Spring hovednavigationen over
Tilbage

DR-reporter vinder Advokatrådets journalistpris

Erhvervsjournalist Ole Hall fra DR får årets journalisthæder fra Advokatrådet for sin afdækning af forsikringsselskabers ulovlige forskelsbehandling af gravide og nybagte mødre.

Forsikringsselskaber afviste i årevis ulovligt gravide kvinder og nybagte mødre, der anmeldte gener og skader opstået i forbindelse med deres graviditet eller fødsel. Det har DR’s erhvervs- og økonomireporter Ole Hall fået frem i offentlighedens lys gennem kritisk og dybdeborende journalistik. Derfor modtager han Advokatrådets journalistpris 2022. Med hæderen følger 20.000 kroner.

”I Advokatrådet mener vi, at historien har været med til at sikre rettigheder for en bred gruppe i samfundet og dermed sat fokus på en væsentlig problemstilling omkring borgernes retssikkerhed. Ole Hall gav problemstillingen ansigt gennem talrige interviews med afviste kvinder. Hans grundige og saglige dækning har gjort en forskel for tusindvis af kvinder og har ført til en ændring af en ulovlig praksis blandt forsikringsselskaber,” siger Charlotte Krarup, næstformand i Advokatrådet.

Der var i alt 23 nomineringer til Advokatrådets journalistpris, som blev uddelt til Advokaternes Fagfest fredag d. 20. maj. Prisen uddeles hvert andet år med støtte fra Dreyers Fond. Ole Hall var nomineret på baggrund af to indstillinger.

Ole Hall har været ansat på DR siden 2015 og er i dag ansat på P1 Orientering. Hans dækning af den ulovlige praksis har været i spil på flere af DR’s platforme med bl.a. indslag i P1 Orientering, Radioavisen, TV-Avisen og podcasten Genstart. Han har afdækket, hvordan forsikringsselskaberne bl.a. afviste at dække udgifter til behandling af ryg- og bækkensmerter samt fødsels- og graviditetsdepressioner. Det gjorde de med begrundelsen, at de ikke dækkede gener opstået i forbindelse med graviditet.

”Jeg er taknemmelig for anerkendelsen. Den er også en hæder til de talrige kvinder, som har fortalt om deres skader og afslag i radioen og derved hjulpet med at dokumentere lovbrud på lovbrud. Oprydningen er nu i gang, og senest har sagen spredt sig til udlandet,” siger Ole Hall, som dog påpeger visse udfordringer:

”Desværre har visse selskaber slettet gamle kundedata. Det besværliggør oprydningen, og kvinderne skal derfor selv huske at anmelde gamle skader, de ikke har fået dækket endnu.”

Advokatrådet har i udpegningen lagt vægt på, at Ole Halls journalistiske arbejde har haft betydelige konsekvenser. Mere end 3.300 kvindelige forsikringskunder har fået erstatning og godtgørelse fra deres forsikringsselskab.

Forsikringsselskaberne har samtidig ændret forsikringsvilkårene, så kvinder er bedre dækket i forbindelse med gravitet, fødsel og barsel. Derudover har journalistikken ført til, at politiet har udstedt bøder til 14 forsikringsselskaber for brud på ligebehandlingsloven ved at kønsdiskriminere kvindelige kunder.


Pressekontakt:
Kommunikations- og pressechef Rasmus Holm Thomsen: 2679 8350 / rht@advokatsamfundet.dk 

Charlotte Krarup, næstformand i Advokatrådet, uddeler Advokatrådets journalistpris til DR-journalist Ole Hall

Charlotte Krarup, næstformand i Advokatrådet, uddeler Advokatrådets journalistpris til DR-journalist Ole Hall Foto: Jeppe Carlsen

Tidligere modtagere af Advokatrådets journalistpris

Lone Andersen, journalist, Finans (2019)

Frank Hvilsom, journalist, Politiken (2017)

Niels Northroup, journalist, Ritzaus (2015)

Bo Maltesen, journalist Politiken (2013)

Astrid Fischer, journalist DR Orientering (2011)