Spring hovednavigationen over

2022 Advokaten 3 Tema: Vi skal værne om grundrettighederne som advokater

Publiceret: 1. september 2022

Tekst: Nya Vecht Foto: Jeppe Carlsen

LinkedIn ikon Link ikon Prink ikon
Advokat Ole Spiermann

Danskernes grundrettigheder bliver i vid udstrækning sikret af grundloven og af internationale konventioner. De basale rettigheder bliver ofte taget for givet, men bør beskyttes. I dette tema undersøger Advokaten, hvad grundrettigheder betyder for retsstaten og retssikkerheden.

Formanden for det nyligt nedsatte grundrettighedsudvalg, advokat Ole Spiermann, er ikke i tvivl om, at grundrettighedsudvalget er et klogt træk efter corona-pandemien. Han mener, at advokater har en vigtig stemme, når det kommer til at sætte og fastholde grundrettigheder samt retsstaten på agendaen.

Udsprunget af corona-pandemien og med fokus på grundrettigheder nedsatte Advokatrådet et grundrettighedsudvalg i begyndelsen af 2022. Udvalget har fokus på menneskeretlige, forvaltningsretlige og statsretlige emner. Formanden for udvalget er rådsmedlem og advokat Ole Spiermann, som mener, at tiden så absolut var moden til udvalgets opståen.

”Hele processen omkring corona var et uventet og til tider kaotisk forløb både for regeringen og embedsmænd, men selvfølgelig også for hele befolkningen. Lukningen af domstolene, ny regulering nærmest i form af pressemøder, systemiske nedlukninger samt den manglende involvering af Folketinget kunne ikke undgå at blive bemærket af den brede befolkning.”

På den måde havde krisen den utilsigtede positive effekt, at den brede befolkning i højere grad fik øjnene op for rettigheder og retssamfund som et vigtigt gode.

”Jeg har en klar fornemmelse af, at der gennem den senere tid er opstået en øget opmærksomhed på retsstaten og retssamfundet, og også at advokater spiller en central rolle for begge. Netop derfor er det vigtigt, at grundrettighedsudvalget er blevet dannet, så det kan være medvirkende til at sætte og fastholde grundrettigheder og retsstaten på agendaen, blandt befolkningen samt øge fokus på vigtigheden af retssikkerhed,” siger Ole Spiermann.

Holder øje med udviklingen

Ifølge Ole Spiermann er grundrettighederne solidt forankret i det danske retssystem, men det ændrer ikke på, at de skal passes og plejes.

”Systemerne og strukturen var stærke nok til, at det hele kunne falde på plads igen, da vi havde vænnet os til en ny virkelighed med sundhedskrise. Men en overgang var det måske ikke helt sikkert, at det ville ende sådan. Og i en sådan situation er der et behov for, at der er nogen, som taler retsstatens sag. Lige præcis det er advokater gode til, og vi har måske også nemmere ved det end eksempelvis dommere og embedsmænd, ligesom det i nogle sammenhænge er advokater, som skal tage initiativet, eksempelvis til et høringssvar, en klage eller et sagsanlæg,” forklarer Ole Spiermann.

Han ser derfor i højere grad udvalgets rolle som beskytter end som forandrer.

”I udvalget har vi ikke et kæmpestort projekt omkring, at grundrettighederne skal ændres eller et programpunkt omhandlende en ny grundlov. Vi er derimod et udvalg, der skal følge med i, hvad der rører sig, og som kan give Advokatrådets mening til kende, hvis der skulle opstå behov for det. Udvalgets arbejde skal ses som juridisk baseret svar på nogle samfundsmæssige vigtige udviklinger,” forklarer han.

Ifølge Ole Spiermann har mange af Advokatrådets andre udvalg en fast kadence og opgave, hvor grundrettighedsudvalget er mere ad-hoc baseret.


Den yderste ramme

Han mener, at grundrettigheder er den yderste ramme for, hvad man kan tillade sig i samfundet. Der vil altid være politiske uenigheder i den udøvende magt, og der vil altid være flere partier, som man kan stemme på i et demokrati. Det ændrer dog ikke på, at der i et land som Danmark bør være stabilitet, når det kommer til beskyttelse af grundrettigheder, som dog også forandrer sig over tid.

