Spring hovednavigationen over

2022 Advokaten 3 portræt: Advokatetikkens grand old man takker af

Publiceret: 1. september 2022

Tekst: Camilla Bergsagel Nielsen Foto: Jeppe Carlsen

LinkedIn ikon Link ikon Prink ikon

Advokatsamfundets fagchef Lars Økjær Jørgensen har været en central person i arbejdet med de advokatetiske regler. Nu er han officielt gået på pension, men han vil stadig være fuldt beskæftiget med en konsulentvirksomhed, der rådgiver om god advokatskik, og med den mediationsvirksomhed, han tidligere drev i fritiden.

Én person stikker særligt ud for Lars Økjær Jørgensen, når han kigger tilbage på sin 25 år lange karriere i Advokatsamfundet: Torben Melchior. Mens han selv var sekretariatschef i Advokatnævnet, var Torben Melchior, som senere blev præsident for Højesteret, formand for nævnet. Han blev samtidig et forbillede for Lars Økjær Jørgensen.

”Hans stringente og præcise tilgang til juraen har præget mig meget. Han lærte mig, at det er gavnligt engang imellem at være tørvetriller og virkelig nørde igennem med et område,” siger han.

For Lars Økjær Jørgensens vedkommende udgjorde de advokatetiske regler det område. Først fordybede han sig i reglerne ved som sekretariatschef at være med til at skrive de vigtige kendelser fra nævnet og senere ved selv at formulere udkast til nye regler, som Advokatrådet helt overordnet stod bag og vedtog. Det gjorde han, mens han varetog et job, først som afdelingschef og senere fagchef i Advokatsamfundet.

Før sommerferien sagde Lars Økjær Jørgensen farvel til sit faste job i Advokatsamfundet. Bag sig har han flere fagbøger, der har gjort advokatstanden klogere på advokatetik. Ud over at have sat et gedigent aftryk på de advokatetiske regler, som han har været med til at formulere ned på skrift i bogform, står han også bag bøger om advokatetik generelt og om mediation.

Ifølge Lars Økjær Jørgensen har arbejdet med de advokatetiske regler været sjovt, og det kendetegn går igen for alle de opgaver og job, han har sagt ja til gennem årene. Også for det allerførste job som politifuldmægtig i anklagemyndigheden hos politiet i Aarhus og Esbjerg.

”Dengang var jeg single og havde masser af tid. Jeg kørte med på patrulje om natten og havde endda min egen uniform. Det var skægt.”

Men efter fem år hos politiet ville Lars Økjær Jørgensen udforske andre dele af juraen, da arbejdet i anklagemyndigheden primært centrerede sig omkring strafferet og straffeproces. Efter nogle år først som advokat, hvor han også var et år i England og tog en Master of Laws, og senere som ansat i Erhvervsministeriet, fik han i 1997 jobbet som sekretariatschef i Advokatnævnet.

Klienten først

Sammen med Martin Lavesen, som i dag er formand for Advokatrådet, har Lars Økjær Jørgensen for nylig afsluttet arbejdet med en opdateret version af bogen De advokatetiske regler – Kommenteret. Det er den tredje udgave af bogen, som også indeholder helt nye regler. Den første udgave, som de to også skrev sammen, udkom i 2011, mens den tredje udgave er udkommet 1. september i år. Der er ifølge Lars Økjær Jørgensen sket en stor udvikling i reglerne i løbet af de årtier, han har beskæftiget sig med reglerne.

”Oprindeligt bar de advokatetiske regler præg af at være laugsregler, hvis formål var at beskytte advokaterne i advokatstanden. Eksempelvis måtte advokater på ingen måde tage hinandens sager. Jeg er stolt af, at jeg har været med til at dreje dem i retning af, at det afgørende er hensynet til klienten,” siger Lars Økjær Jørgensen, som dog understreger, at klienten også indtog en plads i regelsættet tidligere.

”Hvis reglerne smager for meget af at være laugsregler, kan klienterne få det indtryk, at hensynet til andre advokater er det væsentligste for advokaterne. Det risikerer at gå ud over den generelle tillid til advokater.”

Hans vurdering er, at hvor reglerne tidligere i vidt omfang var laugsregler, relaterer de sig i dag næsten 100 procent til klientens behov. Udviklingen er sket gradvist, og Lars Økjær Jørgensen mener, at man kun kan gisne om, hvor meget udviklingen i reglerne har forbedret tilliden til advokaterne.

"Men den har i hvert fald fjernet risikoen for, at det modsatte sker.”

Lars Økjær Jørgensen vil nødig prale, men han mener selv, at bøgerne om de advokatetiske regler har haft stor betydning for advokaterne.

”Det giver en tryghed for advokaterne, at reglerne ikke alene er regler, men at de er fortolket og sat ind i en kontekst. Advokatfuldmægtige og advokater får hjælp til, hvordan de skal forstå reglerne,” siger han.

