Spring hovednavigationen over
Tilbage

"Vi ser frem til at blive klogere på retssikkerheden i Grønland"

Den første studietur i Advokatrådets projekt om retssikkerhed i Grønland er nu gennemført efter fire dage i Grønlands hovedstad Nuuk og i byen Ilulissat, som er hjemsted for en af landets fire kredsretter. Det sker som opfølgning på et tilsvarende projekt fra 2016, begge realiseret med støtte fra Dreyers Fond.

Advokatrådet har igangsat et nyt projekt om retssikkerhed i Grønland. Det nye projekt vil overordnet fokusere på ’access to justice’ for borgerne i Grønland og afsøge, hvordan retssikkerheden for borgere i Grønland kan blive styrket. Her vil der være et særligt fokus på områder med få indbyggere, hvor balancen mellem høj juridisk faglighed og lokal tilstedeværelse af repræsentanter fra retssystemet kan være udfordret.

Med støtte fra Dreyers Fond følger projektet op på en rapport fra 2016, og denne gang er det muligt at se på nye problemstillinger og komme rundt i andre områder af Grønland, hvor der allerede på den første tur er blevet talt med en lang række aktører centralt og lokalt.

Allan Nejbjerg

Allan Nejbjerg er formand for udvalget, der arbejder med projektet

På rejsen deltog advokat og rådsmedlem Allan Nejbjerg, som er formand for udvalget, der arbejder med projektet, advokat og tidligere rådsmedlem Karen Wung-Sung sammen med to medarbejdere fra Advokatsamfundet.

Retslokale i Semersooq Kredsret, Nuuk

Retslokale i Semersooq Kredsret, Nuuk

”I Advokatrådet er vi interesserede i at se på, hvordan man sikrer balancen mellem høj juridisk faglighed og lokal tilstedeværelse i et land, hvor det er både besværligt og dyrt at rejse rundt. Advokatsamfundet mødtes på turen med en lang række repræsentanter fra det politiske system, retssystemet og med advokater for at afdække den udvikling, der har været i retssystemerne de seneste år og de steder, hvor der stadig er udfordringer,” fortæller Allan Nejbjerg.

Qaasuitsoq Kredsret, Ilulissat

Qaasuitsoq Kredsret, Ilulissat

Således er der både blevet talt med Naalakkersuisoq for Råstoffer og Justits, Naaja Nathanielsen, med ombudsmanden for Inatsisartut, Gedion Jerimiassen og med Rigsombudsmandens kontor samt kredsretterne i Nuuk og i Ilulissat samt med landsforsvareren, kriminalforsorgen, politiet og med Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik.

Det grønlandske retssystem er opbygget med fire kredsretter, Retten i Grønland og Landsretten. Der er 17 advokater, tre advokat­fuldmægtige og 19 autoriserede forsvarer i Grønland. Alle 17 advokater og deres fuldmægtige er lokaliseret i Nuuk, mens de autoriserede forsvarer er tilstede i fire byer på Grønlands vestkyst, udover hovedstaden.

Sagsoversigter, Qaasuitsoq Kredsret, Ilulissat

Sagsoversigter, Qaasuitsoq Kredsret, Ilulissat

Den lave befolkningstæthed og de store geografiske områder bevirker, at der er behov for at tænke anderledes omkring tilstedeværelsen af kompetencer lokalt. Eksempelvis dækker Qaasuitsoq Kredsret således over et område på størrelse med Frankrig, og har ca. 17.000 indbyggere bosat i områdets otte byer og 29 bygder.

Ilulissat

Ilulissat

”I Advokatrådet glæder vi os til at dykke længere ned i det materiale, vi har indhentet og blive klogere på, hvordan det står til med retssikkerheden i Grønland og se på, om vi kan komme med forbedringsforslag til at højne borgernes retssikkerhed,” siger Allan Nejbjerg.

Nuuk

Nuuk