Spring hovednavigationen over
Tilbage

Advokatrådet: Positivt med politiske mål for domstolenes sagsbehandlingstider

I regeringens nylige udspil til en flerårsaftale for domstolene lægges der op til konkrete mål for sagsbehandlingstider ved retterne og til at forenkle sagsgange internt. Advokatrådet ser positivt på målsætningerne, så længe ressourcerne følger med.

Justitsminister Peter Hummelgaard præsenterede i går regeringens oplæg til den kommende flerårsaftale for domstolene for kredsen af retsordførere, der den kommende tid skal forhandle aftalen på plads.

Fra regeringens side lægges op til at fastsætte konkrete pejlemærker for sagsbehandlingstiden. Således skal ventetiden for straffesager med domsmænd nedbringes til 100 dage (mod 255 i 2022), mens ventetiden for civile sager med hovedforhandling skal være 365 dage (mod 668 dage i 2022).

”Advokatrådet ser meget positivt på, at der nu fra politisk side sættes handling bag ordene om den helt katastrofale situation, som virksomheder og borgere står i omkring ventetiderne ved domstolene. Rådet er meget glade for, at der nu afsættes pejlemærker omkring den gennemsnitlige sagsbehandlingstid, som svarer til den anbefaling, som Advokatrådet tidligere er kommet med, og der skal selvfølgelig følges op med relevante ressourcer til specifik opfyldelse af disse ambitioner,” udtaler medlem af Advokatrådet, Nikolaj Linneballe.

Regeringen foreslår yderligere en forenkling af retsplejen, som skal sikre en halv milliard kroner i finansiering. Det kommer oveni de 1,8 mia. kr., som regeringen har sat af i sit forslag til en ny finanslov, som blev mødt ned stor ros fra Advokatrådet og andre aktører. 

Selv siger Peter Hummelgaard om den nye flerårsaftale, at;
”Vi skal have en aftale på plads, der én gang for alle kan få sat ind over for domstolenes udfordringer, herunder bekæmpelse af domstolenes sagsbunker.”

Advokatrådet har tidligere været åben for visse af de initiativer, som Rørdam-udvalget har behandlet. Rådet har derudover påpeget, at en række af de foreslåede ændringer i både Rørdam-udvalget og i Retsplejerådet vil skade borgeres og virksomheders retssikkerhed i urimelig grad. Herunder bl.a. forslag på det strafferetlige område, hævelse af appelgrænser i civile sager og en udvidelse af småsagsprocessen.

Læs mere her og her