Spring hovednavigationen over

Advokaten 1 2022 Mig og min principal

Publiceret: 3. marts 2022

Tekst: Hanne Haurslev

Foto: Sarah Nørgaard og Morten Holtum

LinkedIn ikon Link ikon Prink ikon
Mig og min principal

MESTERLÆREN - Uddannelsen som advokat varierer både i form og indhold alt efter, hvordan fuldmægtigtiden folder sig ud. To fuldmægtige og deres principaler fortæller, hvordan de samarbejder og sikrer, at mesterlæren bliver det bedste grundlag for en karriere som advokat.

Advokat og principal Simon Eilrich og fuldmægtig Ida Hauge Bøttcher, Advokatkompagniet Aarhus:

God dialog og åben dør

Simon Eilrich lægger vægt på, at god advokatskik bliver en naturlig del af fuldmægtigtiden, derfor er der en praktisk tilgang til advokatetikken hjemme på kontoret i Aarhus.

Der er altid en åben dør og kaffe på kanden hos Advokatkompagniet i Aarhus, hvor Ida Hauge Bøttcher er advokatfuldmægtig hos Simon Eilrich. For det er to ingredienser, der skal til for at have en god dialog om de mange sager om personskadeerstatning, som advokatkontoret fører hvert år.

Ida Hauge Bøttcher startede som fuldmægtig 1. september sidste år efter en periode som stud.jur. på kontoret, og det var da netop også blandt andet den gode dialog, der fik hende til at fortsætte sin karriere her.

”Åbenhed og gensidig tillid til hinanden er det, som har præget vores relation fra starten. Det er to vigtige værdier for mig, for jeg trives bedst med frihed under ansvar. Vi er begge inde over mange sager, så dialogen er også vigtig, sådan at jeg kan stille alle spørgsmål uden at tænke på, hvordan de bliver modtaget. Og så er det vigtigt med humor. Jeg sætter stor pris på, at vi kan lave sjov med hinanden og tale om andet end jura,” siger Ida Hauge Bøttcher, der lægger i omegnen af 40 arbejdstimer på kontoret om ugen.

Simon Eilrich er enig. Især lægger han vægt på at kunne tale om andet end jura, sådan at det er ”det hele menneske”, han møder på kontoret alle ugens hverdage.

Inspiration går begge veje

”Et af de karaktertræk, som jeg sætter mest pris på, er personlig integritet. Det viser, at man har en god fornemmelse for, hvad der holder rent juridisk. Ida har både integritet og er desuden lidt af en menneskekender, hvilket også er nødvendigt i det her job. Når vi er rådgivere, skal man både kunne mærke sit moralske kompas såvel som mærke mennesket bag sagen for at kunne sætte grænser overfor klienten i den type af sager, som vi har. Hvis du ikke kan sige fra, bliver du selv løbet ned,” siger han.

Hvordan de enkelte sager forløber bliver ofte drøftet over en kop kaffe i kantinen. Denne morgen har de to drøftet et udkast til stævning.

”Vi drøfter alle mulige vinkler på sagen, og det sker ofte – som her i morges – at der opstår ideer til andre sager, som vi straks må udvikle videre på. Det kan være en ny strategi. Inspirationen skal være gensidig, og på den måde betyder Idas tilgang til sagen rigtig meget for mig,” siger Simon Eilrich og Ida Hauge Bøttcher tilføjer, at det er netop derfor, det er så vigtigt, at kunne komme med et skævt forslag eller spørgsmål. 

Simon Eilrich lægger også vægt på, at god advokatskik bliver en naturlig del af fuldmægtigtiden, derfor er der en praktisk tilgang til advokatetikken hjemme på kontoret i Aarhus.

”Selvfølgelig taler vi om god skik, og det skal være en naturlig del af alt, hvad vi beskæftiger os med her. Men rammen her på kontoret er dagligdagsproblemerne. Basalt set handler det om at opføre sig ordentligt – med andre ord: Hvor langt man vil gå for klienten og for at få et salær. Når der sker overtrædelser af god advokatskik, bunder det i de fleste tilfælde i, at naturlige etiske grænser bliver brudt. På den måde er reglerne egentlig meget logiske. Når det er sagt, kan vi alle fejle, men det kan blive farligt, hvis kapitalen styrer, og klienten presser dig for at nå sit mål. Ida og jeg har drøftet en sag for nylig, hvor klienten ønsker at anlægge en retssag, men vi tror ikke på, at sagen holder, og derfor siger vi klart fra i stedet for at gennemføre sagen, selvom vi ville kunne hæve et stort salær,” fortæller Simon Eilrich, der foretrækker at hans fuldmægtige har praktisk erfaring, før de starter på Advokatuddannelsen.

