16.09.2024
Rapport: Forbedret retssikkerhed i Grønland vil koste 34,3 millioner om året
Copenhagen Economics har beregnet de økonomiske omkostninger ved at gennemføre Advokatrådets initiativer til at forbedre...
Det er yderst fornuftigt at holde Justitsministeriet samlet – både af hensyn til retsstaten, respekten for borgernes retssikkerhed og af en række andre grunde. Derfor er det positivt, at udenrigsminister og leder af moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, på moderaternes sommergruppemøde tirsdag, udtalte at politiet og ”de blå blink” ikke skal tages ud af Justitsministeriet, som regeringen ellers har analyseret på med henblik på evt. at skabe et nyt Ministerium for National Sikkerhed.
Advokatsamfundets generalsekretær mener at fordelene ved et samlet ministerium er store, og glæder sig over meldingen.
”En opsplitning vil efter vores opfattelse føre til et stærkt sikkerhedsfokus, og et svækket fokus på retssikkerheden for borgere, og det ville være en uheldig effekt. Et fagligt stærkt og velfunderet justitsministerium er den bedste vej til at sikre balancerne mellem myndighedsudøvelse og borgernes rettigheder, så vi fastholder en stærk retsstat, understøtter god lovkvalitet og passer på borgernes retssikkerhed,” siger han om udtalelserne.
Et godt aktuelt eksempel, der illustrerer behovet for at have både hensynet til myndigheder og borgere i samme ministerium, er diskussionen og politiets ønske om at kunne benytte ansigtsgenkendelses-teknologi.
”Sådanne spørgsmål ville formentlig skulle håndteres i to ministerier, hvor man risikerer at et stærkt ministerium for national sikkerhed ville betyde, at hensynene til borgernes frihedsrettigheder mm. ikke ville få den samme vægt i de politiske drøftelser,” siger Andrew Hjuler Crichton.
Advokatrådet gennemførte i efteråret 2023 drøftelser med en række relevante aktører, der på forskellig vis har eller har haft berøring med Justitsministeriets ressort, centraladministrationen og i øvrigt har haft indsigt i retsstaten og dens institutioner og opbygning. Her deltog tidligere ministre, tidligere departementschefer, professorer og personer fra civilsamfundsorganisationer. Arbejdet mundede ud i et oplæg om opsplitningen, som konkluderede at opsplitningen af en række hensyn var uhensigtsmæssig.