VIDSTE DU AT…
Betegnelsen advokat erstattede den tidligere fællesbetegnelse sagfører i 1958, da en ny lov trådte i kraft 1. juli 1958. Trods ændringen måtte højesteretssagførere, overretssagførere, landsretssagførere og sagførere stadig benytte deres titler, men med loven fik de muligheden for at anvende betegnelsen advokat sammen med eller i stedet for deres hidtidige titel.
2.559
personer har i 2022 søgt om optagelse på en bacheloruddannelse i jura, viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Det er et fald på 12 procent i forhold til 2021.
1.171
advokater er registreret med erhvervs- og selskabsforhold som arbejdsområde, hvilket gør området til det mest udbredte arbejdsområde blandt de danske advokater. Det næstmest populære speciale er bolighandel med 484 advokater, mens tredjepladsen går til familie- og personret, som 449 advokater har som registreret arbejdsområde. Hver advokat kan registrere op til tre arbejdsområder på Advokatnøglen.
Større adgang til myndighedskontrol uden retskendelse
Siden 2009 er antallet af love og andre bestemmelser, der giver myndighederne adgang til at udføre tvangsindgreb over for borgere og virksomheder uden retskendelse steget med 26 pct. til 283 i 2022, viser en ny rapport fra den juridiske tænketank Justitia. Stigningen sker, selvom der i 2018 blev nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe, der skulle vurdere nødvendigheden af det stigende antal bestemmelser. Kigger man isoleret set på udviklingen fra 2021 til 2022, er der dog tale om et mindre fald fra 287 til 283 svarende til et fald på 1 procent.
Kilde: Justitia
Advokatsamfundet ønsker nødplan efter Nets-nedbrud
Det længerevarende Nets-nedbrud før sommerferien, der betød, at advokater ikke kunne bruge domstolenes retssagsportal, minretssag.dk, fik Advokatrådets procesretsudvalg til at efterlyse et alternativ.
”Minretssag.dk er meget sårbart i sådanne situationer, og det har givet anledning til massive udfordringer for både advokater og klienter. Da vi må forvente lignende i fremtiden, vil vi gå i dialog med Domstolsstyrelsen for at sikre, at der bliver udarbejdet en plan B,” siger udvalgets formand, Nikolaj Linneballe.
Fald i antallet af appelsager
Sagsbunken med nye ansøgninger om appeltilladelse til landsretten og Højesteret i civile sager og straffesager er skrumpet. Ifølge Procesbevillingsnævnets årsberetning for 2021 faldt antallet af modtagne sager hos afdelingen for appeltilladelser med 24 pct. til 2.448 sager i 2021.
Nævnet skriver i beretningen, at det i den forbindelse er værd at bemærke, at der i 2020 var flere sagskomplekser med ensartede typer om appeltilladelse til landsretten. Trods faldet i 2021 ligger niveauet fortsat markant højere end for bare otte år siden. I 2013 modtog nævnet 1.667 appeltilladelsessager. I løbet af 2021 nåede Procesbevillingsnævnet at behandle 2.059 sager.
Principiel kendelse
”Der må aldrig kunne rejses tvivl om, hvem der egentlig styrer advokatvirksomheden.” Advokatrådets formand Martin Lavesen og næstformand Charlotte Krarup i leder om Advokatnævnets principielle kendelse om en advokatvirksomhed, der blev stiftet ud af en virksomhed uden for branchen.
FE-sagen
”Sagen mod tidligere FE-chef Lars Findsen kalder på eftertanke og viser et tydeligt behov for at indføre ekstra retsgarantier for personen i midten.” Advokatrådets formand Martin Lavesen og næstformand Charlotte Krarup i kommentar bragt i Berlingske 4. juni 2022.
Det går for stærkt
"Behandlingen af lovforslag i Folketinget går simpelthen for stærkt, og de input, der kommer fra andre, bliver sorteret fra, fordi det er for tidskrævende og måske for dyrt. Grundlæggende skal vi have et opgør, for vi har valgt en retsstat og en retsstat, den koster altså penge og tid.” Generalsekretær i Advokatsamfundet, Andrew Hjuler Crichton, til paneldebat på Folkemødet.
Nye advokatetiske regler med virkning fra september
Advokater skal fra 1. september i år forholde sig til et opdateret sæt advokatetiske regler, da Advokatrådet har besluttet at modernisere de nuværende advokatetiske regler, der siden sidste større revision for mere end ti år siden er knopskudt på en række områder.
Der er foretaget enkelte indholdsmæssige ændringer i regelsættet, og derudover er strukturen lavet om, så reglerne følger den typiske måde, som advokater behandler en sag på. Med ændringerne ønsker Advokatrådet at de advokatetiske regler i højere grad beskriver den praksis advokaterne befinder sig i med nye samarbejdsformer, ny teknologi og med de nye domme og kendelser, som er kommet til i de seneste år. Se reglerne på www.advokatsamfundet.dk/godskik
Ændrede retningslinjer for telefonsamtaler med indsatte
I alt ti advokaters opkald er blevet ulovligt aflyttet, viser undersøgelsen om ulovlig aflytning af telefonsamtaler mellem advokater og indsatte, som Kriminalforsorgen iværksatte i marts 2022.
Samtaler mellem visse advokater og indsatte må ikke optages, men det er alligevel sket, da advokater ved en fejl er blevet oprettet som opkaldsmodtagere i den ordning, i stedet for at indsatte har benyttet sig af de særlige advokattelefoner. Kriminalforsorgen har nu indskærpet reglerne for oprettelse af opkaldsmodtagere, så det sker i overensstemmelse med reglerne.
Advokater opfordres til at orientere sig i de nye retningslinjer og at være særligt opmærksomme på reglerne, hvis de overvejer at ansøge om at blive oprettet som opkaldsmodtagere i korttelefonordningen.