Spring hovednavigationen over
Tilbage

Advokat på Lesbos: Det er ikke nogen badeferie

Advokat Synnøve Falk-Rønne var frivillig som rådgiver for flygtninge og migranter på den græske ø Lesbos i sommeren 2017. Hun vil gerne afsted igen og anbefaler flere advokater at rejse med.

”Det er en stor oplevelse og meget tilfredsstillende at bruge sit fag under andre omstændigheder, end man er vant til. Jeg har set mennesker ankomme til registrering hos politiet i Mytilinis havn efter at være blevet samlet op af havet af de græske myndigheder og få timer efter set dem blive indlogeret i Moria-lejren, hvor vi arbejdede,” fortæller advokat Synnøve Falk-Rønne, som første gang rejste til Lesbos som frivillig i juni 2017.

Her har hun foretaget omtrent det samme advokatarbejde, som hun gør i Danmark under de indledende faser, men under helt andre forhold, end der er på et advokatkontor, i et dansk asylcenter eller til et interview i Udlændingestyrelsen.

”Under ELIL yder vi rådgivning med at forberede interview hos den græske pendant til Udlændingestyrelsen, vejleder om Dublinoverførsler, eksempelvis hvis ansøger har familie i et andet land, undersøger om ansøger eventuelt. er særligt sårbar og derfor skal overføres til et andet asylcenter, hvor for eksempel adgangen til lægehjælp er bedre end på Lesbos. Vi gennemgår også samtalereferater fra det første interview med den græske udlændingestyrelse, hvis ansøger mener sig fejlciteret og kommenterer i så fald herpå. Jeg har også været til møder med det græske politi og deltaget i interviews med den græske udlændingestyrelse.”

Den konstante strøm af nye flygtninge betyder lange arbejdsdage fra tidlig morgen til sen aften, og alle samtaler foregår i telte og containere i nærheden af de omstridte flygtningelejre. 

”Alle sager er forskellige og efter hver samtale, skal der skrives referat. Det er vigtigt at spørge ind til asylmotivet, og hvorfor vedkommende er på flugt. En kan være forfulgt i Uganda på grund af homoseksualitet, en anden er desertør fra Syrien, en tredje er forfulgt i Iran på grund af sin religion”

Her oplever Synnøve Falk-Rønne, at mange åbner op og fortæller deres historie, mens andre – især meget traumatiserede personer – kan have svært ved at fortælle, det de har været udsat for. For kvinder, som har været udsat for seksuelle overgreb, er det ofte grænseoverskridende at fortælle herom.

Under opholdet, der varede i to uger, var Synnøve Falk-Rønne som frivillig tilknyttet den omtalte Moria-lejr med kummerlige forhold, der senere brændte ned.

”Det var ikke noget rart sted at være,” konstaterer hun.

Til gengæld var der en reel følelse af at gøre en forskel, og det kan dokumenteres, at arbejdet gennem organisationen ELIL, som koordinerer de frivillige advokater har haft en betydning.

”I de sager hvor ELIL har været med som rådgivere er anerkendelsesprocenten væsentligt højere end for de flygtninge, som ikke har advokatbistand.”

Erfaring er nødvendig

Selvom opholdet som frivillig advokat på den græske ø Lesbos gav en helt anden dagligdag end i Danmark, var selve arbejdet stort set det samme. Men det kræver erfaring med området og indsigt i forholdene i de lande, hvorfra ansøgerne kommer.

”Det er absolut en forudsætning at have beskæftiget sig med asylsager tidligere,” understreger advokaten.

”Jeg har arbejdet med udlændingeret og retshjælp i mange år, og jeg synes derfor, det var interessant at opleve, hvordan forholdene var dernede. Indholdet af selve samtalerne var stort set det samme, som det er med asylansøgere i Danmark. Jeg benytter altid tolk medmindre samtalen kan foregå på engelsk. Det er vigtigt, at samtalen er så præcis som muligt. Der kan godt være rift om tolkene dernede,” fortæller Synnøve Falk-Rønne.

Der er langtfra tale om en badeferie i det græske øhav, men hun håber, at flere vil melde sig til det frivillige arbejde og bidrage med en indsats. Og det giver også en hel del tilbage både personligt og fagligt.

”Der er også et socialt aspekt. Man omgiver sig med andre organisationer, og mødes med kolleger fra hele Europa, og det er jo altid interessant. I weekenderne går man ud og spiser sammen.”

Synnøve Falk-Rønne har derfor også planer om at melde sig som frivillig her i 2021, når corona-restriktionerne tillader det.

”Jeg kan varmt anbefale at tage af sted. Det er interessant at se, hvad der foregår, og det føles godt at give en hånd med.”

Du kan læse mere om Advokatsamfundets bidrag til projektet her

Du kan læse mere om projektet på ELILs hjemmeside.

Hvis du er interesseret i at blive udsendt som frivillig advokat, kan du læse mere om forudsætninger m.v. her.