Spring hovednavigationen over
Tilbage

CCBE Plenary Session 2020: Brexit og Menneskerettighedsprisen 2020

Advokatsamfundet deltog i CCBEs Plenary Session den 27.november 2020. Møderne finder sted to gange årligt med deltagelse af delegationer fra advokatsamfund i hele Europa. Mødet blev på grund af corona-situationen afholdt virtuelt.

Centrale emner på mødet var blandt andet en modificering af CCBEs vedtægter, så man post-Brexit fortsat vil have mulighed for at have UK som aktivt medlem, både for så vidt angår aktiviteter og medlemsbidrag. Der blev ligeledes vedtaget en aftale med UK omkring deres fremtidige engagement i CCBE, samt et budget der reflekterer de ændrede økonomiske forhold.

Pierre Schupp (Schweiz) blev valgt som nyt medlem af præsidentskabet og indtræder som 3. vicepræsident fra 1. januar 2021.

CCBEs årlige menneskerettighedspris blev i 2020 uddelt til en række egyptiske advokater for deres mod og engagement i at forsvare overholdelsen af menneskerettigheder i Egypten. Prismodtagernes er Haytham Mohammadein, Hoda Abdelmoniem, Mahienour El-Massry, Mohamed El-Baqer, Mohamed Ramadan and Zyad El-Eleimy. Du kan læse mere om prismodtagerne her.

Som noget nyt blev der i år også uddelt en særpris til den tyrkiske advokat Ebru Timtik. Hun var én af de 18 advokater der i 2019 blev idømt mellem 3 og 19 års fængsel for påståede terroraktiviteter. Ebru Timtik døde i august 2020 efter at have sultestrejket i otte måneder for at forsvare hende og hendes kollegaers ret til en retfærdig rettergang i Tyrkiet, læs mere om Ebru Timtik her. CCBE har igennem hele processen ydet en stor indsats i forhold til at lægge pres på de tyrkiske myndigheder og sætte fokus på situationen.

Der blev vedtaget to sæt guidelines til brug for advokater: ét vedrørende fri bevægelighed og kravene til at virke som advokat rundt om i Europa, og ét om hvordan man som advokat skal forholde sig i den nye virkelighed, hvor klientmøder og vidneafhøringer i stigende grad ses afholdt virtuelt. De to sæt guidelines vil snarest blive offentliggjort.