”Jeg vil helst have, at Ida får lidt praktisk erfaring under neglene først. Så inden start på både uddannelse og retssagsprøve har hun været med til at forberede sager – det gælder alt fra syn og skøn til udtalelser fra retslægerådet. Jeg har ikke nogen faste regler om, hvornår, det er vigtigt at starte på uddannelsen, men vi valgte, at Ida startede på Advokatuddannelsen efter et halvt år og forbereder det på den måde, at vi kører sagsmængden ned i perioder, sådan at der bliver frigivet tid til forberedelserne.”

Det vigtigste håndværk

Når advokateksamenen er i hus, skal Ida Hauge Bøttcher koncentrere sig om retssagsprøven, der sætter endeligt punktum for uddannelsen som advokat.

”Jeg vælger selv den retssag, som jeg helst vil arbejde med, men jeg ved, at Simon lægger vægt på, at sagen skal handle om beviset, så valget af sag vil selvfølgelig bære præg af det. Jeg er ofte med i retten, så derfor har jeg faktisk tidligt et godt indblik i processen, men det er selvfølgelig i selve retssagsprøven, jeg kommer til at forene praktik og jura,” siger hun.

Princippet om, at beviset skal være omdrejningspunkt i sagen, skyldes, at der er stor forskel på en sag, der handler om fortolkning af regler og på en sag, der handler om et bevis kan bære, mener Simon Eilrich.

”Når advokater nu engang har monopol på at gå i retten, så synes jeg, at det er vigtigt, at vi alle mestrer den praktiske del af det. Hvis du går i retten med et spørgsmål om fortolkning, kan du i princippet få din principal til at skrive tolv sider, som du læser op for dommeren. Når det drejer sig om bevisets styrke og vidners troværdighed, skal du kende sagen ud fra alle mulige vinkler og kunne håndtere situationen, når der sker uforudsete drejninger i retten – alene af den grund at vidner sjældent siger præcis, hvad du havde forestillet dig. I min optik er det, det rigtige håndværk. Kan du det, bliver du også en dygtig procedør.”

Simon Eilrich

Advokat, partner, Advokatkompagniet, Aarhus. Speciale i erstatningsret. Fører årligt godt 40 retssager.

Ida Hauge Bøttcher

Advokatfuldmægtig, ansat i Advokatkompagniet, Aarhus, i september 2021. Startede på Advokatuddannelsen i januar 2022.

 

 

Mig og min principal

Advokat Susanne Stougaard og fuldmægtig Johanne Eeg Pedersen

Advokat Susanne Stougaard og fuldmægtig Johanne Eeg Pedersen, Bech-Bruun:

Tillid og frihed under ansvar

Susanne Stougaard ser det som en af sine vigtigste opgaver at skabe grobund for, at Johanne Eeg Pedersen finder sit eget personlige advokat-dna i de tre år, hun er fuldmægtig i teamet, der arbejder med persondataret.

I relationen mellem Susanne Stougaard og Johanne Eeg Pedersen er det altoverskyggende princip en stor respekt for hinanden som mennesker, og begge nævner da også som det første, at de to er ”ret personlige”.

”Efter nogle år som student og snart tre år som fuldmægtig er det klart, at vi kender hinanden godt. Jeg synes, at vi er ret tætte og opmærksomme på hinanden på den måde, at vi ved, hvordan det går privat. Selvom vi har en travl hverdag, er der heldigvis tid til at tale om andet end arbejde. Jeg oplever, at vi også deler ud af os selv i stedet for blot at have en arbejdsfacade,” siger Johanne Eeg Pedersen.

Susanne Stougaard er enig.

”Man skal give noget af sig selv, for at få noget af andre. Heldigvis har vi alle i teamet lyst til at dele vores private side. I det hele taget gør vi os umage overfor hinanden og giver en hånd med, hvis der er travlhed. Når vi kender hinanden godt, ved vi også, hvad grunden er, hvis en af os skal gå tidligt en dag eller i en periode har fokus på familien,” siger hun.

”Jeg oplever det på den måde, at Susanne aldrig har for travlt til at svare på et spørgsmål – heller ikke den dag, hvor hun er ude for at fælde juletræ med sine børn. Typisk vil det være hjælp til at læse noget igennem eller forklare en faglig vinkel. På den måde føler jeg altid, at der er tid til mig, og at jeg aldrig bliver ladt i stikken, og det er en vigtig støtte,” supplerer Johanne Eeg Pedersen.