”Der er jo også punkter, hvor vi har udviklet rettighederne. Da jeg gik på studiet i 1990’erne, var forfatningsret og grundrettighederne ikke så belyste som i dag. Men det har jo i stor grad ændret sig. Jeg tror også, at der har været en påvirkning fra de internationale domstole i Europa, blandt andet Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.”

Som et eksempel på tidligere tiders mere afslappede forhold til jura, nævner Ole Spiermann, da Danmark første gang blev dømt i en sag ved Menneskerettighedsdomstolen omhandlende en sølvhandler, der sad varetægtsfængslet på særligt skærpet mistankegrundlag. Den samme dommer, der havde varetægtsfængslet ham, endte også med at dømme ham i den endelige retssag.

”Den dommer var forudindtaget, mente man i Strasbourg, mens vi i Danmark havde det pragmatiske synspunkt, at det var mægtigt smart, at han var med igen, for han kendte jo sagen i forvejen. Op gennem 1990’erne havde både lovgiver og domstole en del problemer med at tilpasse dansk ret til det mindre pragmatiske og mere principielle. Så selv i Danmark sker der udviklinger inden for den ramme, der hedder grundrettigheder. Hvis vi har en kultur og en mentalitet, hvor vi også siger, at vi kan lære noget af andre lande og andre kulturer, også i forhold til grundrettigheder, så tror jeg, at vi er et godt sted og kan holde et fornuftigt niveau,” siger Ole Spiermann.

Juridisk vagthund

Ole Spiermann mener, at ikke bare grundrettighedsudvalget, men alle advokater naturligt bør tale grundrettigheder op og fremhæve vigtigheden af dem i det daglige.

”Grundrettigheder er ikke noget, som er forbeholdt en bestemt type advokater. Vi lærte om det på studiet, og det er noget, som vi alle skal værne om, uanset hvor man i øvrigt ender henne jobmæssigt. Vores opgave er ikke at løse store problematikker, men vi kan skabe opmærksomhed. Der er jo over 7.000 advokater, der har mange forskellige syn på virkeligheden, men vi har et nogenlunde fælles værdisæt fagligt, hvor grundrettigheder står centralt, og det betyder, at vi kan komme med konstruktive indspark, som kan blive inddraget af andre i embedsapparatet, i Folketinget eller ved domstolene,” siger Ole Spiermann.

Samtidig mener han, at grundrettigheder og retssikkerhed altid kan blive bedre, også fordi der er tale om balancer med andre hensyn i et demokrati.

”Det er interessant at se, hvilken reel magt statsmagten egentlig har, og hvorvidt vi lever i en tid, hvor statsmagten realpolitisk er lavere end dengang, hvor landet blev betjent af en enkelt tv-station suppleret med fastnettelefoni og postkort. Det er en gammel traver, at globale virksomheder også har meget betydelig magt, og der har igennem lang tid i tilknytning til folkeret, som gælder særligt for stater, været forsket i globale virksomheder og deres regulering eller mangel på samme.”

Ole Spiermann mener derfor, at grundrettighedsudvalget som juridisk vagthund ikke kun skal fokusere på statens gøren og laden, men også holde et fokus på de andre spillere, der er magtfulde.

Ole Spiermann ser også frem til dialogen med advokatstanden og håber, at andre advokater vil byde ind til udvalget med problemstillinger, som udvalget skal have fokus på. Oprettelsen af udvalget er også et klart signal om, at advokatstanden til stadighed har et ansvar for grundrettighederne. Det er vigtigt, at advokathatten også kommer på i denne sammenhæng, selvom for eksempel Instituttet for Menneskerettigheder, Justitia, EU og Justitsministeriet – og selvfølgelig også domstolene – ligeledes  arbejder med grundrettigheder.

”Der er måske ikke så meget brug for det lige her og nu ’i fredstid’, men det gør det ikke mindre vigtigt. I mange sammenhænge er det jo også sådan, at hvis ikke en advokat rejser en problemstilling, så får andre slet ikke lejlighed til at tage stilling.”

Ole Spiermann 

Advokat og partner hos Bruun & Hjejle, København
Formand for Bruun & Hjejles bestyrelse. Medlem af Advokatrådet. Formand for grundrettighedsudvalget. Medlem af Tibet-undersøgelseskommission I og II såvel som Mink-kommissionen.

 

Grundrettigheder er ikke noget, som er forbeholdt en bestemt type advokater. Vi lærte om det på studiet, og det er noget, som vi alle skal værne om, uanset hvor man i øvrigt ender henne jobmæssigt.

