Spring hovednavigationen over

2018 - Advokaten 2 Dokumentarfilmfestival sætter fokus på retssamfundet

Publiceret: 6. marts 2018

LinkedIn ikon Link ikon Prink ikon

Retssamfundet kommer på det store biograflærred og til diskussion i dette års udgave af Københavns internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX. Mød op og se filmene og deltag i debatterne, lyder opfordringen fra direktør og grundlægger Tine Fischer, der her svarer på spørgsmål om årets program.

Tekst: Lone Schrøder Jeppesen

Foto: CPH:DOX


Hvorfor sætter I fokus på retssamfundet i CPH:DOX-filmfestivalen?

Som dokumentarfilmfestival har CPH:DOX det som sin grundlæggende mission at være et spejlbillede af det samfund og den tid, vi lever i. Dokumentarfilmen observerer, analyserer og sætter til debat – og når den er bedst, gør den os til oplyste, aktive mennesker i civilsamfundet. Det er helt afgørende at have en forståelse af, hvad en retsstat er, og hvad retssikkerhed og frihedsrettigheder er. Vores demokrati står på lige netop disse rettigheder, og vi har et stort ønske om at gøre den viden og det ansvar, der følger med, til en aktiv og levende fortælling.

Advokatstanden kan muligvis tale om de grundlæggende rettigheder i søvne, men for almindelige borgere er det afgørende at forstå værdien i, hvorfor vi har dem, hvordan de udfordres, og hvem der varetager beskyttelsen af dem. Det kan lyde en kende abstrakt for en almindelig biografgænger, men med udgangspunkt i konkrete film og cases bliver det usandsynlig konkret – og forhåbentlig både vedkommende og øjenåbnende.

I de seneste år har CPH:DOX modtaget rigtig mange film, som har fokus på, hvordan retssikkerheden er udfordret. Det er film, som både kommer fra vores egen velkendte, demokratiske del af verden og fra stater med langt mere udfordrede politiske systemer. Globalisering, migration, terror, dataindsamling og overvågning er kendte strukturelle problemstillinger, som hele verden kæmper med at finde løsninger på.

På en måde er festivalen også en hyldest til advokatstanden. Vi vokser jo op med en kæmpe tillid til advokatstanden som en uafhængig instans befolket af begavede mennesker, der varetager en betroet opgave på et højt niveau for at beskytte såvel den enkelte som demokratiet. Og vi har lyst til at synliggøre både standen og det ansvar, der følger med – med en lille mission om at gøre juraen en anelse mere levende og tilgængelig.


Hvem er jeres samarbejdspartnere?

Vi er støttet af Dreyers Fond og arbejder tæt sammen med blandt andre tænketanken Justitia, Institut for Menneskerettigheder, Nikolaj Kunsthal og med Advokatsamfundet. Filmene og debatterne vil kunne opleves i de københavnske biografer, og vi er også i dialog med domstolene om at inddrage dem.


Hvilke film og debatter kan du særligt anbefale advokater?

Vi har udvalgt i alt ti film, der som hovedregel følges op med debatter og foredrag med advokater og andre eksperter. Ved vores åbningsarrangement viser vi filmen Pre-Crime, og efterfølgende er der debat om politiets øgede overvågning, og hvordan dette udfordrer princippet om, at vi alle er lige for loven. Jeg vil anbefale dokumentarfilmen The Judge, som følger Mellemøstens første kvindelige sharia-dommer. Gå også ind og se The Art of Argument, der følger fire tyske jurastuderendes utrolig indædte kamp for at vinde den meget prestigefyldte, internationale Jessup Moot Court-konkurrence. Vi vender også den meget lange, blodige og komplekse situation i Den Demokratiske Republik Congo med filmen The Congo Tribuna. Efterfølgende vil der være debat mellem Frederik Harhoff, tidligere dommer ved den internationale krigsforbryderdomstol, og Sylvestre Bisimwa, der er congolesisk menneskerettighedsadvokat, og som selv medvirker i filmen. Udover filmene arbejder vi også på at iscenesætte et ’greatest hits’-talkshow med advokater, dommere og journalister, som gør status på retsstaten anno 2018 i Danmark og EU og svarer på spørgsmålet ’Hvor er vi på vej hen?’ Vi har også inviteret den amerikanske juraprofessor, aktivist og advokat Lawrence Lessig hertil for at give en keynote speak om demokratiets status i USA anno 2018.


