Spring hovednavigationen over
Tilbage

Fuldmægtig i en coronatid: Det kan godt være ensomt

Siden marts har Christine Palm Boesgaard de fleste dage arbejdet hjemme i sin lejlighed i det indre København. Hun savner sine kolleger og fællesskabet på kontoret hos Sirius advokater, men er glad for den indsats, firmaet har gjort for at afhjælpe følelsen af isolation.

Coronakrisen har lært virksomhederne, at man sagtens kan arbejde effektivt hjemmefra. Men for fuldmægtige vil der være et ekstra behov for daglig kontakt og sparring. Christine Palm Boesgaard kender den følelse:

”Det går fint med at arbejde hjemme. Jeg har fået indrettet mig, så jeg sidder godt, og jeg arbejder effektivt, og det er rart med ro og at kunne fordybe sig uden afbrydelser. Men det kan være ensomt, og jeg savner kontoret og den daglige uformelle snak. Jeg ved, at mange fuldmægtige har det lige sådan,” siger hun.

Fokus på trivsel
Christine mener selv, at hun er en af de heldige. Både fordi hun er tredjeårs fuldmægtig og derfor kender firmaet godt. Men mest fordi at advokatfirmaet, hvor hun er ansat, har gjort en ekstraordinær indsats for at være opmærksom på de fuldmægtige, mener hun.

”Der er et stort fokus på trivsel og dialog fra hjemmearbejdspladsen. Vi starter dagen med et morgenmøde på Teams i afdelingen, hvor vi spørger til hinanden og tager en status. Vi får vendt dagens opgaver, og om vi har for meget eller for lidt på bordet. Jeg bliver dagligt kontaktet af mine ledere. Ikke kun om det faglige, men også små hilsener og beskeder som ’hav en god dag’, og det betyder meget.”

Telefonen er altid åben hos både principal og partnere, når Christine har behov for sparring, og hun får den feedback, hun har brug for. De spørger, om hun har for travlt eller har andre udfordringer, de kan hjælpe med. De spørger også til kæresten og familien, og om de har det godt.

”Det er vigtigt, men det sociale og følelsen af fællesskab og sammenhold betyder også meget for mig, og det er der også fokus på hos Sirius. Vi har haft virtuelle fredagsbarer, hvor der typisk først er et lille oplæg eller webinar, og i fredags var der en minikoncert med Rasmus Nøhr. Det løfter virkelig stemningen og har fungeret rigtigt godt,” fortæller hun. 

Ud hver dag
Selvom der er fordele ved at arbejde hjemme, er en af ulemperne, at det kan være svært at skelne mellem, hvornår man er hjemme, og hvornår man er på arbejde.

”Det kan være svært at sætte grænserne for ens arbejdstid. Vi er jo vant til, at der en gang imellem er lange dage på kontoret, men så går man også hjem, når man går hjem. Vi er blevet opfordret til at lukke computeren ned og gå en lang tur hver dag efter arbejde, og det gør jeg. Det erstatter lidt den daglige cykeltur, jeg også kan savne. I frokostpausen ringer jeg tit til en af de kolleger, jeg normalt ville snakke med i kantinen, så vi lige får den uformelle snak. Jeg møder også andre fuldmægtige til kaffe udendørs i byen en gang imellem. Jeg er meget socialt anlagt og får energi af at være sammen med andre mennesker, så det er vigtigt, at det bliver prioriteret.”

Ture til kontoret
I disse dage har Christine mulighed for at arbejde på kontoret to dage om ugen, men hun bliver mødt af halvtomme lokaler, for alle møder ind på skift, og der bliver koordineret, så fuldmægtige ikke møder ind samtidig.

”Det er ikke helt det samme som under normale omstændigheder, men det er rart at kunne benytte sig af biblioteket, printe og så at se dem, der så er på kontoret,” siger hun.

Kontoret har også sørget for aftenvagter, hvor der er en partner til stede, og så kan man som fuldmægtig lige cykle forbi og få en snak og sparring.

”Jeg tror ikke, man kan finde på flere tiltag for at være der for os fuldmægtige. Men jeg ved, at der er fuldmægtige andre steder, som ikke får den samme opmærksomhed. Der er mange, der har det svært ved at arbejde i en lille lejlighed uden kontakt med omverdenen eller arbejdspladsen – særligt dem, der ikke er i parforhold eller har forældrene rundt om hjørnet. Her kender jeg flere, der har oplevelsen af at sidde meget alene med et stort ansvar, uden der er fokus på feedback eller sammenhold.”

Christine tror, at hjemmearbejde er kommet for at blive, også på den anden side af coronakrisen, for det giver en større fleksibilitet, men selv ville hun helst arbejde på kontoret hver dag, fordi hjemmearbejde aldrig kan erstatte det fællesskab, det giver, at møde på kontoret og se kollegerne.

”Det fungerer fint for mig med to hjemmearbejdsdage om ugen og så resten af tiden på kontoret, men jeg glæder mig så meget til hverdagen, hvor der igen er liv på kontoret. Sådan en helt almindelig onsdag, hvor alle er til stede,” siger hun.

I den kommende tid kan du følge flere fuldmægtige på Instagram, som fortæller, hvordan det går med at arbejde hjemme, og som giver et godt råd.