Spring hovednavigationen over

2006 - Advokaten10 Zoo-direktør ved et tilfælde

Publiceret: 18. maj 2011

LinkedIn ikon Link ikon Prink ikon

Med tiden har Henning Julin haft mange titler på visitkortet, efterhånden som han har skiftet spor. I dag er det vigtigste, at omverdenen ser personen bag titlen, og derfor står der hverken advokat, direktør eller juridisk rådgiver på visitkortet.

Tekst: Hanne Hauerslev  Foto: Lars Horn

Trafikkontrollør i SAS. Advokat med celeber adresse. Direktør i Aalborg Zoologiske Have.
Titlerne har været mange. Men i dag står der alene Henning Julin på det cremefarvede visitkort, som han kun med møje og besvær får gravet frem fra bunkerne på kontoret i parcelhuset hjemme i Pandrup.

Den personlige identitet hænger dog tæt sammen med den tidligere titel som advokat, indrømmer han.

- Jeg føler mig stadig som advokat, selvom jeg deponerede min bestalling for mere end ti år siden, og jeg løser juridiske opgaver for mine klienter. Men jeg har altså ikke brug for en titel på visitkortet, for alt snobberi byder mig imod. Jeg vil ses som et helt menneske og ikke som en genstand.

- Men derfor kan jeg jo godt føle mig som advokat, og det har jeg gjort, siden jeg fik min juridiske kandidateksamen, som jo er rigtig god, fordi du lærer en metode til at løse mange typer af opgaver. Men selve bestallingen som advokat er altså ligegyldig for min identitet, forklarer Henning Julin, der har sat sig godt til rette hjemme i den bløde, beige hjørnesofa, for han elsker at fortælle.

I dag lever han af at være medlem af godt 25 bestyrelser og af de mange projekter, som han ad den vej bliver involveret i. Projekterne spreder sig ud over hele kloden fra Danmark til Polen, Kina og Sydafrika. Hvad projekterne nærmere går ud på er hemmeligheder – dog vil han fortælle, at et af dem handler om at skabe en ny zoologisk have på Sjælland.

- Jeg kan faktisk alt uden min bestalling – bortset fra naturligvis at gå i retten. Bestallingen blev deponeret, da jeg fik jobbet som direktør i Aalborg Zoo. I dag overvejer jeg dog stærkt at få den tilbage, men kun fordi jeg skal bruge den i forbindelse med at løse en enkelt opgave. Generelt er jeg heller ikke interesseret i at løse fortidens konflikter. Jeg er langt mere engageret i fremtiden, og det er måske også den egentlige årsag til, at jeg sagde ja til at blive direktør i zoologisk have, forklarer Henning Julin og tilføjer, at muligheden kom som noget af en overraskelse.

Jeg er et religiøst menneske
- På det tidspunkt var jeg ansat i et advokatfirma på Vimmelskaftet i København, hvor jeg bestyrede den lokale filial i Aalborg. Det gav selvfølgelig en del rejser frem og tilbage mellem Aalborg og København, og her mødte jeg en dag en god ven, som også var med morgenflyveren til København. Min ven var på det tidspunkt medlem af bestyrelsen i Aalborg Zoo og fortalte på turen om sit arbejde og nævnte, at stillingen som direktør var ledig. Tilfældet ville, at vi også kom til at rejse hjem sammen, hvor vi fik de sidste to pladser. Og så var det, min ven fik ideen om, at jobbet som direktør for Aalborg Zoo var noget for mig. Det tænkte jeg over. Endte med at søge. Og fik det.

- Jeg er et religiøst menneske og tror, at vi flere gange i livet bliver sat i situationer, hvor vi får valgmuligheder, som ændrer resten af livet. Jeg oplevede det samme en aften, hvor jeg var på vagt som trafikkontrollør i SAS. Jeg sad i vagtstuen i en pause sammen med mine kolleger. I et hjørne sad en ældre kollega og tog sig en lur. Pludselig så jeg mig selv i en ældre udgave sidde og sove på en vagt.

