Spring hovednavigationen over

2019 - Advokaten 3 Opdrags- og prisoplysning - en genopfriskning

Publiceret: 2. april 2019

LinkedIn ikon Link ikon Prink ikon

I forbindelse med de udgående tilsyn har Advokatrådets repræsentanter konstateret, at der fortsat er tvivl om, hvornår advokaten er forpligtet til at give opdrags- og prisoplysning, og navnlig hvad indholdet af prisoplysningen skal være.

Af Martin Korp Jensen, chefkonsulent, Advokatsamfundet

Advokaten skal altid i forhold til forbrugerklienter sende en skriftlig opdrags- og prisoplysning. Opdrags- og prisoplysningen skal fremsendes i umiddelbar tilknytning til opdragets etablering. Om opdraget skal advokaten på en klar og entydig måde beskrive de vigtigste elementer i den påregnede bistand. En advokat skal altid beskrive opdraget, også selv om bistanden er uden udgift for klienten.

Nærmere om indholdet af en opdrags- og prisoplysning kan læses i artiklen ”Hvad skal der stå i en opdrags- og prisoplysning?” (Advokaten nr. 5/2014) og ”De advokatetiske regler med kommentarer af advokat Lars Økjær Jørgensen og advokat Martin Lavesen”, 2. udgave (2017). Endvidere henvises til Advokatsamfundets Vidensdatabase, viden.advokatsamfundet.dk, hvor der er mange afgørelser om både indholdet af opdrags- og prisoplysningen og konsekvenserne forbundet med en mangelfuld eller for sent afgivet opdrags- og prisoplysning.

I det følgende fokuseres på indholdet af prisoplysningen.

Sædvanlig prisoplysning

Advokaten skal enten give en fast pris, et begrundet overslag eller fortælle klienterne om principperne for salærfastsættelsen.

Sidstnævnte kan eksempelvis gøres ved at anføre, at der ved salærfastsættelsen vil blive taget udgangspunkt i de almindelige salærparametre. I en sådan situation skal advokaten oplyse sin timepris inkl. moms.

Herudover skal advokaten i medfør af de advokatetiske regler pkt. 15.1 oplyse ”… om de med bistanden forbundne omkostninger”.  Hvis en advokat bistår en klient i en ejendomshandel, og opdraget omfatter tinglysning af skødet, skal tinglysningsafgiften oplyses. Hvis det ikke er muligt at oplyse den eksakte tinglysningsafgift, skal beregningsprincipperne oplyses. Omfatter bistanden et sagsanlæg, skal retsafgiften oplyses.

Det er Advokatrådets opfattelse, at et opdrag vedrørende oprettelse af et notartestamente indebærer en pligt til at oplyse om notarialafgiften, også selv om advokaten ikke deltager i notarforretningen.

Retssag – fri proces

Advokaten skal orientere klienten om, at det forhold, at der er bevilget fri proces til en retssag indebærer, at det er statskassen, der betaler sagens omkostninger, herunder advokatens salær.

Dette gælder ikke sager, hvor retsvirkningen af fri proces er begrænset, for eksempel i ægteskabssager, jf. retsplejelovens § 331, stk. 1, nr. 5.

Retssag – retshjælpsdækning

Prisoplysningen består i at fortælle klienten, at det forhold, at der givet tilsagn om retshjælpsdækning, indebærer, at advokaten ved sin afregning vil henholde sig til retshjælpsforsikringsselskabet, dog bortset fra selvrisiko og et beløb ud over dækningsmaksimum, jf. nedenfor.

Advokaten bør forholde sig til og oplyse klienten om det konkrete forsikringsmaksimum. Hvis advokaten i forbindelse med sagsbehandlingen kan se, at dækningsmaksimum er ved at være nået, skal opdrags- og prisoplysningen suppleres med en meddelelse til klienten, inden risikoen for egenbetaling er aktualiseret.

Der skal ikke beregnes salær

Hvis advokaten bistår for eksempel nær familie i en sag og ikke vil beregne sig salær, skal dette oplyses for eksempel ved efter opdragsbeskrivelsen at anføre: ”Jeg beregner ikke salær for min bistand”.

I sådanne sager er det vigtigt at huske, at der desuagtet skal oplyses om omkostninger forbundet med den bistand, advokaten yder, for eksempel tinglysningsafgift eller notarialafgift.

Straffesager (beskikkelse)

I prisoplysningen skal advokaten beskrive de vigtigste elementer af bistanden. Omkring salæret skal advokaten redegøre for, at beskikkelsen indebærer, at advokatens salær fastsættes af domstolene, og at salæret udredes af statskassen.

Klienten skal for så vidt angår kriterierne for salærfastsættelsen enten orienteres om den timepris inkl. moms, som domstolene anvender, eller landsretspræsidenternes vejledende salærsatser i straffesager. Endvidere skal klienten orienteres om, at det må påregnes, at statskassen, medmindre klienten frifindes, vil kræve sagens omkostninger, herunder advokatens salær, refunderet.

Straffesager (valgt forsvarer)

Såfremt der er tale om en sag, hvor forsvareren er valgt, og sagen føres for klientens regning, skal der gives sædvanlig prisoplysning, jf. ovenfor.

Bistandssager (beskikkelse)

Når en advokat beskikkes som bistandsadvokat, skal klienten orienteres om, at det er retshjælpsforsikringen eller statskassen, der udreder advokatens salær, og at bistanden således er en udgift for klienten.

Martin Korp Jensen

Chefkonsulent, Advokatsamfundets tilsynsafdeling