Formand for grundrettighedsudvalget

Advokat Ole Spiermann

Vi skal bidrage fra start i den lovgivende fase

Det er vigtigt, at man til stadighed er opmærksom på betydningen af grundrettighederne, og at de ikke glemmes i forhastede lovgivningsprocesser og af et embedsværk, hvor juraen ligger mindre på rygraden end tidligere. Det mener professor og medlem af grundrettighedsudvalget Michael Hansen Jensen.


Det er vigtigt, at såvel myndighederne som borgerne har et bevidsthedsniveau om vores grundrettigheder. Og særligt advokater har et ansvar for at være opmærksomme, når det kommer til grundrettigheder, for de kan om nogen se, hvor skoen trykker.

”Det er jo ikke mindst advokater, som et langt stykke henad vejen skal gøre opmærksom på de eventuelle problemer, der konkret kan være i forhold til grundrettighederne. Advokater fungerer i kraft af faglig indsigt og viden om klienters forhold ofte som grundrettighedsvagthund. De bidrager til, at myndighederne til stadighed overholder reglerne over for borgerne. Advokater spiller i det hele taget en vigtig rolle for effektiviseringen af grundrettighedsbeskyttelsen.”

Det siger Michael Hansen Jensen, der udover at være medlem af grundrettighedsudvalget, er professor i statsret på Aarhus Universitet.

Udover den overordnede og mest vigtige opgave som er at fastholde opmærksomheden på grundrettighederne, mener han, at det er relevant, at grundrettighedsudvalget ser nærmere på problemstillinger som eksempelvis magtens tredeling, og at udvalget er en aktiv spiller i forhold til nye lovgivninger.

”Vi kan som udvalg allerede bidrage i den lovgivende fase i form af høringssvar, men derudover kan vi også gennemføre undersøgelser og eventuelt afholde seminarer. Oplysningsarbejdet er i det hele taget rigtigt vigtigt – både internt blandt andre advokater og som ekstern oplysning til offentligheden.”

Nye rettigheder med omtanke

Grundlæggende er den beskyttelse, man finder i grundrettighederne, rimelig tilfredsstillende, mener professoren. Man kan selvfølgelig altid overveje, om grundrettighedsbeskyttelsen bør styrkes gennem en grundlovsændring.

”Jeg synes for så vidt, at rettighedsbeskyttelsen i grundloven er ret fornuftig. Man kan naturligvis diskutere, om man skal forbedre eller udvide antallet af rettigheder. Eksempelvis kunne man overveje en bedre beskyttelse af ytringsfriheden. Man bør dog tænke sig godt om, inden man indsætter helt nye rettigheder. Navnlig bør man være opmærksom på, at hvis man indsætter mere programprægede bestemmelser, som ikke har et mere præcist juridisk indhold – eksempelvis bestemmelser om beskyttelse af miljøet – så kan der være en risiko for, at man flytter politisk præget magt over til domstolene. De rettigheder, som man skulle vælge at skrive ind, bør så vidt muligt helst være så præcise, at de uden større usikkerhed kan anvendes af myndighederne, således at vi som borgere kan gå til domstolene og få dem håndhævet, hvis vi mener, at de bliver krænket,” siger Michael Hansen Jensen. 

Han mener, at grundrettighedsbeskyttelsen i Danmark generelt set er fin, og den efterleves almindeligvis i praksis, selvom han også nævner, at der har været eksempler, hvor der har været problemer med at handle i overensstemmelser med grundrettighederne.

”Her kan man for eksempel se på Tibet-kommissionen, der fandt, at der var sket brud på forsamlingsfriheden og ytringsfriheden i forbindelse med politiets og myndighedernes ageren under det kinesiske statsbesøg. Og man kan for så vidt også henvise til Mink-kommissionens vurdering af, at der blevet slået mink ihjel uden lovhjemmel.”

Michael Hansen Jensen peger i den forbindelse igen på, at viden og bevidsthed om grundrettighederne hos myndigheder og borgere er central for en effektiv beskyttelse – og at advokater her spiller en vigtig rolle.

Embedsrollen ændret

Hvis Michael Hansen Jensen skal påpege forhold, når det kommer til lovgivning, der måske ville kunne afstedkomme problemer i forhold til grundrettighederne, så ser han hastigheden i lovgivningsprocessen som en faktor.