- Jeg kom i tanke om en bekendt, som jeg lige havde mødt, og som netop var blevet færdig som jurist. Han fortalte, at man bare skulle have en bred røv og en god hukommelse for at klare studiet. Jeg havde begge dele, og den aften besluttede jeg mig  for at gå til min chef og bede om støtte til at læse jura. Det fik jeg.

- På jura lærte jeg især at sætte tingene i system, og den metode har jeg brugt i alle mine jobs siden. Det har jeg kombineret med evnen til at få ideer. Faktisk kører det så hurtigt for mig indimellem, at mine medarbejderes vigtigste opgave har været at skyde mine ideer ned. De dårlige ideer altså, siger Henning Julin med et glimt i øjet, for der har også været masser af banebrydende indskydelser. For eksempel miljøcertificeringen af zoologiske haver og samarbejde med indianere i Sydamerika for at sikre, at et skovområde på størrelse med Fyn blev bevaret til fordel for dyr og indianerstammer i stedet for at ende i hænderne på amerikanske oliemagnater.

Forpligtet til at øse af viden
- Gennem arbejdet med zoo har jeg fået et fantastisk godt netværk. Jeg har siddet i bestyrelserne for den europæiske zoo-organisation og for den tilsvarende sammenslutning på verdensplan. Både det internationale og det danske netværk er utrolig vigtigt for mit arbejde i dag. Derfor sidder jeg også i Rotary, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, VL 19, og i en nordjysk forening for bestyrelsesmedlemmer, som jeg var med til at skubbe i gang for 14 år siden. Det er det netværk, der gør, at jeg ikke behøver at føre mig frem med titler. De inviterer mig til at sidde i bestyrelser, fordi de kender mig som person og ved, hvad jeg står for, siger Henning Julin, der også underviser et hold af internationale studerende på Nordjyllands Erhvervsakademi, NOEA, i business jura.

- Undervisningen tvinger mig til at holde juraen ajour. Jeg underviser blandt andet ejendomsmæglere og ansatte i pengeinstitutter. Jeg elsker den formidlingsrolle – om det så er over for en kinesisk studerende på NOEA eller over for en gruppe på rundvisning i zoo. Og det rækker ud over lysten til at fortælle, for jeg føler mig faktisk forpligtet til at øse af min viden. Min erfaring viser, at folk bliver gode mennesker og tager ansvar, hvis man hjælper dem på vej. Og det vil jeg altså gerne være med til.

Jura til lavpris
Henning Julin er bekymret for det ny marked for juridisk rådgivning til de nye regler, som giver ham selv mulighed for at markedsføre sig som juridisk konsulent – men som også giver den lokale bedemand mulighed for det samme.

- Jeg er virkelig bekymret for, hvad det her nye juridiske supermarked vil bringe. Når der kommer juridiske ydelser på markedet til lavpris, kan det blive utrolig ødelæggende for hele standen. I princippet burde det ikke være lovligt, at en bedemand eller en mekaniker kan sælge juridiske ydelser. Og jeg må da indrømme, at det i sig selv kunne få mig til at hente min bestalling tilbage for simpelthen at blive taget alvorligt i samfundet. Det burde vi debattere meget mere – altså hvad vi vil med markedet for juridiske ydelser.

Boks
Henning Julin er 61 år, og uddannet fra Københavns Universitet som 40-årig i 1995.
Karriere i SAS fra 1964 til 1986 hvor han fungerede som blandt andet traffikkontrollør, informationsansvarlig i SAS' Stationsafdeling og jurist i forhandlingsafdelingen.

Ansat på Advokatkontoret Vimmelskaftet fra 1986 til 1996, hvor han det sidste år også var direktør i Aalborg Zoo. Zoo-direktør fra 1995 til 2005.

Ekstern lektor i International Business Law på Nordjyllands Erhvervs Akademi fra 2006 samt juridisk konsulent med deponeret advokatbestalling i eget firma HJUridisk Konsulent.

Henning Julin føler sig stadig som advokat, selv om han har haft mange forskellige titler og jobs i sin karriere. Det seneste, han kan føje til sit C.V., er posten som formand for Næstved Zoo, der er under opbygning og skal åbnes omkring 1. maj 2007.