Jakob Hahn, advokat og branchedirektør i Danmarks Rejsebureau Forening, er en mangefacetteret blæksprutte, der både skal have styr på juraen, interessevaretage sin virksomhed og fremme det politiske arbejde.

Foto: Jeppe Carlsen
Når man er virksomhedsadvokat, har man kun én klient, nemlig den virksomhed, hvor man er ansat som advokat. Det er imidlertid en lidt særlig form for klient, idet virksomhedsadvokaten som følge af ansættelsesforholdet er afhængig af sin virksomhed på en måde, som for det meste ikke kendetegner andre advokat-klientforhold.
Men det betyder også, at man i højere grad er en blæksprutte, der skal kunne varetage flere opgaver end, hvad der normalt forventes af en advokat, og det adskiller sig blandt andet ved, at der er meget andet end ren jura i arbejdet.
For Jakob Hahn, der er advokat og branchedirektør i Danmarks Rejsebureau Forening, byder hans arbejde på langt mere end Karnov og processkrifter.
”Mere end halvdelen af min arbejdstid går med interessevaretagelse og politisk arbejde. Jeg arbejder også meget med hele den lovforberedende proces, hvor man på et advokatkontor som udgangspunkt kun fortolker på eksisterende regler og lovgivning,” forklarer han.
Skal favne bredt
Jakob Hahn er heller ikke underlagt regler og krav omkring fakturering af klienten, hvilket også betyder, at han har god mulighed for at gå væsentligt mere i dybden på visse områder. Som mange andre virksomhedsadvokater fremhæver Jakob Hahn også den store alsidighed, som kan findes i hans arbejde.
”Jeg favner rigtig bredt, for udover at sidde med hele den erhvervsretlige del af obligationsretten skal jeg også have stort fokus på forbruger- og transportretten, da det er disse områder, som beskytter de rejsende. Derudover bliver man også mødt med flere behov indenfor alskens områder i en brancheforening. Jeg kan pludselig finde mig selv i en situation, hvor jeg skal sætte mig ind i mange aspekter af ansættelsesretten, fordybe mig i virksomhedsoverdragelser eller opklare ophavsretstvister, så jeg kommer vidt omkring.”
Størstedelen af Jakob Hahns tid bruges på at rådgive medlemmerne, som er rejsebureauer og rejsearrangører i forhold til rettigheder og pligter indenfor området.
”Desuden står jeg også for interessevaretagelse og skal sikre, at lovgrundlagene ikke kommer til at påvirke rejsebranchen for negativt. Jeg skal basalt set sørge for, at den politiske del er i orden ved at bruge mine juridiske forudsætninger til at forudse de konsekvenser og påvirkninger, som et givent lovforslag kan have for branchen,” siger han.
Vejen ind
I modsætning til nogle advokater var det ikke tv-serier om advokater eller John Grisham-krimier, der trak Jakob Hahn ind på jurastudiet og derfra videre ind i virksomhedsjuraen. I stedet startede han med at læse administration i Aalborg, hvor der på det første år var juridiske moduler, som han blev så grebet af, at han valgte at skifte retning til erhvervsjura.
”Jeg tror, at en af de ting, der tiltrak mig, var den juridiske metode at tilgå tingene på blandt andet gennem analyse af jus og fakta indenfor nogle forholdsvis faste rammer,” forklarer han.
Dengang var der en erhvervsjurauddannelse i Aalborg, som blandt andet bød på en del tung økonomi, og derfor endte han med at skifte til den rent juridiske uddannelse i Aarhus. Mens han læste jura, havde han ikke en klar opfattelse af, at han skulle arbejde med erhvervsjura, for Jakob Hahn havde specialiseret sig i immaterialret og ophavsret. Men da han kom ud på arbejdsmarkedet i starten af nullerne, var jobmulighederne ringe.
”Da jeg havde søgt en del stillinger i det jyske, faldt jeg over en stilling i København, hvor de søgte en konsulent til rejsebranchen – og her sidder jeg så stadig. Jeg havde allerede da et godt indblik i, hvordan rejsebranchen fungerede på godt og ondt, for en stor del af mit studie måtte jeg selv finansiere, da jeg havde opbrugt en del af min SU, mens jeg læste i Aalborg, og derfor arbejdede jeg som rejseleder ved siden af mit studie i Aarhus. Derfor fandt jeg det også spændende at skulle arbejde med den juridiske del af rejsebranchen, og jeg var absolut også tiltrukket af de politiske aspekter i det,” siger han.
Vil gerne i retten
Jakob Hahn har tidligere siddet som den eneste advokat i Danmarks Rejsebureau Forening, men efter han er blevet branchedirektør, og foreningen er fusioneret med Dansk Erhverv, har han fået flere juridiske kollegaer, og netop sparringen med ligestillede er vigtig for ham.
”Som brancheorganisation er vi med i en fælleseuropæisk brancheorganisation, hvor jeg sidder som næstformand i en juridisk arbejdsgruppe, hvor jeg er sammen med advokater, der har speciale indenfor rejseområdet i hele Europa, så der finder jeg sparring. På det nationale plan kan jeg finde sparring hos nogle af de eksterne advokatkontorer, som vi gør brug af i forbindelse med rådgivning på de områder, hvor vi ikke selv er komfortable,” siger han.
Hvis Jakob Hahn engang i en fjern fremtid ikke længere skulle være på sin nuværende arbejdsplads, er han ikke i tvivl om, at han ville vælge et arbejde i en anden interesseorganisation, da han ikke kan forestille sig et arbejdsliv, der ikke har kombinationen af erhvervsjuraen og det politiske arbejde, som han sidder med i dag. Men han har et enkelt mål , som han på længere sigt godt kunne forestille sig.
En advokat, der er ansat i en virksomhed, kan nemlig virke som advokat og herunder benytte sin advokattitel i forbindelse med virksomhedens egne forhold, eksempelvis som repræsentant for virksomheden under en retssag, og lige netop at kunne føre en sag i retten drømmer Jakob Hahn om.
”Jeg har oplevet, at jeg under sager kan få lyst til at afbryde de advokater, som vi har til at gå i retten for os, fordi jeg nogle gange synes, at jeg har nogle langt bedre argumenter, da jeg jo kender vores organisation til bunds, så at kunne føre sager i en retssal er jeg ikke afvisende overfor at gøre i fremtiden.”