Spring hovednavigationen over

2011 - Advokaten 2 - Jeg kan godt lide en ubalance i min vægtskål

Publiceret: 7. marts 2011

LinkedIn ikon Link ikon Prink ikon

Hver torsdag møder godt 25 borgere op på Kolding Bibliotek for at få gratis retshjælp. Charlotte Szocska er en af de advokater, der kæmper stædigt for at holde liv i advokatvagten.

Af Ulrikke Moustgaard, journalist

Kolding Bibliotek 16:00: Den ældre, gråsprængte mand nikker høfligt goddag og lægger en bunke papirer på bordet. "Friplads – hvad er det?" er det første, han siger til kvinden på den modsatte side af bordet.
Det er torsdag og den gratis retshjælp har sin ugentlige åbningstid. Skal man tro antallet af borgere, der venter med et lyserødt nummer i hånden i den smalle gang foran retshjælpens lokaler, bliver der nok at lave for de to advokater, som passer tjansen i dag.
Den ene er Charlotte Szocska. Hendes første borger er afghansk flygtning og taler dårligt dansk, men hun finder hurtigt ud af, at han med 'friplads' mener fri proces. Hans ærinde drejer sig om en sag, der skal ankes til landsretten. Han forstår ikke, hvad hans egen advokat i Sønderborg har skrevet til ham.
Få minutter senere går døren op, den afghanske mand siger farvel og tak, og en ny borger sætter sig i den hvide stol over for Charlotte Szocska.
- Jeg kan godt nå 10-15 på en time, siger hun.
- Man kan gøre en forskel for folk på kort tid. Det synes jeg er fedt.

En gylden erfaring
Det er 15 år siden, Charlotte første gang satte sig i rådgiverstolen i Kolding Retshjælp. Den nyudklækkede jurist havde svært ved at finde job. Kvinder var endnu ikke begyndt at myldre til jurastudiet, mange advokatfirmaer var skeptiske ved tanken om at have en jurist af hunkøn i deres brød, og Charlotte måtte søge 100 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, inden hun fik bid. Først i Horsens og så i Kolding.
Rådgivningen i retshjælpen var en god indgang til advokatgerningen for den unge kvinde.
- Når du er en 23-årig fuldmægtig og aldrig har oplevet en skilsmisse eller et dødsfald, er det guld værd at komme ud i den virkelige verden, møde mennesker og kunne sidde og øve sig på klientsamtaler, siger hun.
Derfor under Charlotte også sine egne fuldmægtige i hendes advokatfirma at få samme oplevelse. Firmaet dækker lige nu en god portion af det samlede antal frivillige advokattimer, der bliver lagt i Kolding Retshjælp fra byens advokater.
For halvandet år siden besluttede et af byens to største kontorer at trække sine folk ud af ordningen. Det smittede. I løbet af 14 dage var Kolding Retshjælp blevet 80 advokater fattigere. Den gode gamle retshjælp på biblioteket var på kanten af lukning, skrev lokalpressen.
- Så blev jeg pigesur, siger Charlotte. Jeg sagde: "Nå, men så stiller jeg bare med rigtig mange folk!"
I dag er der 10-12 advokater til at passe biksen. En tredjedel af dem kommer fra Charlottes kontor.
- De andre siger: Borgerne kan bare komme hen på vores kontor og få gratis retshjælp. Men det gør borgerne ikke. De kommer her. Retshjælpen på biblioteket er en institution. De er vant til at komme her. Det er legitimt at komme her, siger hun. 

