04.07.2025
Advokatrådets nye udvalg er på plads
Advokatrådets udvalg for 2025-2027 er nu sammensat med både nye og tidligere medlemmer.
Martin Lavesen bød de tre nye rådsmedlemmer velkommen til Advokatmødet 2023. Foto: Morten Holtum
Tydelig, skarp og effektiv var tre adjektiver, der gennemsyrede de ord, Advokatrådets formand, Martin Lavesen, brugte til at beskrive de forgangne to år til Advokatmødet. Ordene brugte han til at beskrive Advokatrådets position i samfundsdebatten og rådets tilsyn.
”Hvis jeg med få ord skal fremhæve, hvad der har kendetegnet denne rådsperiode, vil jeg tillade mig at anføre, at Advokatsamfundet – og dermed Advokatrådet – har fået en skarpere profil. Vi har fået mere kant i de seneste to år,” sagde Martin Lavesen til Advokatmødet, som blev afholdt på Djøf Rooftop i København.
Tilsynet, som er en kerneopgave i Advokatsamfundet, har ifølge formanden fået mere kant og er generelt tegnet tydeligere op – ikke mindst fordi det risikobaserede tilsyn, som blev indført i 2019, er ved at være fuldt implementeret. Han fremhævede til Advokatmødet, at tilsynet har kurs mod at indfri rådets ambition om, at alle i højrisikogruppen har haft tilsyn i løbet af juni i år.
”Et mere effektivt tilsyn skal gå hånd i hånd med en skarpere vejledning fra Advokatsamfundet. Vores mål er at vejlede advokaterne, så der ikke bliver begået utilsigtede fejl, som kunne have været undgået,” sagde Martin Lavesen, som har siddet for bordenden i Advokatrådet de seneste to år og også er formand i den næste to-årige rådsperiode.
Her kan advokater blandt andet se frem til to nye, opdaterede vejledninger om GDPR og om advokater i bestyrelser.
”Den skal hjælpe både bestyrelsesadvokater og selskaber med at skabe de bedste forudsætninger og undgå misforståelser, når en advokat sidder i bestyrelser,” lød det fra talerstolen.
Vi ønsker ikke at udstille nogen. Men vi er nødt til – for hele standens skyld – at være klare, når vi taler tilsyn.
Martin Lavesen kom også omkring de nye vejledninger om hvidvask og advokatundersøgelser, som rådet har udgivet i den forgangne rådsperiode.
”Mange misforståelser har præget den offentlige debat. Ikke mindst i forhold til metoo-sager, hvor advokatundersøgelser har været et benyttet værktøj.”
Advokatundersøgelser er en af de dagsordener, Advokatrådet har været synlig på i medierne. Det samme gælder sagsbehandlingstiderne ved domstolene, hvor rådet med støtte fra Dreyers Fond har fået udarbejdet rapporten ’Domstole i knæ’, som stiller skarpt på problematikken.
”Analysen er nået bredt ud i pressen, og den er nået helt ind i maskinrummet hos både embedsmænd og politikere. Der refereres til den, når problemerne – og løsningerne – for domstolene drøftes,” fortalte Martin Lavesen.
I forhold til pressen lagde formanden desuden vægt på, at rådet i sin kommunikation bevidst er mere tydelig, når der er advokater, som træder ved siden af. Blandt andet har rådet fortalt, når der er indledt undersøgelser, eller når en sag er indbragt for Advokatnævnet.
”Advokatstandens uafhængighed er ikke stærkere end tilliden til, at vi selv kan holde orden i egne rækker. Det er vigtigt at vise, at vi formår at løfte denne opgave. Vi ønsker ikke at udstille nogen. Men vi er nødt til – for hele standens skyld – at være klare, når vi taler tilsyn.”
Det allervæsentligste er, at vi har øget vores tilsynsindsats og navnlig øget indsatsen på hvidvaskområdet.
Inden Martin Lavesen gav ordet tilbage til mødets dirigent advokat Pernille Høstrup Dalhoff, takkede han de tre rådsmedlemmer Karen Wung-Sung, Karoline Normann og Charlotte Krarup, der alle stopper, fordi deres rådsperiode er udløbet. Samtidig bød han deres afløsere Simon Frøsig, Linda Hebo Lange og Andreas Leidesdorff velkommen i Advokatrådet.
Advokatrådets afgående næstformand Charlotte Krarup gennemgik økonomien i Advokatsamfundet både bagudrettet og fremadrettet.
”Det allervæsentligste er, at vi har øget vores tilsynsindsats og navnlig øget indsatsen på hvidvaskområdet. Det gjorde, at vi i 2022 valgte at anvende den bemyndigelse på yderligere 500 kroner i opkrævning i kontingent. Det har vi allokeret direkte til at forøge tilsynet på hvidvaskområdet,” fortalte Charlotte Krarup.
Hun forklarede, at et ønske om at fastholde tilsynstrykket – inklusive det stærke fokus på hvidvaskområdet - er en af grundene til, at bidraget i 2024 og 2025 bliver hævet til 8.800 kroner. Også et løft af lønniveauet for at være konkurrencedygtig på medarbejderfronten er blandt årsagerne til, at Advokatsamfundets budget vokser i den kommende rådsperiode.
Efter Advokatmødet afholdt Advokatrådet et konstituerende rådsmøde, hvor rådet valgte Birgitte Sølvkær Olesen som ny næstformand.
Læs mere om den nye næstformand og de nye medlemmer af Advokatrådet her.