Spring hovednavigationen over
Tilbage

Det må ikke tage ni år at sagsbehandle i Skat

Folketingets ombudsmand har nu meldt ud, at det er helt uacceptabelt, at Skattestyrelsen indtil videre har brugt ni år på at behandle en række sager om mulig tilbagebetaling af moms. Det sker på baggrund af en henvendelse fra Forsikring og Pension, som også Advokatrådets skatteudvalg har støttet.

Ombudsmanden er samtidig bekymret for, at der stadig kan gå lang tid, før styrelsen har afgjort alle sagerne i sagskomplekset, der er opstået efter en EU-dom fra 2014 om moms af ydelser til investeringsforeninger (ATP-dommen).

”Uagtet at sager kan rumme komplekse juridiske problemstillinger, så har myndighederne pligt til at vurdere og afgøre dem inden for en rimelig tidsfrist. Borgere og virksomheder skal have en afgørelse, de kan komme videre med – og der er 9 år meget langt fra en acceptabel sagsbehandlingstid. Det gør ikke sagen bedre, at sagsbehandlingstiden i en række tilfælde kan blive væsentligt længere, eftersom Skattestyrelsen end ikke er begyndt at behandle en del af sagerne endnu”, siger Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger i en pressemeddelelse. 

Ombudsmanden iværksatte undersøgelsen på baggrund af en henvendelse fra brancheorganisationen for forsikringsselskaber og pensionskasser, F&P, der opfordrede ombudsmanden til at gå ind i sagen. En opfordring, der også blev støttet af Advokatrådet.

Formanden for Advokatrådets skatteudvalg, Christian Bachmann udtaler:

”Vi deler fuldstændigt Ombudsmandens vurdering af dette alt for langvarige forløb. Arbejdet er ikke tilrettelagt på en ordentlig måde, som tager hensyn til retssikkerheden for de mange virksomheder, som har fremsat krav. Ingen kan være tjent med at vente så længe på en retlig afklaring. Der er en stor risiko for, at skattemyndighedernes ageren i denne sag gør, at virksomhederne mister modet og ender med at opgive deres krav. Vi så det i det gamle AMBI-kompleks, og nu gentager historien sig, så det forventer vi, at der bliver rettet op på. Men vi deler også Ombudsmandens bekymring over, at skattemyndighederne har meddelt, at der ”fortsat er mange uafklarede faktorer af betydning for sagsbehandlingen”, og at styrelsen ikke anser det for muligt at fastslå mere præcist, hvornår sagerne forventes færdigbehandlet.”

Ombudsmanden har underrettet Folketingets Skatteudvalg om resultatet af sin undersøgelse.

Se pressemeddelelse fra Ombudsmanden her.