”Man skal passe på ikke at have så travlt, at man kan komme til at overse betydningen af grundlæggende rettigheder. Men der ligger måske også mere bag end blot hastighed. Den traditionelle embedsmand med typisk juridisk baggrund og en længere ansættelse i et ministerium og dermed stor indsigt i det relevante lovgivningsområde, er i dag ikke så fremherskende som tidligere. De traditionelle embedsmænd er i nogen grad afløst af mere procesorienterede embedsmænd med større fokus på en effektiv realisering af en ministers ønsker.”

Han understreger, at legalitet, hjemmel og grundrettigheder er fuldstændigt internaliseret i den måde, man tænker på som jurist.

”Når den ændrede embedsmandsrolle bliver kombineret med, at det skal gå hurtigt, kan der nok være en øget risiko for, at man ikke altid er helt opmærksom på faldgruberne. Det er vigtigt, at legalitet altid er udgangspunktet og ikke blot et hensyn blandt flere,” siger han.

Michael Hansen Jensen
Professor i statsret på Aarhus Universitet.
Forfatter til flere bøger om blandt andet grundloven.
Hovedredaktør ved Karnovs Lovsamling.

Professor Michael Hansen Jensen

Man skal passe på ikke at have så travlt, at man kan komme til at overse betydningen af grundlæggende rettigheder.

Michael Hansen Jensen

Professor

Vores grundlov er forældet

Rent juridisk findes grundrettighederne navnlig i grundloven, der efterhånden er ved at være en ældre dame, hvis man spørger juraprofessor Jens Elo Rytter. Han efterspørger en revision af grundloven, så man derved sikrer retssikkerheden i fremtiden.

Den danske grundlov er egentlig ret forudsigelig – men den svarer ikke til nutiden, og de rettigheder, der er i den, er forældede og til dels utilstrækkelige. Så enkelt opsummerer Jens Elo Rytter de nedskrevne grundrettigheder, der først blev defineret i 1849, da Danmark fik sin første demokratiske grundlov.

”Generelt har vi været rigtigt gode til at efterleve vores grundrettigheder i Danmark. Tidligere gik nogle så vidt som at sige, at man egentligt ikke behøvede at have rettighederne stående i grundloven, og at man heller ikke havde brug for domstolene til at håndhæve dem, fordi det var en så integreret og indarbejdet del af vores demokrati, at vi respekterede borgerens frihed og retssikkerhed,” siger Jens Elo Rytter, der er juraprofessor ved Københavns Universitet med speciale i forfatningsret og menneskerettigheder.

Lovgivning på kanten

Men i takt med, at menneskerettighederne er blevet udviklet og langt mere fintmaskede over de sidste 30 til 40 år, hvilket hovedsageligt er takket være Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, så er menneskerettighederne også blevet mere kontroversielle.

”Det har resulteret i, at der er kommet lovgivning i Danmark, som er gået tættere på grundrettighederne, end vi har set tidligere. Vi ser også politikere og lovgivere, der er villige til at gå helt til kanten af, hvad vi må i forhold til vores internationale menneskerettighedsforpligtelser. Der er sågar politikere, der mener, at vi skal træde ud af de internationale rettighedsforpligtelser, hvilket man jo sagtens kan gøre. Det betyder, at de internationale menneskerettigheder ikke er så uantastelige, som de tidligere var – de er derimod oppe til debat. Og den tendens gør blot de grundlovssikrede rettigheder så meget desto vigtigere,” siger Jens Elo Rytter.

Konsekvenser for grundrettighederne

Forestil dig et Danmark, hvor kvinder ikke har samme rettigheder som mænd. Og hvor du kan blive retsforfulgt for at kritisere den siddende statsminister. Vi er ikke tilbage i 1700-tallet, hvor grundrettigheder endnu blot var utopisk ønsketænkning fra datidens filosoffer og andre ligesindede. Vi er såmænd i dagens Danmark, hvis man sætter den eksisterende grundlov på spidsen. Jens Elo Rytter mener, at der absolut er huller i vores grundlov, og det kan på sigt have konsekvenser for vores grundrettigheder.

”Hvis du ser nærmere på grundloven, så er der rigtigt mange huller i den, og det skyldes, at vores grundlov er blevet tænkt i 1849. Efterfølgende har man justeret lidt, men man har ikke nytænkt grundrettighederne og revideret grundloven herhjemme, som man eksempelvis har gjort i Norge for nylig. Så vi lever så at sige med de forestillinger, som man gjorde sig for over halvandet hundrede år siden,” siger Jens Elo Rytter.