Potentielle kunder
16:30: Heavy rock-bandet Black Sabbath drøner ud af højtalerne i rummet ved siden af retshjælpens. Biblioteket holder dvd-koncert. På gangen udveksler folk med de lyserøde numre sigende blikke og joker med, at musikken måske skal sørge for, at ingen på gangen hører, hvad der bliver talt om inde i retshjælpens lokaler.
Derinde sidder en kvinde, som er nyskilt fra en spansk mand. Men han er flyttet til Spanien og nægter nu at betale fællesudgifter til huset, der er svært at sælge til prisen.
- Hvor meget må jeg fortælle? spørger hun, da hun tager plads over for den energiske advokat, der får panderynkerne til at forsvinde hos borgeren efter kun et par minutters samtale. På et splitsekund danner hun sig et overblik over borgerens situation, skærer ind til benet med spørgsmål, og få minutter efter kommer borgeren ud fra lokalet med lettet blik. 
Kvinden har meget på hjerte, men hun ved ikke, hvor meget tid, hun må bruge på at fortælle om sine problemer til advokaten.
- Du må fortælle alt! svarer Charlotte. Et kvarter senere har den unge kvinde fået vendt sit problem på vrangen. Hun har fundet ud af, at hun bør prise sig lykkelig for, at den spanske eks-mand ikke har hyret en dansk advokat. Så kunne han have afkrævet hende et års husleje i skifteretten.
- Jamen, det er bare ikke rimeligt, siger hun.
- Jeg kan godt forstå hans reaktion, især når han sidder i Spanien, og især når du har fundet en anden mand. Det er du nødt til at forstå, lyder den kontante melding fra Charlotte.
- Der er også børnepengene. Han betaler dem, men altid for sent.
- Lige nu skal du prioritere, hvilke slåskampe du tager. Det går dig på nerverne med økonomien. Så få ordnet det først. Det er vigtigere end at slås med ham.
Sagen er typisk for dem, der lander på retshjælpens bord. De fleste handler om familieret, lejeret og udlændingeret. Tidligere kom en del, der bare gerne ville snakke. Det gjaldt for eksempel ham, der ville have flyttet et busstoppested, bare ...fordi!
Men i dag kommer folk for at få reel juridisk hjælp. Mange kan ikke betale advokaternes timetakster på et par tusinde kroner, og de stiller sig tvivlende overfor, om prisen afspejler kvaliteten af advokaternes hjælp.
- Hvis jeg kan være med til at afdramatisere deres forestillinger og nuancere synet på vores branche, er det rigtig godt. Man skal også huske, at hver gang, vi møder mennesker her, er det en potentiel kunde. Hvis jeg giver et godt råd, kan det være, de husker mig, siger Charlotte.

Gamle dyder
I sit eget privatliv er Charlotte gift og mor til to børn på 12 og 14 år. Hendes mand er selvstændig gulvmand. Det er ham, der får familien til at hænge sammen, fordi Charlotte bruger meget tid på sit arbejde. Hun løber også halv-marathon. Og slapper af ved at omdanne en 1,2 hektar stor mark ved siden af familiens hus i Christiansfeld til en park.
- Jeg er lidt overenergisk og hyper. Så det er godt at komme ud og grave i haven uden telefon, siger hun med et grin.
Det var de usædvanlig gode karakterer i folkeskolen, der fik hendes far til at fastslå, at med sådan et snit i karakterbogen bliver man enten revisor eller advokat.
Hun er professionel. God til at lytte til og tale med folk. God til at bruge sin faglige, metodiske kunnen til at afdække og afklare problemstillinger. Og når hun lægger så mange kræfter i at insistere på, at der skal være en gratis retshjælp, handler det om 'gamle dyder,' siger hun.
- Jeg har den indstilling, at et samfund virker, når man hjælper hinanden. Jeg kan lide at have en ubalance i min vægtskål: At jeg har gjort mere, end jeg har fået igen.

Hurtig hjælp
17:00: Det tynder ud i køen af lyserøde, nummererede sedler. Charlottes sidste borger er en mand, der har fået en opkrævning for antennebidrag i sin lejebolig. Det er aldrig sket før i de 20 år, han har boet i ejendommen.
Han går hjem med et løfte om, at hun vil tjekke op på retspraksis på antennebidrag og så give ham besked.
- Du er fandeme sej, Charlotte, siger han flere gange.
Retshjælpen er slut for i dag. Men en taxachauffør får lov til at få et godt råd med på vejen alligevel. Charlotte virker ikke træt, da hun langt over lukketid finder sin bil på parkeringspladsen.
- Jeg bliver høj af at hjælpe fok. På så kort tid. Det er hundrede gange nemmere at rådgive her, end når jeg sidder på kontoret og har tre retssager og 100 møder, jeg skal nå. Det er en helt anden tilstedeværelse, siger hun.