Spring hovednavigationen over
Tilbage

EU-dom: Det kan koste dyrt at gå udenom retsprincipperne

EU-domstolen fastslog i sidste uge i en dom, at det er muligt at sanktionere EU medlemmer som Polen og Ungarn økonomisk, hvis de ikke overholder retsprincipperne. Netop Polen og Ungarn havde udfordret EU's retsstatsmekanisme og bragt den til domstolen, men forsøget blev afvist.

Konkret betyder det, at EU fremover kan tilbageholde milliarder i EU-støtte til de to lande, hvis de fortsat nægter at leve op til de demokratiske spilleregler i unionen. Afgørelsen betegnes som en milepæl i den langstrakte strid mellem EU, Polen og Ungarn. Spørgsmålet er nu om og i givet fald hvordan EU-kommissionen vil tage værktøjet i brug.

Formanden for Advokatrådets internationale udvalg Per Hemmer, mener at dommen har skelsættende betydning:

”Nu er det endelig slået fast, at det kan koste dyrt at gå udenom retsprincipperne, hvis man vil være medlem af EU. Det synes jeg er betryggende for den demokratiske udvikling i unionen, ” siger han og henviser til en nyligt vedtaget resolution på seneste CCBE møde.

Her gentager CCBE, at alle EU-medlemslande skal respektere de traktater de har skrevet under på og afgørelserne fra EU-domstolen. Ligesom at EU’s værdier og principper skal finde anvendelse i alle medlemslande.