Det sjove ved ledelse er at lykkes gennem andre. Sådan siger Astrid Donnerborg, der efter en MBA i ledelse lagde jobbet som advokat hos Ret & Råd bag sig til fordel for en chefstilling hos Vestfrost-koncernen i Esbjerg.
Af Hanne Hauerslev, Komplot Kommunikation
Der var helt sikkert et par stykker, der fik drejet hovedet af led, og der lød garanteret også et par fnis, da Astrid Donnerborg første gang spankulerede ud i produktionshallen på sine høje hæle.
Det er to år siden. I dag har medarbejderne vænnet sig til spadseredragten, de velfilede røde negle, og at ledelse ikke nødvendigvis kræver høj alder eller slips.
Astrid Donnerborg var kun lige fyldt 30 år, da hun startede hos Vestfrost som stabschef og ansvarlig for personaleadministration, HR, løn og jura. Desuden er hun medlem af seniormanagement, som er ledelsen under koncernens direktion.
Men faktisk var det slet ikke den stilling, som var slået op, da hun i 2005 begyndte at se sig om efter et job, som kunne rumme mere ledelse og mindre jura.
- Virksomheden ledte efter en leder til lønkontoret. Nu ved jeg ikke meget om løn. Men da Vestfrost er en interessant virksomhed, besluttede jeg mig for at ringe og høre mere om jobbet. Og i løbet af samtalen blev vi enige om, at stillingen kunne skrues anderledes sammen, forklarer Astrid Donnerborg, der på det tidspunkt havde været færdig som jurist i seks år.
Selv mener hun, at hun “altid har døjet med at være for ung.” Derfor skriver hun heller ikke alder på sit cv, for “så er der ingen der tror på det”, som hun udtrykker det.
Men har man været i selskab med Astrid Donnerborg i mindre end en time, er man klar over, at den kvinde kan sætte initiativer i gang og få projekter op at stå inden andre blot har tænkt tanken. Det giver med tiden både et omfattende cv og netværk.
- Jeg er god til at netværke og til at få ting til at lykkes. Der sker rigtig meget omkring mig hele tiden, for jeg elsker, når der er drive i mit arbejde. Jeg skal huske at styre mit engagement – stoppe op for at få medarbejderne med mig. For den eneste grund til, at der sker en masse omkring mig, er, at jeg kan lykkes gennem andre. Et af mine mottoer er: Fuld tillid eller pengene er spildt! Det siger jeg ofte til mine medarbejdere, for de skal være parate til at tage ansvar. Jeg er ikke til kontrol, og vil hellere give medarbejderne plads til selv at løse opgaverne.
Når virksomheden er i krise
- På det område er jeg markant anderledes end andre advokater. Det oplevede jeg, da jeg selv var i branchen, hvor jeg fik en sekretær, der ikke havde arbejdet på mine områder før, men som jeg lærte op, og som efterhånden kunne tage møder med klienterne. Det var en kæmpe hjælp for mig, og havde ikke kunnet ladet sig gøre, hvis jeg skulle kontrollere hende hele tiden, siger Astrid Donnerborg.
Umiddelbart efter færdiggørelsen af advokatuddannelsen i 2002 startede hun på sin MBA. Normalt kræver uddannelsen tre års erfaring med ledelse, men det lod den nyslåede advokat sig ikke slå ud af. Hun søgte, kom ind på studiet, som hun tog sideløbende med advokatjobbet og forberedelsen til møderet for landsretten.
- Jeg tog min MBA fra Handelshøjskolen i Århus over to år, og det var både sjovt og fantastisk givende. Blandt andet har jeg fået et netværk, som jeg stadig har stor glæde af.
Men én ting er teori.
