Spring hovednavigationen over

2019 - Advokaten 3 Årgang 1971

Publiceret: 2. april 2019

LinkedIn ikon Link ikon Prink ikon

Mesterlæren formede min karriere

Tekst: Hanne Hauerslev

Hvad har din fuldmægtigtid betydet for din videre karriere?

Man siger, at barnets personlighed dannes i de første år. Det samme gælder advokater. Fuldmægtigtiden er helt afgørende for, om du bliver en dygtig advokat.

Jeg var på et af de første hold på advokatuddannelsen, men det var mesterlæren og min principal, Højesteretssagfører Løber, der i alt fald i første omgang var med til at forme min karriere. Jeg bar på det nærmeste hans taske igennem de tre år, hvor jeg var fuldmægtig, og jeg nåede at arbejde på 17 landsretssager. Det var selvfølgelig utroligt lærerigt, og på den måde fik jeg advokatetikken ind under huden.

Selve fuldmægtigkurserne husker jeg især som festlige, hyggelige og lærerige. Men i sidste ende fandt jeg ud af, at det er det forretningsmæssige, der interesserer mig, derfor skabte jeg mig med tiden et andet karrierespor.

Hvordan har din karriere foldet sig ud?

Som advokat procederede jeg rigtig meget. Det var interessant, men i virkeligheden var jeg mere løsningsorienteret og optaget af forretningsudvikling. Jeg startede med vores egen forretning, men det tog hurtigt fart, og de seneste mange år har jeg levet af at lave bestyrelsesarbejde – blandt andet for Vestas, Schouw & Co. og Danske Invest.

Det, som interesserer mig, er at se tingene gro. Man kan ikke sige, at min baggrund som advokat spiller nogen stor rolle i den forbindelse. I bestyrelseslokalet handler det ikke om lov og ret, men om vindmøller og chokolade. Du skal smage på chokoladen og danne dig en mening om produktet. Det handler rigtig meget om holdninger. Men evnen til at tænke systematisk har jeg taget med mig ind i bestyrelsesarbejdet. Det samme gælder evnen til at dissekere problemstillinger og præsentere dem. Man kan sige, at jeg nu er procedør i en afbleget version, for erfaringen med at skære en sag til og komme ind til kernen i problemet, bruger jeg hver gang, jeg skal finde frem til, hvilke argumenter jeg skal stå på.

Hvad vil du ønske for advokatstanden fremover?

Advokatstanden har jo udviklet sig helt enormt på 30 år i retning af en industrialisering af branchen med store advokathuse. Det betyder også, at der er en stor opgave for ledelserne her, som skal sikre, at det ikke bare bliver ren forretning - men at man stadig står på et fundament af advokatetiske værdier. Det er helt afgørende for, at man kan nyde den særlige tillid, som er forbundet med at være advokat.

Jørn Ankær Thomsen

Cand. jur. fra Københavns Universitet 1970. Uddannet hos Højesteretssagfører Løber, advokat i 1974 og partner i 1976. Partner i GorrissenFederspiel 1999 til 2010. Bestyrelsesformand og -medlem i en række selskaber blandt andet Danske Invest, Vestas, Schouw&Co, Carletti, Givesco m.fl.

Man spurgte kun de ældre advokater til råds, når der virkelig var brug for det

Tekst: Nanna Martensen

Foto: Tor Birk Trads

- Hvad husker du fra din fuldmægtigtid?

Jeg fik job som fuldmægtig på et advokatkontor i Sæby i Nordjylland cirka et halvt år inden, jeg blev jurist fra Aarhus Universitet. På daværende tidspunkt var der blandt os studerende en frygt for, at det kunne være svært at blive advokatfuldmægtig, og derfor søgte jeg ansættelse noget før, end jeg var færdig.

