Spring hovednavigationen over

Hjemmearbejde er dagligdag for mange advokatfuldmægtige under coronakrisen, men det kan have den negative konsekvens, at trivslen falder, når den daglige sparring og sociale kontakt bliver erstattet af mange timer i eget selskab ved køkkenbordet hjemme i lejligheden. Det mener advokat Peter Breum, som er partner i Sirius Advokater og medlem af Advokatrådets regel- og tilsynsudvalg.

Han opfordrer virksomheder og principaler til at være ekstra opmærksomme på ikke blot fuldmægtiges trivsel, men også deres uddannelse og overholdelse af advokatetiske pligter under coronakrisen. For, som han siger: Det kræver mere nærvær at lede på afstand.

”Man må ikke undervurdere det sociale aspekt i at være på en arbejdsplads. Mange advokatfuldmægtige risikerer at blive ensomme og usikre, når de i en længere periode arbejder hjemme med begrænset social kontakt. Derfor er det vigtigt, at arbejdspladsen dagligt tjekker ind hos fuldmægtigen.”

I Sirius Advokater arbejder medarbejderne som på mange andre advokatkontorer nu atter hjemmefra, og derfor afholder man daglige Teams-møder for hele afdelingen. Dels for at sparre om faglige problemstillinger, dels for at holde fast i det sociale sammenhold. Det samme gjorde sig gældende under corona-nedlukningen i foråret.

”Bare det at se hinanden giver en fornemmelse af at være en del af et fællesskab, og samtidig er det en anledning til at spørge ind til hinandens trivsel – er der for meget eller for lidt at lave, og er der noget, vi kan hjælpe med. Derudover sendte ledelsen under første nedlukning hver fredag en gave til medarbejderne. Det kan være en buket blomster eller et gavekort, for at sige tak for indsatsen og for at give en følelse af samhørighed.”

Ud over trivslen bør advokatvirksomheder også være opmærksomme på fuldmægtiges uddannelse og overholdelse af advokatetiske pligter – det er en del af det ansvar, der følger med til at have en advokatfuldmægtig. Ifølge Peter Breum bør principalen altid være tilgængelig, når fuldmægtigen har brug for sparring.

”Normalt kan fuldmægtigen tale med principalen i løbet af dagen, hvis der opstår en udfordring, men når man sidder hjemme, er det en større overvindelse at gribe telefonen og ringe, fordi man aldrig ved, om det forstyrrer,” siger han og fortsætter:

”Derfor er det vigtigt, at principalen altid tager telefonen, også selvom man har travlt. Man skal tage sig tid til at sparre og forklare, hvad en opgave går ud på, og hvad arbejdet skal bruges til.”

Derudover skal principalen løbende hjælpe fuldmægtigen med at overholde de advokatetiske pligter, for eksempel i forhold til at informere modparten om, at man har anlagt en sag. Dette kan man ifølge Peter Breum eksempelvis sikre ved at aftale konkrete tidspunkter, hvor man taler sammen, vender sagen og har visuel kontakt.