Forsikringen, der ikke blev

Arbejdet med advokatetik og de bøger, der er kommet ud af det, stikker ud som noget, den pensionerede fagchef er stolt af, men den 25 år lange karriere i Advokatsamfundet har også budt på nederlag. Det gælder blandt andet arbejdet tilbage i 2017 med en ny forsikringsordning, som faldt til jorden.

”Det var svært for nogle virksomheder at slippe deres egne ordninger, som de havde haft i mange år. Det havde jeg det forfærdeligt med, for jeg synes, at det var en meget smidig ordning med stor sikkerhed for advokaterne,” fortæller Lars Økjær Jørgensen.

Ordningen gik kort fortalt ud på, at alle advokater skulle samle deres pligtmæssige ansvarsforsikring og garanti ét sted, så advokaterne blev fri for at tænke på deres forsikring, som også ville følge dem automatisk, når de skiftede job. En fælles forsikringsordning ville ifølge Lars Økjær Jørgensen blive markant billigere, fordi konkurrencen om at vinde en så stor og attraktiv forsikringsopgave ville være skærpet. Selvom forsikringsordningen aldrig blev til noget, tror han, at der er en chance for, at den kan have sin gang på jord i fremtiden, fordi stemningen pludselig kan ændre sig. Hvis det sker, bliver det under alle omstændigheder i en tid, hvor han selv er slettet fra den faste lønningsliste i Advokatsamfundet.

Slapper af med træsnit

Pensionen betyder dog ikke, at Lars Økjær Jørgensen nu drosler helt ned og bare smækker benene op på liggestolene i familiens sommerhus ved Sjællands Odde. I stedet vil han formentlig være i fuld sving med selv at bygge nye havemøbler i træ. Snedkerarbejde er en af hans helt store hobbyer, og han skaber alt fra møbler til små træfigurer.

”Jeg slapper meget af med det. Når du bruger hænderne til at forme ting i træ, koncentrerer du dig om det fysiske arbejde og slapper af på en anden måde, end når du skal tænke.”

Samme ro finder han, når han går rundt med en metaldetektor for at finde levn fra fortiden. Senest har han fundet en knap fra bronzealderen. Arbejdslivet er dog på ingen måde lagt helt på hylden, da Lars Økjær Jørgensen fortsat vil være konsulent og tilknyttet Advokatsamfundet. Han vil også fortsætte med at undervise på advokatuddannelsen samtidig med, at han skruer op for sin mediationsvirksomhed. Lars Økjær Jørgensen tog mediatoruddannelsen i 2004, og derefter fik han idéen til Mediationsinstituttet, som han var med til at etablere og var direktør for i de første seks år af instituttets levetid. I dag driver han sin egen mediationsvirksomhed.

”Folk skal vende deres opfattelser af konflikter på hovedet. Mange er vant til, at en dommer beslutter udfaldet af en konflikt, og så slipper parterne for selv at finde en løsning, men de bliver ofte utilfredse i sidste ende – også selvom de vinder sagen, netop fordi de ikke har været med til at finde løsningen,” forklarer han.

Som eksempel nævner han, at den vindende part måske mangler at få en ordentlig undskyldning, og hvis tvisten var mellem to parter, der arbejdede sammen tidligere, ville de måske inderst inde gerne have fortsat samarbejdet.

”I retten ser du aldrig de løsninger, der ligger lige for,” siger Lars Økjær Jørgensen, som undrer sig over, at advokater ikke benytter mediation i højere grad i sager, men også til udfordringer i en partnerkreds eller blandt medarbejderne.

Som mediator er Lars Økjær Jørgensen blandt andet fast tilknyttet lægernes organisationer PLA og PLO, hvor han bistår lægeklinikker, hvis der er knas internt blandt medarbejderne eller blandt de læger, der ejer klinikken.

”Mennesker i konflikt taler sammen til hverdag, men de trænger aldrig ned under overfladen. Det hjælper jeg dem med.”

Muligheden for at dedikere endnu mere tid til mediation, som tidligere udelukkende var en fritidsbeskæftigelse, er en af grundene til, at Lars Økjær Jørgensen vælger at gå på pension.

”Jeg brænder meget for området, og for mig er det den ild og entusiasme, der driver værket,” siger han.

 

Lars Økjær Jørgensen

Født i 1956, er cand.jur., LLM (Master of Laws) samt uddannet mediator fra advokaternes mediatoruddannelse i 2004. Fik sin advokatbeskikkelse i 1985. Har arbejdet for anklagemyndigheden, som advokat og i Erhvervsministeriet, før han blev sekretariatschef i Advokatnævnet i 1997. I 2002 var han konstitueret landsdommer i Østre Landsret i ni måneder og vendte derefter tilbage til Advokatsamfundet først som afdelingschef og senere som fagchef.