Principalen skal inspirere

Som principal ser Susanne Stougaard det som en af sine vigtigste opgaver at skabe grobund for, at Johanne Eeg Pedersen finder sit eget personlige advokat-dna.

”Johanne skal finde sin egen måde at være advokat på. Det er noget af det vigtigste, jeg kan bidrage med som led i mesterlæreuddannelsen. Her i teamet er vi to principaler, som er meget forskellige. Vi skal inspirere til, hvordan man kan gribe opgaverne an, og hvordan man får en respektfuld relation til klienter – både de eksterne og de interne. På den måde guider vi og viser vej, men det er Johanne selv, der skal finde ud af, hvad hun kan bruge fra os hver især,” siger Susanne Stougaard, der på ingen måde terper advokatetik med sin fuldmægtig.

”God advokatskik ligger som et underlag for alt det, vi leverer. For mig handler det om den ordentlighed, som jeg selvfølgelig videregiver i dagligdagen. Selve det teoretiske er ikke noget vi beskæftiger os med i dagligdagen, da vi mest arbejder med compliance og ikke retssager, men vi har en intern uddannelse i god advokatskik, så der bliver undervist i det fra centralt hold, og dertil kommer selvfølgelig undervisningen på Advokatuddannelsen.”

Retssagsprøve i den virkelige verden

De dage, hvor Johanne Eeg Pedersen er på Advokatuddannelse, står hun ikke til rådighed på kontoret, og der er en forventning om, at hun følger undervisningen. Samme forventning er der til, at hun følger interne kurser, der på en gang sætter fokus på advokateksamen og supplerer med andre emner som eksempelvis præsentationsteknik og at strukturere en travl hverdag.

Selvom der er nok at se til i dagligdagen på kontoret, så bliver advokateksamen prioriteret højt.

”Jeg havde otte sammenlagte dage til advokateksamen, og der er helt klart en forståelse for, at det altså er læseferie. Og det var rigtig godt, for jeg synes, at eksamen var lidt svær og tidspresset, men jeg bestod heldigvis.”

Selve retssagsprøven er så vidt mulig en sag fra den virkelige verden, for det lærer man mere af, mener Susanne Stougaard.

”Her i teamet arbejder vi med persondataret, så vi har ikke mulighed for at levere en sag til retssagsprøven, så jeg må spørge mine partnerkolleger. Nogle af mine tidligere fuldmægtige har for eksempel haft en arbejdsretssag. Jeg har selv prøvet den fiktive retssagsprøve og oplevede den som meget hektisk forstået på den måde, at forberedelsen er ganske kort. Processen afspejler på ingen måde en rigtig sag, netop fordi sagen jo er fiktiv. Derfor prøver jeg altid at finde en sag internt,” siger Susanne Stougaard, der til september har uddannet endnu en advokat, når Johanne Eeg Pedersen kan skrive sin nye titel på visitkortet.

Susanne Stougaard

Advokat, partner hos Bech-Bruun. Rådgiver danske og udenlandske virksomheder, offentlige virksomheder samt offentlige myndigheder om compliance inden for alle områder af persondataret. 

Johanne Eeg Pedersen

Tredjeårs fuldmægtig hos Bech-Bruun og bliver færdiguddannet som advokat i september 2022.

Læs mere om advokatuddannelsen på Advokatsamfundets hjemmeside

 

FAKTA: Uddannelsen som advokat

For at blive advokat skal du opfylde kravet om tre års fuldmægtigtid. Det er en mesterlæreuddannelse, som indebærer mindst tre år med praktisk juridisk virksomhed, jf. retsplejeloven § 119. Kravet om erfaring fra en juridisk virksomhed betyder, at du skal have deltaget i almindelig advokatvirksomhed og have kendskab til behandling af retssager.

Du kan opnå den praktiske erfaring som autoriseret advokatfuldmægtig hos en advokat (principal), der driver advokatvirksomhed, eller i en juridisk stilling ved domstolene, anklagemyndigheden eller politiet. Andre juridiske stillinger kan også medregnes.  Hovedreglen er, at ansættelsesperioden i disse stillinger tæller med halvdelen – det vil sige, at to års fuldtidsansættelse tæller som et år – og at det maksimalt er to af de tre år, som kan optjenes i en anden juridisk stilling.

Den praktiske del af uddannelsen suppleres af en teoretisk del, som varer cirka et år, og som afsluttes med en eksamen. Det er principalen, der betaler for uddannelsen, og som skal give mulighed for, at der afsættes den fornødne tid til, at den kan gennemføres.

Som led i advokatuddannelsen skal der også gennemføres en praktisk retssagsprøve, inden fuldmægtigen kan søge om beskikkelse som advokat.