Kend din efteruddannelse. Giver dit kursus værdi for klienterne? Det er en vigtig overvejelse, når du som advokat skal vurdere, om kurset lever op til kravene i bekendtgørelsen om obligatorisk efteruddannelse.
Tema om det, du skal have styr på, når det gælder din efteruddannelse.
Tekst: Tine Østergård
Din efteruddannelse skal give værdi for klienten
Som advokat er det dit eget ansvar at overholde kravene til din egen og dine fuldmægtiges efteruddannelse. Er du i tvivl om kurset lever op til kravene om efteruddannelse, kan du starte med at spørge dig selv, om det vil give værdi for klienten, siger formand for Advokatrådets uddannelsesudvalg, Johnnie Schmidt.
Som advokat er du forpligtet til at deltage i efteruddannelse af betydning for advokaterhvervet. Det er vigtigt at være opmærksom på, at advokaten selv har ansvar for, at efteruddannelsen lever op til formkravene i efteruddannelsesbekendtgørelsen, og at uddannelsen kan dokumenteres – også selvom man har skiftet job i mellemtiden.
- Mange advokatfirmaer tager sig af alt det praktiske i forbindelse med advokatens efteruddannelse, eksempelvis tilmelding og dokumentation, men advokaten har selv ansvar for at sikre, at efteruddannelsen giver bedre rådgivning til klienterne, eller at den har en positiv indvirkning på advokatens rolle i retssamfundet og ikke blot gør advokaten bedre til at drive forretning, siger Johnnie Schmidt, formand for Advokatrådets uddannelsesudvalg, og fortsætter:
- Når advokaten vælger efteruddannelse, bør man spørge sig selv, om kurset giver værdi for klienterne. Hvis svaret er nej, vil det formentlig ikke kunne godkendes som efteruddannelse, og advokaten bør finde et andet kursus. Det er især de lidt blødere og ikke-juridiske kurser, der bør give anledning til eftertanke, fordi de ikke altid kan siges at komme klienterne til gode, siger Johnnie Schmidt og som eksempel nævner kurser, som har til formål at gøre advokaten bedre til at drive forretning.
- Det er kun Advokatsamfundet, der kan tage stilling til, om et kursus kan godkendes eller ej. Det kan kursusudbyderen ikke. Derfor skal man ikke tage det for gode varer, hvis en kursusudbyder skriver, at et kursus kan godkendes som efteruddannelse, siger Johnnie Schmidt, som gør opmærksom på, at kurser ikke kan forhåndsgodkendes af Advokatsamfundet.
- Hvis man som advokat er i tvivl om, hvordan bekendtgørelsen og vejledningen på Advokatsamfundets hjemmeside skal fortolkes, er man naturligvis altid velkommen til at ringe eller skrive til sekretariatet.
Krav om dokumentation
Det er vigtigt, at al efteruddannelse kan dokumenteres. Det gælder både de kurser, man har deltaget i samt undervisnings- og forfattervirksomhed.
Seks måneder inden den treårige periode udløber, modtager advokaten en påmindelse for at gøre opmærksom på, at det kan være tid til at få de sidste lektioner i hus. Det er ifølge Johnnie Schmidt en god anledning til at undersøge, om man har tilstrækkelig dokumentation for sin efteruddannelse.
- Hvis der ikke er et tilstrækkelig dokumenterbart antal lektioner, så er det ikke for sent at tage nye kurser, og det er trods alt bedre at tage det i opløbet end at ende med en disciplinærsag, siger Johnnie Schmidt.
Dokumentationen omfatter al efteruddannelse i den treårige periode plus lektioner fra tidligere perioder, som man eventuelt har overført overskydende lektioner fra. Johnnie Schmidt råder derfor alle advokater og fuldmægtige til at gemme dokumentationen elektronisk, så den altid kan findes frem.
- Fysiske dokumenter kan blive ødelagt i en vandskade. Et jobskifte kan også betyde, at det bliver svært at få adgang til dokumentationen. Derfor vil jeg anbefale alle at gemme en elektronisk kopi af al efteruddannelse, siger Johnnie Schmidt.
Dispensation og reduktion
I tilfælde af sygdom kan advokaten søge om dispensation fra kravet om efteruddannelse.
Dispensationen søges hos Advokatrådets uddannelsesudvalg. Udvalget giver dog som hovedregel ikke en dispensation, som overstiger 36 lektioner.
Når en advokat går på orlov – det kan være barsel eller fuldtidssygemelding – reduceres kravet om efteruddannelse.
