Spring hovednavigationen over

2007 - Advokaten 8 - Ny bog om it-jura udkommer på nettet

Publiceret: 6. september 2011

LinkedIn ikon Twitter ikon Link ikon Prink ikon

Der var engang, at bøger var af papir og i en form, der kunne stå på en hylde i reolen. Sådan er det ikke nødvendigvis mere. En gruppe it-advokater udgiver nu juridisk håndbog og lægger den på nettet til fri afbenyttelse.
 
Tekst: Hanne Hauerslev, Komplot Kommunikation
 
Hvis du hører et nummer fra en ny cd i radioen, er der større sandsynlighed for, at du køber hele cd’en, end hvis du læser om den i avisen.
Det er den samme filosofi, der ligger bag fire advokaters beslutning om at lægge en ny juridisk håndbog på nettet til fri og gratis afbenyttelse.
Det er advokaterne Nicolai Dragsted, Ole Horsfeldt, Jesper Langemark og
Claus Sørensen, der igennem den sidste tid har skrevet bogen K02 med kommentarer”, som udkommer i løbet af efteråret, så snart standardkontrakten udkommer – en kontrakt der har været fire år undervejs, og som er blevet til i et samarbejde mellem IT-Brancheforeningen og Dansk IT. K02 afløser standard it-kontrakten K33, som vedrører større anskaffelser og skræddersyede it-løsninger til virksomheder og offentlige institutioner.
Da de fire advokater for seks år siden udgav den første bog sammen – “K01 med kommentarer” om juridiske kontrakter til standard it-løsninger – udkom bogen traditionen tro på forlaget Thomson.
 
Forlaget giver mindre frihed
 
- Den første bog udkom på et forlag i en papirudgave. Som forfatter er det jo en fin måde at udgive bøger på, fordi du får et honorar og slipper for det praktiske arbejde omkring udgivelsen. Du giver også bogen det kvalitetsstempel, som forlaget står for. Men der er også begrænsninger forbundet med at udgive bøger på et forlag, forklarer Nicolai Dragsted, partner hos advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted, der er en nichevirksomhed inden for it-jura.
- Hvis vi for eksempel skulle lægge en bog ud på nettet, som er udgivet på et forlag, skal præsentationen passe ind i deres koncept, og det giver jo os mindre frihed end at udvikle et rum på den måde, som vi gerne vil, siger han.
Og det er netop det, de fire advokater vil med deres ny bog.
- Vi vil bruge bogen til at opbygge et fagligt rum – eller miljø – omkring en ny hjemmeside. Her kan der være andre nyheder om it-jura, debat og mulighed for at markere sig over for omverdenen som eksperter inden for det her område, siger Nicolai Dragsted, der har en tro på, at mange vil købe papirudgaven af bogen, når de har læst en bid af bogen på nettet. Måske alene fordi bogen kommer til at koste det halve af, hvad prisen ville være, hvis der var et forlag ind over.
 
Glæden ved at dele viden
 - Men når det er sagt, vil jeg gerne understrege, at det med at tjene penge på bogen er mindre vigtigt, end at læserne får glæde af den. Det at skrive en fagbog er i sig selv utrolig givende, fordi du fordyber dig i et emne, og det giver dig anledning til at strukturere stoffet og tænke flere problemstillinger igennem, end du måske kommer i berøring med via dit arbejde. Al den viden vil jeg selvfølgelig gerne dele med andre, der kan have glæde af den. Og da det i forvejen ikke er nogen guldgrube at skrive bøger, så er jeg fuldt ud tilfreds, hvis læserne nøjes med at printe bogen ud fra nettet.
Bogudgivelsen uden om et forlag betyder også, at de fire it-advokater selv står for både tryk og markedsføring af bogen.
- I dag er det praktiske omkring at få en bog på tryk og på nettet meget ukompliceret. Tilbage står markedsføringen, hvor vi naturligvis ikke har forlagets netværk – til gengæld har vi alle et navn i branchen. Vi kender målgruppen godt, og de kender os. Det er en stor fordel, når det gælder markedsføringen, forklarer Nicolai Dragsted, der tror, at der kommer flere bogudgivelser på nettet i fremtiden.
- Jeg tror, at flere publicerer fagbøger på alternative måder i fremtiden – for eksempel uden om de etablerede forlag. Det er der masser, der gør i udlandet, så selvfølgelig kommer trenden også her.                     
Om bøgerne
Den juridiske håndbog “K02 med kommentarer” er den anden bog, som it-advokaterne Nicolai Dragsted, Ole Horsfeldt, Jesper Langemark og Claus Sørensen har skrevet i fællesskab. Den første “K01 med kommentarer” udkom i 2000 på forlaget Thomson.
Den ny bog, der udkommer kort efter frigivelse af standardkontrakten K02, vil kunne downloades gratis på www.k02.dk. Papirudgaven kan bestilles via hjemmesiden og kommer til at koste 250 kr. plus moms og forsendelse.
Målgruppen for bøgerne er private virksomheder og offentlige institutioner, der indgår it-kontrakter, og deres rådgivere. Bøgerne, der er fyldt med praktiske råd og vejledning om køb af standardløsninger og skræddersyede anlæg, vil formentlig også blive anvendt af studerende på IT-Universitetet og Handelshøjskolen.