Spring hovednavigationen over

Faglig artikel: Når klientkontoen anvendes til drift

Publiceret: 1. december 2023

Tekst Katarina Hartmann, specialkonsulent i Advokatsamfundet

LinkedIn ikon Link ikon Prink ikon

Advokaten løber store risici ved at stille klientkontoen til rådighed for klienter til brug for drift, da det ofte er en særdeles grov overtrædelse af god advokatskik, ligesom risikoen for at blive dømt for medvirken til eksempelvis hvidvask er til stede.

Selvom klientkontosystemet har været en del af arbejdet som advokat i 80 år, giver fortolkningen af reglerne til stadighed udfordringer. Senest har Advokatnævnet afsagt kendelser i flere sager rejst af Advokatrådet, hvor advokater har stillet klientkontoen til rådighed for klienter som driftskonto.

En del af Advokatrådets tilsyn vedrører behandlingen af betroede midler og dermed advokaters overholdelse af klientkontovedtægten. Gennemførelsen af de tilsynsforanstaltninger, som er fastsat i klientkontovedtægten til kontrol af, om advokater overholder klientkontoreglerne, er af afgørende betydning for, at advokater kan bevare deres særlige rettigheder med hensyn til opbevaring af klientmidler. 

Klienttilsvaret

Alle advokater, der modtager betroede penge fra en klient, er forpligtet til at oprette en klientkonto. En klients betroede midler skal uden unødigt ophold indsættes på klientkontoen, hvorved disse opbevares på en sådan måde, at klienten nyder en særlig beskyttelse. Samtidig kan advokaten på vegne af sin klient disponere over dette indestående, hvilket er nødvendigt for, at advokaten kan varetage sin klients interesser.

Det følger af klientkontovedtægtens § 2, at klienttilsvaret er det samlede beløb, som er betroet advokaten eller advokatselskabet som led i advokatvirksomhed. Klienttilsvaret skal stå på en klientkonto, og beløb, der ikke er modtaget som led i advokatvirksomhed, indgår ikke i klienttilsvaret og kan ikke indsættes på en klientbankkonto.

Det følger af klientkontovedtægtens § 9, at der alene kan hæves beløb fra klientkontoen, hvis beløbene udbetales til en klient eller som led i behandling af klientens sag, eller der er tale om beløb, som advokaten eller advokatselskabet har til gode hos en klient i henhold til bogført mellemværende, der berettiger til modregning, eller som efter opgørelse og afstemning overstiger advokatens eller advokatselskabets samlede tilsvar.

De midler, der indestår på klientbankkontoen, skal således være midler, der er modtaget som led i opfyldelse af et advokatopdrag.

Drift for klienter

Advokatrådet har løbende fokus på forskellige problemstillinger i forbindelse med advokaters behandling af betroede midler.

I den senere tid er tilsynet i stigende grad blevet mødt af situationer, hvor der udenfor advokatopdraget som henholdsvis kurator, rekonstruktør og likvidator sker drift fra en advokats klientkonto.

Advokatrådet har i forlængelse af tilsynsindsatsen fundet anledning til at henlede opmærksomheden på, at det ikke kan være et konkret advokatopdrag at drifte for en virksomhed, ligesom det ikke kan være et advokatopdrag at stille en klientkonto til rådighed som bankkonto, mens ens klienter leder efter en ny bank.

Der kan således ikke indgås aftale med en klient om, at der kan ske indbetaling af virksomhedens fakturaer til en klientkonto, ligesom midler, der står på en klientkonto, ikke kan anvendes til at betale en virksomheds fakturaer.

Advokatrådet har indbragt en række sager for Advokatnævnet, hvor advokaten blandt andet har stillet sin klientkonto til rådighed for virksomheder til brug for drift.

Advokatnævnets kendelser

I Advokatnævnets kendelse i sagsnummer 2023-1650 af 29. september 2023 var advokaten alene indbragt for at have stillet sin klientkonto til rådighed for en enkelt virksomhed over en periode på cirka to måneder. Nævnet lagde i kendelsen til grund, at der var indgået et skriftligt advokatopdrag, i medfør af hvilket advokaten stillede sin klientkonto til rådighed for virksomheden og foretog indgående betalinger og udbetalinger i forbindelse med virksomhedens drift, og at der herved blev indsat pengebeløb på klientbankkontoen, der ikke var modtaget som led i advokatvirksomhed, og udbetalt beløb fra klientbankkontoen, der ikke var et led i behandlingen af en klients sag.