- Man kan dog kun få reduktion, hvis man har orlov eller er sygemeldt på fuld tid. Hvis man eksempelvis har en aftale med sin arbejdsgiver om, at man arbejder en dag om ugen, kan man ikke få reduktion, fortæller Johnnie Schmidt, som også oplyser, at kravet om efteruddannelse bliver reduceret forholdsmæssigt.
Kravet om mindst 54 lektioners efteruddannelse reduceres over den treårige periode med tre lektioner per to hele måneders fravær fra stillingen. Hvis man eksempelvis holder seks måneders barselsorlov, bliver det samlede efteruddannelseskrav reduceret til 45 timer.
Til gengæld bliver kravet ikke reduceret, hvis man i en periode deponerer sin beskikkelse. Her bliver den treårige periode blot sat på standby. Det betyder med andre ord, at uret tikker videre, når beskikkelsen generhverves.
- Det er endnu en god grund til at gemme sin dokumentation elektronisk. Den kan være meget svær at finde, hvis man genoptager sin beskikkelse efter fem, ti år, råder Johnnie Schmidt.
Ansvar for advokatfuldmægtige
Der gælder præcis de samme krav for advokatfuldmægtiges efteruddannelse som for advokater, dog med den væsentlige forskel, at det er den fuldmægtiges principal, der er ansvarlig for, at kravene opfyldes.
- Derudover skal man som fuldmægtig være opmærksom på, at advokatuddannelsen for advokatfuldmægtige ikke tæller med som efteruddannelse, siger Johnnie Schmidt.
Johnnie Schmidt
Advokat i Københavns Lufthavne A/S. Medlem af Advokatrådet og formand for Advokatrådets Uddannelsesudvalg.
Efteruddannelse
Ifølge retsplejeloven § 126, stk. 5, skal enhver advokat og advokatfuldmægtig løbende deltage i efteruddannelse af betydning for advokaterhvervet. De nærmere regler om obligatorisk efteruddannelse er fastsat i bekendtgørelse nr. 1474 af 12. december 2007 om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige som ændret ved bekendtgørelse nr. 820 af 25. juni 2010 (efteruddannelsesbekendtgørelsen). Advokatsamfundet har lavet en vejledning om obligatorisk efteruddannelse.
Q&A
Hvor finder jeg information om kravene til efteruddannelse?
Det gør du i efteruddannelsesbekendtgørelsen. Der kan søges yderligere information i vejledningen på www.advokatsamfundet.dk – klik på Advokatregulering / spørgsmål og svar til obligatorisk efteruddannelse / Link til vejledning om obligatorisk efteruddannelse.
Kan efteruddannelse forhåndsgodkendes?
Advokatsamfundets forhåndsgodkender ikke kurser. Det er den enkelte advokats eget ansvar at foretage en vurdering af, om efteruddannelsen ligger inden for rammerne af obligatorisk efteruddannelse. Kontakt sekretariatet, hvis du er i tvivl. Sekretariatet yder vejledning om bekendtgørelsens regler – herunder de bagvedliggende hensyn.
Kan kurser overføres fra én periode til en anden?
Ja, hvis advokaten har flere lektioner end påkrævet, når den treårige periode udløber, kan man overføre overskydende lektioner til næste periode. En forudsætning er, at man kan dokumentere de lektioner, der hører til den enkelte periode samt de overskydende lektioner.
Er der krav om, hvornår efteruddannelsen skal tages?
Nej, det står alle frit for, om man vil tage sin efteruddannelse i løbet af eksempelvis et år, eller om man vil sprede uddannelsen ud over hele den treårige periode.
Kan man få point for andet end kurser?
Ja, forfatter- og kursusvirksomhed tæller med, såfremt det lever op til kravene i bekendtgørelsen.
Hvem har ansvaret, hvis dokumentationen går tabt?
Det har advokaten. Al efteruddannelse skal kunne dokumenteres, ellers kan den ikke godkendes.
Hvem har ansvaret for fuldmægtigens efteruddannelse?
Principalen har ansvaret for sine fuldmægtiges uddannelse. Fuldmægtige er omfattet af kravet om efteruddannelse fra det tidspunkt, hvor retten har givet autorisation. Vær opmærksom på, at advokatuddannelsen ikke tæller med som en del af obligatorisk efteruddannelse.
