16.09.2024
Rapport: Forbedret retssikkerhed i Grønland vil koste 34,3 millioner om året
Copenhagen Economics har beregnet de økonomiske omkostninger ved at gennemføre Advokatrådets initiativer til at forbedre...
Da Regeringen i går præsenterede en række nye ministerier, stod det samtidig klart, at kernen i Justitsministeriet er bevaret. Der overflyttes således kun mindre dele under Justitsministeriets ressortområde til det nye Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab, og det er vigtigt for retsstaten at bevare et stærkt Justitsministerium med en central rolle i regeringen.
”Et fagligt stærkt og velfunderet Justitsministerium er den bedste vej til at sikre balancerne mellem myndighedsudøvelse og borgernes rettigheder. Det er derfor glædeligt, at regeringen er gået bort fra de tanker om opsplitning, som var på tegnebrættet i regeringsgrundlaget,” siger Ole Spiermann, formand for Advokatrådets grundrettighedsudvalg.
Advokatrådet gennemførte i efteråret 2023 rundbordsdrøftelser med en ekspertgruppe for at vurdere en mulig opsplitning, som regeringen havde lagt op til i regeringsgrundlaget. Arbejdet mundede ud i et oplæg om opsplitningen, hvor man advarede kraftigt mod opsplitningen af en række forskellige årsager.
Ekspertgruppen konkluderede dog også, at ”det kunne være nærliggende at se på f.eks. de opgaver, der varetages af Styrelsen for Forsyningssikkerhed og Datatilsynet,” som egnede opgaver at overføre til andre ministerier eller i andet styringsmæssigt regi, uden at det har negative konsekvenser for løsningen af ministeriets kerneopgaver.
Styrelsen for Forsyningssikkerhed er netop overflyttet til det nye ministerium, sammen med en række afgrænsede funktioner.
”Som vi ser det ud fra de beskrivelser, der er lagt frem, er kernen i Justitsministeriet bevaret – alle de dele, der er vitale for lovgivningsarbejdet, og hvor myndighedsudøvelsen og retssikkerheden skal afvejes, er intakte, og ministeriet er fortsat repræsenteret i Regeringens Koordinationsudvalg. Det er vores vurdering, at det er den bedste ramme for at finde de afgørende balancer i retsstaten, og derfor glæder vi os i Advokatrådet over ressortopdelingen, som er lagt frem,” siger Ole Spiermann.