Spring hovednavigationen over

Advokatsamfundet

Advokatsamfundet arbejder på politisk neutralt grundlag for borgernes og virksomhedernes retssikkerhed og for et velfungerende retssamfund.

Advokaternes Hus
Retsbygningen Tasiilaq Foto Allan Nejbjerg
Retssikkerheden i Grønland

Advokatrådets rapport om retssikkerheden i Grønland

Baggrunden for Advokatrådets rapport er at følge op på udviklingen gennem de seneste otte år i det grønlandske retsvæsen, siden Advokatrådet tilbage i 2016 udgav en rapport om retssikkerheden i Grønland.

Varetægt
TEMA: VARETÆGTSFÆNGSLING

Advokaten 2 2024

”Det er hæsligt at være på arrestbesøg efterhånden. Jeg møder personer med ptsd, angst, frygt for overfald, børn, der græder, forældre, der ikke kan forstå, at deres sønner ikke har fået det brev på tre linjer og et foto, de har sendt 14 dage forinden, fordi det bliver lagt til bunke, inden politiet får læst det igennem. Og klienter, der får inddraget det ene og ikke får udleveret det andet, for eksempel tøj, som de har ret til. Eller så bliver alles vinduer lukket, fordi der er én, der har råbt – man skal hele tiden forholde sig til de her ting. Det er som om, at myndighederne ikke er opmærksomme på, hvor totalt indgribende en varetægtsfængsling er,” siger Karoline Normann, forsvarsadvokat og forperson for Advokatrådets strafferetsudvalg.

Danmark har fortsat nordisk rekord i andelen af indsatte i fængsler, der sidder i varetægt. Flere ender med at afsone hele dommen eller længere tid i varetægt end den dom, de ender med at få. Og hver tiende ender med løsladelse eller frifindelse efter uger, måneder eller år under dårligere og mere nedbrydende vilkår end de indsatte, der har fået dom og afsoner under almindelige fængselsvilkår. Hvorfor er det sådan, og hvad er alternativet?

Læs tema i Advokaten

Status på retssikkerheden i Danmark

Retssikkerhedsanalysen 2023

Hvad laver Advokatsamfundet? Video med AHC

Hvad laver Advokatsamfundet? Se film med generalsekretær Andrew Hjuler Crichton

Advokat Marianne Philip, Foto: Jeppe Carlsen
Portrætserie: 'Hvad er meningen?'

Partner som 30-årig - og det takker hun USA-ophold for

For godt 40 år siden arbejdede Marianne Philip med M&A og kapitalmarkedsret i USA og havde sin første børsnotering på New York Stock Exchange. Den tidlige advokaterfaring og netværket fra USA fik afgørende betydning for hendes karriere som advokat og senere som bestyrelsesmedlem i toneangivende fonde og selskaber.

”Da jeg kom hjem, fik jeg nogle spændende sager via det netværk, jeg havde opbygget i USA, og det, tror jeg, var afgørende for, at jeg blev partner så hurtigt. Senere blev jeg involveret i bestyrelsesarbejde via nogle transaktioner i slutningen af 80’erne. Jeg fik tilbudt bestyrelsesposter, efter at transaktionerne var afsluttet,” siger advokat Marianne Philip.

Revideret hvidvaskvejledning til advokater

Med en ny, revideret vejledning om forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering vil Advokatrådet sikre, at advokater har en række praktiske eksempler og uddybende beskrivelser af de omfattende og komplekse procedurer, man som advokat skal overholde. Vejledningen er udgivet i september 2022.

Advokatundersøgelser

Guide til borgere om Advokatundersøgelser

Advokatrådet har udarbejdet en guide til borgere, som skal deltage i en advokatundersøgelser. Se hvilke rettigheder du har, og hvordan rammerne er, hvis du skal medvirke i en advokatundersøgelse.

Advokatsamfundet på Instagram

Hvad sker der i Advokatrådet? Film med formand Martin Lavesen

Hvad sker der i Advokatrådet? Se film med formand Martin Lavesen