Spring hovednavigationen over
Tilbage

Kvindernes Internationale Kampdag: Vi løser ikke manglende kønsdiversitet med et quickfix

Kommentar: Kvindernes Internationale Kampdag er en årlig anledning til at sætte fokus på manglende kønsdiversitet i toppen af dansk erhvervsliv. Det gælder også i advokatbranchen.

Af Andrew Hjuler Crichton, generalsekretær i Advokatsamfundet, og Pernille slots Lysgaard, erhvervs-ph.d.

Kvindernes Internationale Kampdag er en årlig anledning til at sætte fokus på manglende kønsdiversitet i toppen af dansk erhvervsliv. Det gælder også i advokatbranchen.

For selvom det er en gammel traver, så er der stadig langt mellem kvinderne i bestyrelser og på direktionsgangene.

I landets ti største advokatfirmaer er kun hver ottende partner kvinde. Flere advokatfirmaer har iværksat initiativer som talentprogrammer og fleksible arbejdstider for at fastholde flere kvinder. Men det har ikke givet den ønskede effekt på den korte bane.

Derfor har Advokatrådet igangsat et treårigt forskningsprojekt, der skal afdække, hvordan advokatbranchen kan få flere kvinder ind i partnerkredsen. Projektet finansieres gennem fondsmidler fra Deichmanns Legat og gennem bidrag fra en række advokathuse, hvoraf flere også kommer til at indgå i undersøgelsen. Udfordringen løses ikke med et fingerknips, for der går typisk omkring ti år, fra man starter i branchen, til man bliver partner. Men ambitionen er at ændre status quo gennem et langt sejt træk. Især af hensyn til borgernes retssikkerhed.

Borgerne skal kunne spejle sig i de advokater, der repræsenterer dem, og samtidig skal vi sikre, at branchen fremadrettet har advokater nok. Hvis kvindelige advokater ikke bliver i branchen, så forsvinder der måske op mod 45 procent af de advokater, der kan være til rådighed for borgerne – det er hverken godt for borgerne, retssikkerheden eller branchen. For det handler selvfølgelig også om økonomi i den forstand, at diversitet skaber resultater på virksomhedernes bundlinje.

Budskabet i dag er derfor, at der hos os og i andre brancher er behov for flere kvindelige ledere, men også at vejen dertil ikke er så let. Nu har vi igangsat et grundigt studie for at få langtidsholdbare svar. Bliver vi overhalet indenom af andre gode initiativer, vil vi kun glædes over det.

God kampdag.