Spring hovednavigationen over
Tilbage

Da advokatvagten lukkede: ”Jeg kunne ikke lade være med at hjælpe”

Egentlig havde advokat Brian Werner Larsen aldrig skænket det en tanke at melde sig som frivillig til en advokatvagt, men det ændrede sig, da han uge efter uge mødte private borgere, der ledte efter en tidligere advokatvagt i samme opgang som hans kontor.

Advokat Brian Werner Larsen

Advokat Brian Werner Larsen besluttede sig for at blive advokatvagt, efter at et tidligere advokatfirma med advokatvagt, som hans eget advokatfirma delte opgang med, flyttede. Foto: Privat

Alt fra studerende til pensionister ringede gang på gang på dørtelefonen til en opgang i Vester Voldgade i København, hvor der tidligere lå en advokatvagt. Nogle vendte om igen, da de fandt ud af, at advokatfirmaet med fast advokatvagt om tirsdagen ikke længere boede på adressen, mens andre blev lukket ind i opgangen og gik ind til Lex Advokater for at spørge, om det var dér, advokatvagten lå. Det stod på en lille måneds tid.

”Jeg kunne ikke lade være med at hjælpe dem, der kom. De stod dér med deres problemer og ville gerne have hjælp – og nogen havde måske taget ekstra mod til sig efter at have gået med problemerne længe, så jeg kunne ikke bære, hvis de gik forgæves,” fortæller advokat Brian Werner Larsen, som driver Lex Advokater.

Efter lidt over tre uger besluttede han sig for officielt at påtage sig at føre advokatvagten videre, så nu har advokatfirmaet de seneste tre måneder sat to timer af hver tirsdag eftermiddag til advokatvagten. Omkring fem til ti borgere dukker op i åbningstiden og får mundtlig juridisk rådgivning helt gratis.

”Det gør mig glad, at de går herfra med et håb og har en retning. Jeg kan ikke hjælpe dem med at løse deres problemer til bunds, men jeg kan på relativt kort tid give dem en juridisk vurdering af, om de har en sag eller ej, og hvis de har, hvad næste skridt så skal være,” siger Brian Werner Larsen.

”Samtidig synes jeg, at det er en god ting at gøre. Jeg har fået en lang og fin uddannelse betalt af samfundet, og på denne her måde kan jeg give noget tilbage til andre, som står i en sårbar situation enten personligt eller økonomisk.”

Hvis man oplever en glæde ved at give information videre til nogen, der har brug for den, så synes jeg helt klart, at man skal gøre det.

Brian Werner Larsen

Advokat

Lex Advokater beskæftiger sig til dagligt med ansættelses- og arbejdsret, medieret, entrepriseret og selskabsret, og det er langtfra altid, at dem, der besøger advokatvagten lige kommer med en forespørgsel inden for et af de områder. Dog kan Brian Werner Larsen i langt størstedelen af henvendelserne hjælpe med en juridisk vurdering med det samme.

”Men nogle gange hænder det, at jeg lige må slå noget op. Det er med til at holde én vågen at møde så mange forskelligartede problemstillinger.”

For jurastuderende eller advokatfuldmægtige giver de konkrete problemstillinger ifølge Brian Werner Larsen et godt indblik i, hvordan jura er i praksis, og hvilke juridiske processer der er. Derfor har han ofte sine stud.jur.-ansatte med på sidelinjen, når advokatvagten er åben.

”Det er også oplagt at helt unge advokater melder sig til en advokatvagt, fordi det giver en god mulighed for at få et bredere perspektiv på juraen,” siger han.

Brian Werner Larsen fortæller, at folk henvender sig til advokatvagten for at få hjælp til alt mellem himmel og jord. Det kan for eksempel være en person med en dement ægtefælle, der ønsker råd i forbindelse med et testamente og arv, eller lejere, der er blevet snydt af deres udlejer.

Af og til dukker der også lidt mere skæve sager op. Eksempelvis har en kvinde været forbi advokatvagten, fordi hun gerne ville have en deleordning omkring en hund, efter at hun og en tidligere samlever var gået fra hinanden. Kæresten havde købt hunden, men hun havde efterfølgende betalt dyrelægeregninger og lignende.

”Det er sjovt og spændende at høre folks historier og få indblik i problematikker, som jeg ikke lige selv havde tænkt på,” siger Brian Werner Larsen, som i det konkrete tilfælde rådede hende til at gå til sit indboforsikringsselskab for at høre om mulighederne for retshjælp. Det endte dog i sidste ende med et afslag.

Han anbefaler andre advokater at kaste sig ud i at drive en advokatvagt, hvis de har tiden til det, men siger samtidig:

”I bund og grund handler det om, hvilken livsanskuelse man har. Hvis man oplever en glæde ved at give information videre til nogen, der har brug for den, så synes jeg helt klart, at man skal gøre det.”

Hvis ikke muligheden for at føre en advokatvagt videre var kommet til ham på den måde, den gjorde, er Brian Werner Larsen ikke sikker på, at han af eget initiativ ville have startet en advokatvagt.

”Hverdagen går, og man kører jo bare i samme sporrille som på en gammel grammofonplade. Derfor er jeg ikke sikker på, at jeg havde taget initiativet, hvis ikke dem, der havde brug for hjælp, var kommet til mig.”

Valby Bibliotek leder efter en ny advokatvagt.

Advokatvagten kort fortalt

  • En advokatvagt er en slags juridisk skadestue, hvor advokater yder gratis rådgivning om juridiske spørgsmål. Rådgivningen foregår mundtligt. Alle advokater og advokatfuldmægtige, som rådgiver borgere i advokatvagten, arbejder pro bono og modtager derfor ikke betaling for rådgivningsarbejdet.
  • Der findes over 60 advokatvagter i Danmark fordelt over hele landet. De modtager henvendelser fra borgere, der ønsker rådgivning om eksempelvis fast ejendom, skilsmisse og arveforhold.