19.09.2024
Tema: Retshjælp - Retshjælp i stampe
Regeringens udvalg om retshjælp og fri proces, der har til formål at se nøjere på de kritikramte ordninger, har stået i ...
Tekst: Hanne Hauerslev
Foto: Tor Birk Trads
Mine forældre er oprindelig flygtninge fra Libanon, og jeg kom til Danmark, da jeg var barn. Der gik mange år, før mine forældre rigtig forstod det danske retssystem, og derfor har jeg selvfølgelig mærket behovet for at få helt basal viden om rettigheder. Samtidig har jeg arbejdet i det offentlige system igennem otte år, og her har jeg observeret, hvordan vores retssystem bare bliver mere og mere komplekst for almindelige borgere. Der sker en stigende regulering på en måde, som gør det svært at se, hvilke regler, der finder anvendelse, og hvad man som borger skal forholde sig til.
Samtidig har venner og bekendte ofte skrevet til mig for at spørge, hvad de skal gøre, hvis de skal skilles, flytte eller måske indgå en lejeaftale. Det er jo ikke raketvidenskab for os jurister, men det gav mig idéen til at skabe en app, hvor man kan få svar på de mest gængse spørgsmål. Det er et arbejde, som jeg udvikler hele tiden, sådan at der kommer flere og nye muligheder for at få svar på spørgsmål. Hele idéen er, at appen skal hjælpe folk i den retning, som giver dem bedst mulig retssikkerhed. For borgeren ved jo ikke, hvornår det er fint at få skrevet et testamente via en onlineløsning – eller hvornår tingene bliver så komplicerede, at der skal en advokat ind over.
Under arbejdet med at udvikle appen fandt jeg ud af, at det hele ikke må blive for digitalt. Der er også behov for personlig rådgivning, men der var ikke mulighed for gratis rådgivning i Vejle. Derfor kontaktede jeg Civilstyrelsen, som godkendte etableringen af en retshjælpsinstitution her i byen. Vi åbnede for et års tid siden, har åbent to gange om ugen, og vi kan konstatere, at der virkelig har været et stort behov for juridisk rådgivning. De første tre måneder i år havde vi et par hundrede igennem, og vi besluttede også at åbne en afdeling i Kolding.
Jeg bruger godt 15 timer om ugen på arbejdet med advokatvagten og udvikling af appen. Dertil kommer de tre studerende, som er tilknyttet, og som udover den mundtlige rådgivning skriver artikler til appen. Emnerne er inspireret af de juridiske problemstillinger, som borgere efterspørger. For eksempel spurgte en borger, hvordan et ugift par kan håndtere situationen, hvis den ene skulle blive alvorligt syg. Det resulterede i en artikel om fremtidsfuldmagter.
Mange tror, at vi fikser det hele i retshjælpen, men det kan vi naturligvis ikke. Nogen har blot brug for at få at vide, at de simpelthen ikke har en sag, at de skal glemme alt om den konflikt, de bruger så meget energi på, for det fører ingen vegne. Rådgivningen skal på den måde hjælpe dem til at komme videre.
Hvorfor jeg gør det? Jamen, det gør mig helt høj at hjælpe. Jeg har været så heldig at få en uddannelse. Derfor har jeg masser af ressourcer, og så bør man give igen til samfundet. Personligt får jeg en masse ud af det, for sådan er det, når man gør en forskel. Du skal vide, hvor mange store knus, jeg får undervejs, og hver gang tænker jeg: Ja, det her gør jeg da igen, for jeg føler, at jeg flytter noget, udfylder et hul. For nylig sad jeg med en klient, hvis lejer havde et stort fraflytningskrav – og de 30.000 kroner havde han ikke. Men det var en sag, vi kørte igennem Huslejenævnet, hvor han fik ret, fordi betingelserne for kravet ganske enkelt ikke var opfyldt. Det behøver slet ikke at være kompliceret – men for den, der måske ikke kender sproget godt, er det en svær sag.
Men det er ikke bare godhed alt sammen. Jeg udvikler mig både fagligt og personligt. Det samme gælder de jurastuderende og de nyuddannede jurister, der nu også er kommet til for at hjælpe. De får en lille smule praktisk erfaring i den periode, hvor de søger arbejde. Så jo, jeg kan kun anbefale andre at gøre det samme. Behovet er der i alt fald – jeg er sikker på, at det gælder i alle afkroge af landet.
Hanna Møller Rasmussen
Advokat med selvstændigt advokatfirma i Vejle. Har tidligere arbejdet i større advokatfirmaer og i staten som hhv. jurist og leder.