Spring hovednavigationen over

Tema: Jura nu og i fremtiden: Virkeligheden med jura kan være et chok

Publiceret: 19. september 2023

Tekst: Isabel Fluxá Rosado
Foto: Jeppe Carlsen

LinkedIn ikon Link ikon Prink ikon

Jurastudiet har dannet et godt fundament for uddannelsen til advokat, men der måtte godt være mere praktik, der forbereder de studerende til at anvende juraen, mener advokatfuldmægtig Malahat Shahin.

Advokatfuldmægtig Malahat Shahin

Malahat Shahin er ofte blevet overrasket over, hvordan juraen og det teoretiske fundament fra jurastudiet bliver anvendt i praksis. Derfor har hun også en opfordring til de juridiske fakulteter på universiteterne.

”Det ville være godt, hvis selve jurastudiet var lidt mere praktisk orienteret. Generelt har jurastudiet et højt fagligt niveau, og teorien er jo meget vigtig for vores arbejde, men hvis man kunne blande den lidt mere med, hvordan det foregår i den virkelige verden, så ville det være endnu bedre. Nogle gange kan jeg godt blive lidt chokeret over, hvor forskelligt det er i virkeligheden, i forhold til det der står i bøgerne,” siger hun.

Malahat Shahin blev uddannet jurist i sommeren 2022 fra Aarhus Universitet og har nu været advokatfuldmægtig i et år. Hun er under uddannelse hos Sirius advokater, hvor hun primært arbejder med M&A (virksomhedsoverdragelser) og selskabsret.

Det var helt tilbage i gymnasiet under et projektarbejde om menneskerettigheder og ytringsfrihed, at hun opdagede, at jura var den rigtige vej at gå, men der gik noget tid på selve jurastudiet, før hun var klar over, hvilket speciale der trak.

”Jeg vidste dog tidligt, at jeg gerne ville være advokat, for så kunne jeg forklare folk om deres grundlæggende rettigheder. På jura startede jeg med at interessere mig for strafferetten. Jeg havde studiejob hos statsadvokaten i Viborg, hvor jeg arbejdede tæt sammen med anklagerne, og det var utroligt spændende. Men med tiden fik jeg flere og flere formueretlige fag på bacheloren. Det gjorde, at min interesse bevægede sig fra strafferetten over mod de formueretlige fag,” fortæller hun.  

Praktik viser vejen frem

Malahat Shahin sørgede selv for at få praktisk erfaring under jurastudiet. Først med studiejob hos Statsadvokaten i Viborg og senere et praktikophold som en del af kandidaten på advokatkontor i Aarhus, hvor hun arbejdede med fast ejendom.

”Jeg havde nogle veninder, der var medicinstuderende, som havde meget mere praktik på deres studie, og det ville jeg også. Jeg fik derfor et studiejob, hvor jeg kunne praktisere juraen. Desuden valgte jeg et projektorienteret forløb (praktikophold) på kandidaten. Det overraskede mig, at mange af de advokatfirmaer, som praktiserede de formueretlige fag, ikke udbød praktikophold.”

Det gjorde hende mere sikker på, hvilken slags advokat hun ville være, og hvad der ventede som advokatfuldmægtig.

”Jeg lærte mere om, hvordan tingene bliver gjort, og hvad der forventes af én, herunder i forhold til det ansvar, man får.  Det var det, der gjorde, at jeg blev mere sikker på mit valg. Efter at have arbejdet hos statsadvokaten, hvor jeg fik indblik i, hvordan anklagere arbejder, blev jeg i tvivl om, det nu var det, jeg ville. Havde jeg nu valgt rigtigt? Mit praktikophold afklarede for mig, hvilken retning jeg ville bevæge mig hen imod og dannede grobund for mit karrierevalg, og det er jeg virkelig glad for, at jeg fik gjort,” fortæller Malahat Shahin.

Bøger er ikke nok

Den praktiske del af juraen har vist hende, at ikke alle svar findes i bøgerne.  

”Der har været flere episoder som advokatfuldmægtig, hvor jeg har tænkt, ok - det vidste jeg ikke. Eller det har jeg forstået på en helt anden måde, for det var sådan, vi lærte det ud fra bøgerne. Jeg har altid lagt en stor indsats i at læse på studiet for at få en god grundforståelse af juraen. Mit råd til andre er derfor, at eftersom man ikke får muligheden for at afprøve juraen i praksis under selve studiet, kan man med fordel finde sig et studiejob. Det hjalp mig med at få klarlagt, hvad jeg ville.

Da Malahat Shahin var færdig med studiet, vidste hun nogenlunde, hvad hun kunne forvente i sit forestående arbejdsliv.

”Man er dog ikke fuldt klædt på til, hvad arbejdet med juraen vil bringe med sig, da juraen på flere punkter fungerer anderledes på et advokatkontor end i læsesalen. Det giver derfor god mening, at når man som mig gerne vil være advokat, påbegynder en treårig advokatuddannelse som fuldmægtig.”

Med et grundigt fundament i bagagen og nu et år som fuldmægtig ser Malahat Shahin frem til at fortsætte advokatuddannelsen.

”Indtil videre er min uddannelse foregået hos firmaet, hvor jeg hjælper med forskellige ting, blandt andet sagsbehandling, klientkontakt og møder, og jeg får indblik i sagerne. Sirius advokater går meget op i, at der skal være en god balance mellem arbejde og privatliv, og det kan jeg godt lide. Samtidig ved jeg også, at hvis vi har en hastesag, som kræver, at man arbejder ekstra, så gør man det i en periode, og det kan jeg også godt lide. Der er en god fleksibilitet. Nu glæder jeg mig også til næste del af uddannelsen, når jeg skal tilbage på skolebænken.”

Advokatfuldmægtig Malahat Shahin

Det overraskede mig, at mange af de advokatfirmaer, som praktiserede de formueretlige fag, ikke udbød praktikophold.

Malahat Shahin

Advokatfuldmægtig