Spring hovednavigationen over
Tilbage

Borgere opsøger kommunen i stedet for retshjælpen

Mange borgere opsøger ikke advokatvagter og retshjælpskontorer, når de har behov for retshjælp. I stedet søger de hjælp hos kommunen, deres læge eller andre fagpersoner, som de har en høj grad af tillid til, viser et nyt forskningsprojekt om retshjælp fra SDU. Det er et stort retssikkerhedsmæssigt problem, mener Nikolaj Linneballe, der er formand for Advokatrådets procesretsudvalg.

”Borgerne søger ofte retshjælp, fordi de er blevet mødt af kommunale krav. Men der er ingen uvildighed i retshjælpen, når det er kommunen selv, der skal vejlede i afgørelsen. Kommunerne træffer beslutninger efter bedste evne, men når flere undersøgelser viser, at kommunerne ofte tager fejl, så bør retshjælpen udføres af uvildige fagpersoner,” siger Nikolaj Linneballe.

Advokatrådet har flere gange påpeget, at retshjælpssystemet bør laves helt om, så borgerne sikres en reel adgang til uafhængig, kvalificeret juridisk rådgivning. 

”I dag er der så betydelige barrierer for at udnytte retshjælpsordningen, at den slet ikke bliver udnyttet, eller at den ikke bliver udnyttet på en hensigtsmæssig måde. Forskning viser blandt andet, at jo mere udfordret du er, desto større er barrieren i forhold til at søge hjælp. Borgere med få ressourcer kører ikke en time i tog for at opsøge en retshjælp, der måske kan hjælpe dem, og mange af dem opsøger ikke engang retshjælpen, hvis den ligger rundt om hjørnet,” siger Nikolaj Linneballe.

Dette underbygges af retshjælpsprojektet fra SDU.

”Retshjælpsprojektets resultater viser entydigt, at jo flere ressourcer, mentale såvel som sociale og fysiske, den enkelte borger har, jo større sandsynlighed er der for, at vedkommende vil opsøge og få adgang til hjælp og juridisk bistand,” forklarer Ole Hammerslev, der er professor i retssociologi ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet og leder af forskningsprojektet, i en pressemeddelelse.

Ifølge Nikolaj Linneballe bør retshjælpen rykkes tættere på borgerne.

”Der er en geografisk udfordring med at sikre retshjælp i de dele af landet, hvor der ikke er retshjælpsinstitutioner, men det kan løses ved at etablere ordninger, hvor lokale advokater kan give rådgivning under den offentlige retshjælp. Det er vigtigt, at borgernes retssikkerhed ikke afhænger af frivillige kræfter i lokalområdet.”

I foråret nedsatte justitsministeren en arbejdsgruppe, der skal se på reglerne om retshjælp og fri proces. Advokatrådet er inviteret med i følgegruppen til et lovforberedende udvalg, men ikke til selve udvalgsarbejdet, hvilket ifølge Nikolaj Linneballe er en fejl.

Det kan du læse mere om på Advokatsamfundet.dk.