CPH:DOX: De tre vigtigste film og debatter


Pre-Crime

15. marts i Grand Teatret, København

FILMEN

Det ligner en mørk og dystopisk science fiction, men det er allerede virkelighed. Med de rigtige datamængder og algoritmer kan man forudse forbrydelser, før de bliver begået. I hvert fald i teorien. Pre-Crime er en doku-thriller fra den fremtid, vi allerede lever i, hvor overvågning og big data lover os en verden uden kriminalitet. Men hvad nu hvis algoritmerne er forkerte? Mød både computereksperterne og de allerede mistænkte, der endnu ikke har gjort noget forkert, i en tankevækkende film, der vender op og ned på skyld og uskyld. Og som stiller de helt rigtige spørgsmål, før det er for sent.

DEBATTEN

Efter filmen er der debat mellem politidirektør i Rigspolitiet, Svend Larsen, advokat Birgitte Arent Eiriksson fra Justitia, forsvarsadvokat Karoline Normann, Alternativets Josephine Fock og Dansk Folkepartis Peter Kofod Poulsen. De skal debattere, hvorvidt politiets nye overvågningssystem kan være til fare for vores grundlæggende retsstatsprincipper.


Recruiting for Jihad

18. marts i Cinemateket, København

FILMEN

Radikale netværk tilbyder fællesskaber for frustrerede og vrede unge mænd. En af dem er Ubaydullah Hussein, leder af den jihadistiske gruppe Profetens Ummah, der rekrutterer unge nordmænd til hellig krig og offentligt støtter terror uden at blinke. Filmholdet selv har været i juridisk modvind undervejs i de tre år, de fulgte den unge ekstremist, der aldrig selv kunne drømme om at forlade sit trygge Norge i profetens navn. For hvordan håndterer et frit samfund sine radikale modstandere uden at give køb på sine egne grundlæggende frihedsprincipper? En kontroversiel og højaktuel debatskaber af en film.  

DEBATTEN

Se filmen og deltag i den efterfølgende debat mellem direktør i Justitia Jacob Mchangama, særlig rådgiver for justitsministeren Jakob Sheikh og filmens to instruktører Ulrik Imtiaz Rolfsen og Adel Khan Farooq. Debatten handler om, hvilke udfordringer retsstaten står overfor i en verden med terror og radikalisering.


The Congo Tribunal

21. marts i Cinemateket, København

FILMEN

I en teatersal i Congo mødes alle parter i den blodige borgerkrig, som over 20 år har kostet seks millioner mennesker livet. Iscenesat som en symbolsk retssag og med deltagelse af rebeller og overlevende, regering og opposition, businessfolk og ngo'er. The Congo Tribunal er et eksperiment under ledelse af kunstner og journalist Milo Rau, der gør et forsøg på det umulige: At nå til enighed og finde en retfærdig løsning på den konflikt, der sært nok blusser op i det enorme og ressourcerige land, hver gang det er i den internationale kapitals interesse. For det fattige Congo er rigt på naturlige metaller.

DEBATTEN

Efter filmen debatterer Frederik Harhoff, dr. jur. og tidligere ad litem dommer ved FNs internationale krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien, og den congolesiske menneskerettighedsadvokat Sylvestre Bisimwa effekten af internationale domstole på godt og ondt.


Du kan læse mere om JUSTICE-programmets film, debatter og events samt resten af CPH:DOX’ store program på www.cphdox.dk /justice .