Spring hovednavigationen over
Tilbage

Ung advokat med blik for bæredygtighed

Som ung advokat lægger Helena Reumert Gjerding vægt på bæredygtighed, både i det firma hun arbejder for og i mødet med klienterne. Hun er en af de 300 yngre advokater, der for nylig deltog i Advokatsamfundets undersøgelse om nye advokater og deres værdier.

Da Helena Gjerding skulle svare på hvilke værdier, der betød mest for hende i rollen som advokat, valgte hun retssikkerhed, samfundsansvar og integritet, som de tre vigtigste. Men i det daglige arbejde i advokatfirmaet Foldschack & Forchhammer fylder bæredygtighed også rigtig meget.

”Retssikkerhed og samfundsansvar er grunden til, at jeg blev advokat. Det er meget vigtigt for mig at arbejde med noget, der giver mening, og derfor betyder det også meget, at den virksomhed, jeg arbejder for har samme værdier som jeg. Det har det altid gjort.”

Social profil

Derfor har hun, udover en periode hos Retshjælpen Rusk, arbejdet hos Foldschack & Forchhammer det meste af sin tid som advokat og tilbage til 2014, hvor hun startede i et studiejob.

”Foldschack & Forchhammer har en social profil, og det har mange af vores klienter også. Der er NGO’er, socialøkonomiske virksomheder og demokratiske medlemsvirksomheder. Der er bæredygtige bofællesskaber, økolandsbyer og landbrug,” fortæller hun.

”De klienter vi har er ofte inspirerende og de laver projekter med et socialt og samfundsmæssigt perspektiv og er med til at udvikle løsninger, der er bæredygtige. De brænder for noget.”

Det er ikke sådan, at advokatfirmaet kun tager klienter med en social og bæredygtig profil, men klienterne i den kategori kommer ofte af sig selv. Der er også en del ”almindelige” erhvervsvirksomheder, og advokaterne siger sjældent nej til nogen.

”Det er det menneskelige, der tæller for os. Vi er ikke nødt til at sige ja til alle klienter, og vi har i få tilfælde sagt nej til henvendelser fra virksomheder, der virker usympatiske eller suspekte. Vi kan også risikere at måtte sige nej til nogen, hvis de ikke har råd til advokatbistand, medmindre vi tager deres sag pro bono. Vi bruger mange timer på pro bono arbejde, og vi fordeler sagerne imellem os alt efter det, der interesserer os mest,” siger Helena Gjerding.

Selv kan hun bedst lide at arbejde med klienter, hvor der er en længerevarende relation. Men hun er også den der ofte tager det første møde pro bono med nye klienter. Sagerne handler i denne uge om selskabsret og medarbejdereje, planloven, GDPR og ansættelsesret.

”Vi synes forskellige ting er sjove. Nogle vil gerne fordybe sig i sager, mens andre foretrækker rugbrødsarbejde. Jeg er mest til sager, hvor jeg har en relation til mine klienter og kender dem godt.”

Fire dage om ugen

Det er ikke kun i forhold til klienterne, at Foldschack & Forchhammer har fokus på bæredygtighed. Det handler også om, hvordan kontoret arbejder og gebærder sig i dagligdagen.

”For mig handler bæredygtighed både om, hvordan vi agerer i forhold til klimaaftryk men også om, hvordan her er som arbejdsplads, og at det er et sted, vi har lyst til at blive, og at hverdagen hænger sammen. Vi er 17 ansatte i alt, heraf ni advokater i forskellige aldre og med forskellige behov, og det forsøger vi at indrette os efter. Det er ikke altid let at imødekomme alles behov, så det passer med sagsmængderne, men vi tager en åben snak om det henad vejen. Fleksibiliteten betyder meget, og vi kan arbejde, når vi vil. Der er en kæmpe tillid herinde, og der er ingen der kontrollerer hinanden. Jeg lægger vægt på, at jeg har tid til min familie med små børn og arbejder for tiden efter en fire dages arbejdsuge med i alt ca. 40 timer.”

Timerne fordeler sig over alle ugens syv dage, men fleksibiliteten gør, at der også er plads til familien og at hun de fleste dage kan være hjemme om eftermiddagen inden børnene skal puttes, og det fungerer, men så er der heller ikke tid til mere, og det er hun okay med.

”Arbejde og familie er min passion. Jeg har ikke brug for andet end det, som det er nu. Med tiden kan det være, at jeg vil involvere mig mere i for eksempel det kollegiale arbejde. Det ville være oplagt med min erfaring. Jeg har en tendens til at engagere mig,” siger hun.

Konkurrence om papir

Helena Gjerding mener, at der er meget både i det store og små, man som advokatvirksomhed kan gøre for, at arbejdspladsen bliver mere bæredygtig.

”Vi har økologisk frokostordning med reduceret forbrug af kød, vi indkøber kun bæredygtigt og så vidt muligt socialøkonomisk, vi forsøger at undgå madspild og hælder kaffen på termokander i stedet for at lade den stå og trække strøm på kaffemaskinen. Vi begrænser vores papirforbrug så vidt muligt, og vi har faktisk en konkurrence om, hvor lidt papir vi kan bruge, men respekterer samtidigt, at nogle kan have brug for at læse mere på print end andre. Det er bittesmå ting, men vi er bevidste og opmærksomme. Hvis vi skal gøre mere end vi gør nu, skulle det være helt at droppe at flyve. Corona har gjort det lettere at mindske transport, men det kan stadig være nødvendigt og det sker stadig at vi er nødsaget til at flyve. Men vi tænker over at reducere det. Herudover må vi have en bæredygtighedskonsulent ud for at fortælle os, hvad vi kan gøre. Det kunne jeg godt tænke mig.”

Læs tema i Advokaten og se hvad andre unge advokater lægger vægt på i Advokatsamfundets undersøgelse