Spring hovednavigationen over
Tilbage

CCBE tildeler særlig menneskerettighedspris til afghanske advokater i fare

Advokater i Afghanistan, der har stillet sig i front for at forsvare menneskerettighederne, er i overhængende fare efter regimeskiftet. CCBE tildeler nu en særlig menneskerettighedspris til afghanske advokater med det formål at skabe opmærksomhed omkring det presserende behov for beskyttelse.

En række afghanske advokater er sat i søgelyset på grund af deres aktive rolle i at beskytte afghanske borgeres rettigheder. Det uafhængige advokatsamfund i Afghanistan er blevet lukket af Taliban-regimet, der for nylig overtog magten i landet. Det er derfor ikke længere muligt at beskytte advokater, som i skrivende stund bliver forfulgt enten af regimet eller af tidligere straffefanger, som er blevet løsladt og nu søger hævn for deres domme.

Særligt kvindelige advokater er i farezonen og har høj risiko for at blive frataget helt basale rettigheder såsom retten til at udøve deres hverv, da det kan få fatale konsekvenser for dem.

”Omtrent 30.000 kriminelle er blevet løsladt fra de afghanske fængsler, og 10.000 af dem vurderes til at være en direkte trussel mod afghanske advokater, fordi de enten har gjort deres pligt som forsvarsadvokater, eller fordi de har repræsenteret modparten i straffesager, som har ført til dom. Lige nu oplever 200 kvindelige advokater trusler på livet, alene fordi de har udført deres hverv,” siger CCBE’s præsident, Margarete Von Galen i en pressemeddelelse fra CCBE.

Med prisen ønsker CCBE både at fremhæve de vigtige resultater, som afghanske advokater tidligere har opnået, for at beskytte fundamentale rettigheder og at understrege behovet for uafhængige advokater såvel som reetablering af et uafhængigt advokatsamfund, der kan bevare og beskytte advokaters uafhængighed og integritet, såvel som borgernes retssikkerhed.

Prisen bliver uddelt på CCBE's Plenary Session den 10. december i Berlin.