Det betyder, at mange af de rettigheder, som vi tager for givet i vores samfund, ikke står nedskrevet i grundloven. Det er for eksempel ikke forbudt at torturere mennesker ifølge grundloven.

”Der er ingen beskyttelse mod tortur eller straffe med tilbagevirkende kraft, og der er – hvilket nok overrasker mange – en meget dårlig beskyttelse af ytringsfriheden i grundloven. Vi har særligt gennem de senere år set ytringsfriheden som en af de vigtigste demokratiske rettigheder i Danmark, hvilket er ganske ironisk, når den er så dårligt beskyttet. Man kan i princippet straffe folk lige så hårdt, som man vil, efter at de har sagt eller skrevet noget, man ikke bryder sig om, uden at det er i strid med ytringsfriheden i grundloven. Så i princippet kan du lave en lov, hvor du kan straffe folk med fængsel, hvis de kritiserer statsminister Mette Frederiksens politik.”

En bremse for politikerne

Ligestilling mellem kønnene har heller ikke helt fundet vej til grundloven. I disse tider, hvor køn og diskrimination er et varmt emne, vil det nok også undre de fleste, at man i Danmark kunne lave en helt systematisk diskrimination af kvinder, uden at det ville være i strid med diskriminationsforbuddet i grundloven, for det pågældende forbud går kun på religion og afstamning.

”Jeg mener, at grundloven skal svare til nutiden og vores samfund, og det gør vores grundlov ikke med alle de huller, som der er i den. Men der er ikke politisk vilje lige nu til at ændre den. Som politiker kan det jo være meget rart ikke at have alt for mange grundrettigheder i grundloven, for de udgør jo – og det er meningen med dem – en bremse for politikerne og begrænser dem i, hvad de kan beslutte. Derfor tror jeg, at der er mange politikere, som finder den gamle grundlov meget praktisk. Grundloven er fleksibel, og de nedskrevne rettigheder er ikke alt for moderne. Der er ikke stof i dem til, at domstolene kan begynde at lave benspænd for lovgivningen, som mange politikere mener, at de internationale grundrettigheder kan og gør,” siger Jens Elo Rytter.

Jens Elo Rytter er ikke i tvivl om, hvor han ville lægge sit fokus, hvis han havde mulighed for at ændre ved grundloven.

”Jeg ville starte med at lave en præcis kortlægning af, hvor grundloven er blevet forældet med udgangspunkt i de internationale menneskerettighedsforpligtelser. Jeg tror vitterligt, at mange almindelige mennesker ville blive overraskede over, hvor lidt man egentligt kan bruge vores egen grundlov til, når det kommer til grundrettigheder.”

Jens Elo Rytter 
Professor i forfatningsret ved det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet.
Specialiseret i menneskerettigheder. Forfatter til flere bøger blandt andet lærebogen ”Individets grundlæggende rettigheder”.

 

Professor Jen Elo Rytter

Man kan i princippet straffe folk lige så hårdt, som man vil, efter at de har sagt eller skrevet noget, man ikke bryder sig om, uden at det er i strid med ytringsfriheden i grundloven.

Jens Elo Rytter

Professor

Grundrettigheder

Hvad er grundrettigheder? 

Grundrettigheder er rettigheder til værn om individet eller en minoritet, som er sikret i forfatningen eller i internationale menneskerettighedskonventioner med tilnærmelsesvis samme status i national ret som forfatningen. Jens Elo Rytter, Professor i forfatningsret, Københavns Universitet

Hvad er grundrettighedsudvalget? 

Grundrettighedsudvalget er et tværgående udvalg, der har fokus på statsret, menneskeret og forvaltningsret. Inden for dette område kan udvalget beskæftige sig med projekter og mindre opgaver, ligesom det forventes, at udvalget bidrager til høringssvar inden for området. Desuden kan grundrettighedsudvalget yde med- og modspil til regeringen omkring grundrettigheder og retsstaten.

Medlemmer af grundrettighedsudvalget 

Advokat Ole Spiermann (formand)

Advokat Karoline Normann

Advokat Per Hemmer

Advokat Jonas Christoffersen

Advokat Thomas Holst Laursen

Professor Michael Hansen Jensen