Kilde: Johnnie Schmidt, formand for Advokatrådets Uddannelsesudvalg
Hvor meget efteruddannelse
Efteruddannelseskravet er på 54 lektioner af hver 45 minutters varighed inden for en periode på tre år. Det svarer således til gennemsnitligt 18 lektioner pr. år eller tre hele kursusdage af hver 6 lektioner pr. år. Om man ønsker at fordele kravet ligeligt ud over hver 3-årige periode eller at samle det på ét år eller en helt tredje fordeling er op til den enkelte.
At man også er undergivet et andet lands regler om obligatorisk efteruddannelse fritager ikke for opfyldelse af de danske regler og kan derfor heller ikke danne grundlag for dispensation.
Kilde: Advokatsamfundets vejledning om obligatorisk efteruddannelse
Jeg bliver en bedre advokat
Efteruddannelse er en god anledning til at lære noget nyt og blive en endnu bedre advokat, mener advokat Lone Adolphsen, som har udgangspunkt i Sønderborg og Aabenraa og gerne kører langt for det rette kursus.
Tekst: Tine Østergård
Foto: Carsten Bundgaard
Advokat Lone Adolphsen arbejder til daglig i Sønderborg og Aabenraa, men det betyder ikke, at alt hendes efteruddannelse foregår tæt på grænsen til Tyskland. Tværtimod. Hun tager gerne bilen og kører langt, hvis der bliver afholdt kurser inden for hendes specialer; især inden for familieret og strafferet.
- Det er underordnet, om jeg skal køre til Kolding, Middelfart eller København, så længe kurset er relevant. Efteruddannelse er heldigvis noget, man planlægger i god tid – typisk tre-fire måneder i forvejen – og det betyder, at jeg ved, at hele dagen er afsat til transport og kursus, siger Lone Adolphsen, som sætter pris på de netværksrelationer, hun får i forbindelse med kurserne:
- Det er en god anledning til at sparre med advokater med samme speciale og til at lære hinanden at kende, inden vi står over for hinanden i retten.
Ifølge Lone Adolphsen er det nemt at finde relevante kurser inden for hendes specialer, og hun ser efteruddannelse som en oplagt mulighed for at blive en dygtigere advokat.
- Jeg tager ikke kun kurser for at optjene lektioner, men også fordi jeg kan lære noget af det. Jeg har selvfølgelig prøvet at tage kurser, hvor jeg efterfølgende tænkte, at det var old news, men det handler om at gøre sit forarbejde ordentligt og være klar over, hvad man har brug for, siger Lone Adolphsen.
Hun mener blandt andet, at det er en god idé at overveje, hvornår i processen man skal introduceres til en ny lov. Skal det være i opløbsfasen, hvor fagfolk fortæller, hvad der måske kommer til at ske, eller når loven er på plads? Det er en afvejning af på den ene side at være klar, når loven er på plads, men heller ikke at spilde tiden ved at være for tidligt ude, mener Lone Adolphsen, som flere gange har oplevet at være i for god tid, især inden for lejeret.
- Til sidst orkede jeg ikke at tage på flere kurser i opløbsfasen, hvor fagfolk fortalte, hvad de godt kunne tænke sig – det kunne jeg ganske enkelt ikke bruge til noget.
Godkendelse af kurser
Lone Adolphsen tager primært kurser i familieret og strafferet, fordi hendes arbejde består fifty fifty af de to områder. Det betyder også, at hun har mange kurser at vælge imellem, fordi det er to store og traditionelle områder – og hun tager alle kurserne fysisk. Hun har endnu ikke taget et kursus online.
Til gengæld har hun forud for den treårige periode, hun er i gang med, taget et kursus i brug af Karnov. Et kursus, som endnu ikke er godkendt på tilsynsbesøg.
- Det er ikke så vigtigt, om kurset bliver godkendt eller ej. Jeg har altid overskydende lektioner, når den treårige periode udløber, så hvis et enkelt kursus ikke kan godkendes, er der et andet, der kan dække ind.
Lone Adolphsen afholder sammen med sine kollegaer løbende kurser, som ifølge hende selv formentlig vil kunne godkendes som efteruddannelse, men hun har aldrig indberettet lektionerne.
- Det har ikke været nødvendigt, fordi jeg som sagt altid har overskydende lektioner fra andre kurser, og jeg synes, det er vigtigt at få faglig formidling fra andre advokater.
Hun fremhæver blandt andet et kursus i lov om ægtefællers økonomiske forhold.
- Det har jeg selvfølgelig været på kursus i, fordi det er afgørende for mit arbejde.
Lone Adolphsen
Partner i Judica Advokaterne og beneficeret advokat. Specialiseret i strafferet, familieret, anbringelsessager, ægtefælleskifte og lejeret.