Advokatnævnet slog fast, at det ikke kan sidestilles med og udgøre et advokatopdrag, at klientkontoen blev stillet til rådighed, mens virksomheden angiveligt søgte efter en ny bank, ligesom det ikke ændrer vurderingen af, at det er en overtrædelse af god advokatskik, at advokaten havde fuldt kendskab til, hvor indbetalingerne kom fra, og at udgifterne blev kontrolleret.  

Advokaten, der ikke tidligere var sanktioneret, blev pålagt en bøde på 80.000 kr.

I Advokatnævnets kendelse i sagsnummer 2022-4021 af 29. september 2023 var advokaten indklaget for seks overtrædelser af klientkontovedtægten, herunder at have anvendt sin klientbankkonto som driftsbankkonto for en virksomhed i en periode på cirka tre måneder og for to andre virksomheder i en periode på to år.

Advokatnævnet fandt, at advokaten havde tilsidesat reglerne i klientkontovedtægten og derved havde tilsidesat god advokatskik, jf. retsplejelovens § 126, stk. 1, jf. klientkontovedtægtens § 19. Henset til blandt andet forholdets karakter og flerheden af tilsidesættelser fandt Advokatnævnet, at advokaten herved særdeles groft havde tilsidesat god advokatskik.

Advokaten blev frifundet for et af de seks forhold. Advokaten, der ikke tidligere var sanktioneret, blev pålagt en bøde på 80.000 kr.

I Advokatnævnets kendelse i sagsnummer 2022-4302 af 29. september 2023 var advokaten indklaget for flere overtrædelser af klientkontovedtægten, herunder i en periode på to år at have stillet klientkonti til rådighed for 12 forskellige virksomheder i perioder af varierende længde på op til et år.

Advokatnævnet fandt, at der henset til forholdenes karakter, flerheden af tilsidesættelser, periodens længde samt antallet af posteringer var tale om en særdeles grov tilsidesættelse af god advokatskik. Advokaten, der ikke tidligere var sanktioneret af Advokatnævnet, blev pålagt en bøde på 100.000 kr.

Efter en samlet vurdering af tilsidesættelsernes karakter og grovhed samt flerheden af tilsidesættelser fandt Advokatnævnet i de to sidstnævnte kendelser, at der var grundlag for betinget at frakende advokaten retten til at udøve advokatvirksomhed i en prøvetid på to år, jf. retsplejelovens § 147 c, stk. 3. 

Store risici

Som det fremgår af Advokatnævnets kendelser, er det at stille sin klientkonto til rådighed for en virksomhed en alvorlig overtrædelse af god advokatskik. Afhængig af omfanget af den hjælp, man som advokat har ydet sin klient, kan det være en særdeles grov overtrædelse af god advokatskik.

Når en advokat stiller sin klientkonto til rådighed for drift, udsætter advokaten sig for store risici. For at gennemføre pengeoverførsler for andre mod vederlag kræver det udenfor varetagelsen af et advokatopdrag, at man skal være godkendt af Finanstilsynet til at drive penge- og/eller betalingsinstitut.

Med tilladelsen til at drive bankvirksomhed følger en lang række almindelige krav, herunder transaktionsmonitorering mv. Opfyldelsen af disse krav varetages normalt af bankernes specialiserede complianceafdelinger. Hvis en advokat stiller sin klientkonto til rådighed som virksomhedens bankkonto, løber advokaten risikoen for at blive misbrugt til hvidvask, kreditorunddragelse samt skatte- og momsunddragelse. Med dette følger risikoen for at blive sigtet og dømt for medvirken samt at blive mødt af erstatningskrav fra de kreditorer, der er blevet glemt.

Det er Advokatrådets oplevelse, at drift fra klientkonti ofte følges ad med andre overtrædelser af klientkontovedtægten, ofte manglende bogføring og afstemning, hvilket også jævnligt medfører, at der er eller i perioder har været negative klienttilsvar. Det skaber en stor risiko for, at klienter, også dem, der ikke er involveret i sagen om drift, risikerer at miste deres penge. Derfor vil Advokatrådet også fremadrettet have stort fokus på at komme på tilsyn hos advokater, hvor Advokatrådet mistænker, at der kunne være tale om drift fra klientkonti.