Spring hovednavigationen over
Tilbage

IBA og CCBE vil skabe kønsdiversitet i advokatbranchen

Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts blev i år markeret af både IBA og CCBE med forskellige initiativer.

CCBE afholdt i samarbejde med The European Women Lawyers Association (EWLA) et webinar med titlen ”Gender and the legal profession – where are we now, where do we want to be and how to get there?”, hvor repræsentanter fra medlemslandene satte fokus på den manglende kønsdiversitet i advokatbranchens top og blandt andet debatterede kønskvoter. Webinaret blev blandt andre fulgt af Pernille Slots Lysgaard, der som erhvervs-ph.d. skal afdække kønsdiversitet i advokatbranchen på vegne af Advokatrådet. Hun hæftede sig især ved, at tendenserne er de samme mange steder i verden, når det handler om kvinder i advokatbranchen.

”Mange lande oplever et overtal af kvinder på jurastudiet, og fordelingen af mandlige og kvindelige ansatte advokater er nogenlunde lige, men når det kommer til partnerniveau, så udgør kvinder kun 12-20 procent. Det gælder ikke kun i advokatbranchen, men på tværs af professional services firms,” siger Pernille Slots Lysgaard.

Hun fremhæver også en kommentar fra Katharina Miller, præsident for EWLA, der opfordrede til at droppe kampmetaforer, når det handler om at øge kønsdiversiteten i advokatbranchen.

”At øge kønsdiversiteten, også på partnerniveau, handler ikke om at vinde en kamp, men om at tage en åben dialog der inviterer til et samarbejde om at brede ansvaret ud. Det er samme tilgang, vi har i diversitetsprojektet, der skal skabe rammerne for en fremtidig advokatbranche med flere kvindelige partnere,” siger Pernille Slots Lysgaard.

Til inspiration blev hjemmesiden Itwasneveradress.org fremhævet som en platform for samtaler, der skal ændre opfattelsen af kvinder.

IBA offentliggjorde igangsættelsen af en global undersøgelse, der frem mod 2030 skal give branchen en plan for, hvordan man skaber ligestilling på højeste niveau i in house-positioner, i den offentlige sektor og i retsvæsenet. Undersøgelsen vil blive gennemført i 15 lande i Afrika, Asien, Europa, Latinamerika, Mellemøsten og Nordamerika.

”Vi har brug for en global advokatbranche, der ikke kun forstår og værdsætter behovet for diversitet og ligestilling, men også handler for at sikre, at det rent faktisk opnås. Vi kan ikke fortsætte med at have så få fremragende, kvalificerede kvinder i seniorpositioner,” siger Sternford Moyo, præsident i IBA, i en pressemeddelelse.

Læs pressemeddelelsen fra IBA her

Læs mere om Advokatrådets diversitetsprojekt her