Simone Bruun er ene advokat i kurven hos Viking Life-Saving Equipment, hvor hun arbejder som compliance officer med det globale ansvar i en virksomhed med 3.400 medarbejdere fordelt på alle kontinenter.

Foto: Robert Attermann
Et stigende antal advokater bliver ansat som virksomhedsadvokater til at varetage den daglige juridiske rådgivning, fremfor at virksomheder alene benytter sig af ekstern advokatbistand. I 2018, 4. kvartal, var 1.624 advokater ansat som virksomhedsadvokater, de udgjorde 25 procent af alle advokater, i 2023 var antallet steget til 2.068, som udgjorde 28 procent af alle advokater.
”Vi er en særlig gruppe af advokater, der skiller os ud på den måde, at vi kun har én klient. Vi er ansat i vidt forskellige virksomheder med unikke forhold og juridiske problematikker, som vi får et meget grundigt indblik i, og vi kan derfor yde rådgivning med voksende ekspertise, mens vi er ansat. Men udover det er vi underlagt de samme regler som alle andre advokater,” siger Bolette Wildt, som er formand for udvalget for virksomhedsansatte advokaters vilkår samt eneste medlem af Advokatrådet, som selv er virksomhedsadvokat. Hun er ansat i medicinalvirksomheden Genmab, hvor hun arbejder sammen med fem andre inhouse-advokater og en gruppe jurister. Men det er ikke alle, der har juridiske kolleger at sparre med. I en del virksomheder er der kun én advokat ansat, som dermed står alene med ansvaret for det juridiske område.
”Vi kunne godt tænke os, at der kom mere fokus på virksomhedsadvokaters virke. Der er mange emner at tage fat på, og det forekommer yderst relevant, når næsten hver tredje (28 procent 4. kvartal 2023) af alle advokater efterhånden er ansat i virksomheder og ikke i advokatfirmaer.”
På de følgende sider kan du møde tre virksomhedsadvokater, som fortæller om deres arbejde.

Vi er en særlig gruppe af advokater, der skiller os ud på den måde, at vi kun har én klient.
JEG HAR DET JURIDISKE ANSVAR FOR 3.400 ANSATTE GLOBALT

Foto: Robert Attermann
”Jeg har altid gerne villet arbejde inhouse og har tænkt, at det ville passe godt til mig. Det fik jeg bekræftet, efter at jeg skiftede fra et advokatkontor til min nuværende arbejdsplads.
Ordene kommer fra Simone Bruun, der er advokat og compliance officer. Hun ser det som en kolossal fordel, at hun som virksomhedsadvokat kender en organisation til bunds, hvilket hun ikke finder, at man kommer til på samme måde på et advokatkontor.
”Min oplevelse er, at man på et advokatkontor typisk arbejder med flere forskellige klienter og flere forskellige juridiske problemstillinger. Som inhouse advokat er man advokat for én klient. Jeg er inde over langt flere aspekter fra forretningsdelen til driften af virksomheden, og jeg er med til at udvikle, lede samt fordele arbejdet i en langt større grad, end jeg sandsynligvis ville kunne i traditionelle advokatfirmaer,” siger Simone Bruun og opsummerer:
”Det, jeg finder spændende, og det jeg drives af, er den treenighed, der består af jura, mennesker og virksomhed. Det, der gør mit arbejde særegent, er, at jeg nu arbejder med juraen i et sammenspil mellem forretningsforståelse og menneskelig samt kulturel forståelse.
Mere generalist end specialist
Simone Bruun var fuldmægtig i et advokatfirma i Grønland, før hun vendte tilbage til Danmark i jobbet hos Viking Life-Saving Equipment, der har hovedsæde i Esbjerg, og som producerer og servicerer redningsudstyr til søs, for eksempel redningsflåder, redningsveste, brandslukningsudstyr mm.
Simone Bruun går ikke i retten for firmaet, så hvis virksomheden skal føre sager, ansættes der et advokatfirma. Særligt på det punkt adskiller hendes nuværende arbejdsliv sig fra arbejdet som advokat i de traditionelle advokatfirmaer. Men der er også andre områder, hvor en virksomhedsadvokats arbejde er karakteristisk.
”Jeg er absolut mere generalist end specialist. Jeg har både titlen som advokat og som compliance officer i min nuværende stilling, og det betyder, at jeg er inde over alle problemstillinger, der opstår globalt i virksomheden – fra whistleblower og GDPR til eksportkontrol og cybersikkerhed,” siger hun og fortsætter:
”Jeg arbejder i en global virksomhed med datterselskaber i hele verden, og derfor dækker mine arbejdsområder også globalt – fra Danmark til Kina og Sydamerika. I Danmark er vi over 400 ansatte, men globalt har Viking 3400 medarbejdere.”
Som ene advokat på pinden ligger der selvfølgelig et pres på Simone Bruuns skuldre, men hun har langtfra oplevelsen af at stå med ansvaret alene.
”Jeg sidder i en virksomhed, der blev startet i 1960, og som har bygget ovenpå i 63 år. På den måde er jeg omgivet af erfaring, kompetencer og ressourcer så langt øjet rækker, og jeg oplever helt klart, at der bliver delt viden på kryds og tværs.
Bliver holdt til ilden
Simone Bruun ser også klare fordele ved at være den eneste advokat i en virksomhed. Blandt andet betyder det, at hun er med hele vejen rundt, og det taler lige ned i hendes faglige ønsker om ansvar, løbende udfordringer og globalt udsyn.
”Jeg bliver holdt til ilden, da jeg hele tiden skal optimere mig selv og min arbejdsindsats, og det kan jeg rigtig godt lide. Jeg er med i maskinrummet, og jeg føler, at der er stor tillid til mig. Som eneste advokat skal man kende organisationen ned til den mindste detalje,” fortæller hun.
For Simone Bruuns arbejde er både intern og ekstern faglig sparring og fokus på netværk et helt centralt element. Det er blandt andet sådan, hun udvikler sig fagligt, fortæller hun.
”Den vidensdeling er så vigtig – særligt når man er inhouse-advokat. Jeg har rigtig mange kollegaer i virksomheden, som har virkelig meget værdifuld indsigt. Men når vi er ovre i en kompliceret juridisk problemstilling – det kan for eksempel være de nuværende sanktioner som følge af den geopolitiske uro – har jeg et stort fagligt netværk, som jeg kan trække på.”
Simone Bruun oplever, at andre advokater, hun rækker ud til, er både respektfulde, nysgerrige og åbne omkring hendes arbejde.
”I mit arbejde skal jeg være opdateret på nyeste viden, både juridisk, forretningsmæssigt og politisk. Rammerne synes bredere inhouse end på et advokatkontor, og i mine øjne er det en stor fordel, at jeg allerede nu skal være så tværfagligt orienteret, for jeg tror, at vi som jurister og advokater skal kunne favne bredere i fremtiden end det, vi gør i dag. Og lige der har virksomhedsadvokater med vores mere helheds- og forretningsorienterede tilgang til juraen måske en fordel,” siger hun.