Jeg var 24 år dengang, og da jeg var til den afsluttende eksamen, spurgte en af censorerne, om jeg skulle i Justitsministeriet, og jeg svarede, at jeg skulle være advokatfuldmægtig i Sæby. Det overraskede – nok fordi jeg fik en god eksamen. Lønmæssigt blev man også belønnet for at tage til Sæby. Månedslønnen var her 3.500 kroner plus fri bolig i et parcelhus. Mine medstuderende, der fik ansættelse i Aarhus-området, fik cirka 3.000 kroner om måneden.

Advokatfirmaet havde til huse i en ældre bylejlighed, der var indrettet som kontorejendom. Det var en lille forretning med to indehavere og seks sekretærer - og så mig som fuldmægtig. Jeg blev placeret i et kælderkontor, hvor advokatfirmaets inkassoafdeling fandtes, og fik her udleveret en diktafon og blev så ellers kastet ud i det. Var der brug for det, kunne jeg spørge en af de ældre advokater til råds, men det forudsatte, at jeg kom forbi kontorets gamle sekretær, der beskyttede de ældre advokater. Man spurgte kun, når der virkelig var brug for det. Ellers måtte man klare sig selv og høste egne erfaringer.

Inkassosagerne gav en erfaring i kundebetjening og debitorbehandling og medførte samtidig en del retssager.  Sideløbende fik jeg alle mindre opgaver, herunder separation og skilsmisse og parcelhushandler. På den måde beskæftigede jeg mig med stort set alle fagområder og blev som mange andre fuldmægtige på de små provinskontorer generalist, noget der nok står i modsætning til i dag, hvor der sker en langt større specialisering.

Min tid som fuldmægtig lærte mig også noget om, hvordan man behandler andre mennesker. Inkassosager er et spørgsmål om at få folk til at betale, og behandler man folk ordentligt, kan man nogle gange få dem til at betale, og behandler man dem dårligt, så går de i baglås.

- Hvad har din fuldmægtigtid betydet for din videre karriere?

I dag er jeg stadig i den advokatforretning, hvor jeg var fuldmægtig. Meningen var egentlig, at så snart jeg var blevet advokat i Sæby, så skulle jeg ud i den store verden og prøve noget andet. Jeg var helt sikker på, at jeg skulle til en større by eller til udlandet, men sådan gik det bare ikke.

Forretningen gik godt, og da de to indehavere blev henholdsvis 50 og 60 år, syntes de, at de havde brug for et tredje hjul. Derfor blev jeg som 27-årig partner og medejer af firmaet.

Her 48 år efter er det lille firma blevet til 160 medarbejdere, hvoraf 55-60 er jurister. Vi har også udviklet forretningen, så vi i dag har kontorer i Frederikshavn, Hjørring, Aalborg og Aarhus.

Kontoret i Sæby er dog lukket, ligesom vi også har lukket et kontor i Skagen, for de to byer er for små til at bære en advokatforretning i dag. I dag er man nødt til at have en højere grad af specialisering, og det har man kun, hvis man er flere.   

- Hvad vil du ønske for advokatstanden fremover?

Da jeg begyndte i faget, var der stor respekt for advokater, og det image vil jeg gerne bevare. Jeg ønsker for advokatstanden, at den også står stærkt om 20 år og er på et godt etisk niveau, og at vi kan blive fri for sager som dem, der kører i øjeblikket.

Hans Jørgen Kaptain. Advokat (H) og partner hos HjulmandKaptain. Derudover formand og medlem af en række selskabers bestyrelse samt voldgiftsdommer. 

Cand. jur. fra Københavns Universitet 1971. Uddannet hos Advokatfirmaet Mehlsen & Kristensen, advokat i 1974 og partner i selskabet siden 1976.

Jubilæumsportrætter. Årgang 1971.

Frem mod Advokatsamfundets 100-års jubilæum i maj sætter vi med serien ’Jubilæumsportrætter’ fokus på advokatuddannelsen, og hvordan den har udviklet sig. Det gør vi ved at tale med advokater, der fortæller om deres fuldmægtigtid og videre karriere. I dette nummer kan du møde Hans Jørgen Kaptain og Jørn Anker Thomsen, som begge begyndte som advokatfuldmægtige i 1971.