske sig. Gallaen for Ukraine blev afholdt på Det Kongelige Teater allerede den 19. marts og den blev udsolgt på blot to dage. Philip Maury gentog det i august 2022, og det tredje arrangement var i maj i år, hvor over 135 kunstnere to aftener i træk optrådte, og Dronningen åbnede primære aftenen.
”Jeg har klart kunne trække på min juridiske baggrund i mit velgørenhedsarbejde, særligt når det har handlet om procesorganiseringen. Jeg har via min baggrund været vant til at være pragmatisk og følge vejen temmelig slavisk. Man kan jo ikke begynde at lave om på sine påstande under hovedforhandlinger eksempelvis, og det har klart været en styrke at have det med sig i hele projektfasen i velgørenhedsarbejdet. I al beskedenhed er jeg god til at lede og fordele opgaver, og jeg kan sætte ting i værk, hvilket jeg også synes, at jeg har fået bevist med de ukrainske støttearrangementer.”
”Når jeg som advokat har en klient, der kommer ind ad døren, er klienten ked af det og har et problem, og når klienten går ud ad døren igen, har vi måske været gennem en retssag, hvor man sjældent får 100 procent ret, og klienten har fået en regning fra mig, der sikkert er gået gennem loftet 15 gange, for det bliver næsten altid dyrere, end man regner med. Så klienten er ikke glad, når han kommer ind, og han er heller ikke glad, når han går ud igen. Men i teatret er folk – næsten altid – glade, både når de kommer, og når de går.”
Hvis Philip Maury ikke var gået af juraens vej, er han ikke i tvivl om, at han var endt på en mere kulturel hylde, for kunsten har altid fået hans hjerte til at banke lidt hurtigere.
”Jeg elsker at lave kulturelt arbejde ved siden af jobbet som advokat, men jeg kommer til at dø som advokat, det er der ingen tvivl om. Jeg kommer heller ikke til at forsøge mig med at få det til at smage lidt af fugl og kaste mig over immateriel ret, for det er der andre, der er meget bedre til end mig. Jeg bliver ved mine mursten.”
Udover kærligheden til mursten er retorik en anden hjertenskær for Philip Maury. For advokaten er tale ikke sølv, men guld. De problematikker han oplever i sit virke som advokat, søger han at ændre ved at kommunikere og mediere for derved at undgå retssager.
”Hvis du forestiller dig en skyttegrav, hvor du har hundrede soldater, der skal i krig, så vil 90 af dem sidde under presenningen og ryste over, at de om lidt skal ud på slagmarken. Og så har du ti, der bare sidder og glæder sig. Og de ti af dem er de rigtig gode og dedikerede advokater, der glæder sig til at gå i kamp inde i retssalen. Jeg er nok mere en af de 90 andre, der gemmer sig under presenningen. Jeg mener ikke, at retssalen er et sted, hvor man løser problemer. Vores erhverv som advokater er tynget af, at det er svært at løse problemerne, hvis man går den slaviske vej, og det er også derfor, at jeg med al respekt søger at undgå retssalene,” siger Philip Maury.
Frivilligt arbejde er en anden ting, Philip Maury bruger meget af sin tid på; han er bestyrelsesformand i Det Danske Drengekor og viceformand for Livgardens historiske Samlings Venner.
”Som advokater har vi så mange privileger, og det byder, at vi også giver noget retur, hvilket jeg absolut også oplever, når jeg har rakt ud til mine advokatkollegaer i forbindelse med mit velgørenhedsarbejde. Eksempelvis så stillede Kammeradvokaten med to kokke og gav alt maden ved det sidste arrangement for Ukraine, som jeg satte op. Og det er en helt generel oplevelse, når jeg har talt med advokatstanden, at de har været yderst velvillige med både deres tid og deres hjælp”, siger Philip Maury.
Cand.jur. fra Københavns Universitet i 2002.
Han stiftede i 2013 eget advokatfirma, Advokatkontoret Philip Maury.
Boligdommer ved Retten i Glostrup som udlejerrepræsentant.