- Egentlig lærer man først god ledelse, når virksomheden er i krise. Når du formår at fastholde medarbejderne på trods af, at der er varslet fyringer. Når du får ansvaret for at fyre medarbejdere på en måde, så de ikke går fra virksomheden som tabere. Og når det lykkes dig at rekruttere nye medarbejdere på trods af, at det ikke går super godt for virksomheden. Når du kan det, så kan du meget, siger Astrid Donnerborg, denne gang uden hvirvelvind i stemmen.
Hun har på de to år hos Vestfrost været igennem flere fyringsrunder, og koncernen er trimmet fra 1200 medarbejdere til 590.
Snak så folk kan forstå dig
- Det er selvfølgelig hårdt med store fyringsrunder. Både for de medarbejdere, der skal gå, og de folk, der bliver tilbage. Noget af det, som er centralt i processen er kommunikation. Jeg skal kunne tale med alle – manden i produktionen såvel som de advokater, jeg forhandler kontrakt med i andre europæiske lande. Det kan jo ikke nytte noget at komme anstigende med alle de her smarte buzzwords. Jeg snakker, så folk kan forstå det.
- I det hele taget taler jeg med medarbejderne. Husker at spørge, hvorfor en medarbejder ser ked ud af det, eller hvordan det er gået med sønnens konfirmation, siger Astrid Donnerborg, der ser omgangstonen som en af de virkelig store forskelle på at arbejde i advokatbranchen og i produktionsvirksomheden.
Men der er også stor forskel på, hvor meget den enkelte yder.
- Jeg var ved at få et chok første dag her på Vestfrost, hvor bygningen stort set var ryddet klokken halv fem. På advokatkontoret var jeg vant til, at der altid var mange på job – om aftenen og i weekenderne.
- Fokus er også forskelligt. På advokatkontoret er der naturligt nok stort fokus på kunderne. I produktionsvirksomheden kan alle jo ikke have de briller på – men her bliver der lagt større vægt på ledelse, siger Astrid Donnerborg, der mener, at advokaterne kan lære en del af produktionsvirksomhederne.
- Man kunne nå meget længere i advokatbranchen, hvis man tænkte mere i produktudvikling. Det vil kræve, at man også arbejder mere med ledelse. Som det er i dag, tænker man i sager. Hvis man tænker mere i systemer, kan advokatkontoret oparbejde en strømlinet produktion. For selvom mange advokater tænker, at det ikke kan lade sig gøre, fordi der altid er en lille krølle, så er det noget pjat. Selvfølgelig kan det lade sig gøre – spørgsmålet er, om advokaterne er gearede til det, siger Astrid Donnerborg – på én gang provokerende og muntert.
Hun er i alt fald selv parat til at arbejde mere med ledelse – på sigt måske igen i advokatbranchen.
- Nu har jeg jo tidligt i min karriere lavet et sporskifte. Jeg vil da ikke afvise, at jeg senere vælger at gå tilbage, eller at jeg gør noget andet – men en ting er sikker: Hovedindholdet i mit job vil stadig have noget med ledelse og virksomhedsdrift at gøre.
Blå Bog
Astrid Donnerborg er 32 år og kandidat fra Aarhus Universitet 1999. Sideløbende med jurastudiet læste hun cand.merc.
Advokat hos Ret & Råd fra 1999 til udgangen af 2004. Fra 2001 til 2004 medlem af redaktionskomiteen for Lov & Ret. Fra 1999 til 1995 juridisk sagsbehandler og underviser for Århus Lejerforening. Fra 2002 til 2004 Executive MBA i forandringsledelse fra Handelshøjskolen i Århus.
I 2005 stabschef og advokat (L) for Vestfrost-koncernen i Esbjerg, hvor hun er ansvarlig for koncernens opgaver i relation til personaleadministration, HR, løn og jura samt afdelingschef for disse linjefunktioner. Medlem af seniormanagement, som er ledelsesorganet under direktionen.
Medlem af Dansk Industris bestyrelsesdatabase Women on Board. Har undervist på flere universiteter og læreanstalter, blandt andet er hun ekstern lektor på Aarhus Universitet.