Modtager
Justitsministeriet
Høring til brug for evaluering af lov nr. 618 af 8. juni 2016 om fremtidsfuldmagter (fremtidsfuldmagtsloven) - j.nr. 2017-704-0001.
Ved høringsbrev af 25. marts 2022 har Justitsministeriet anmodet om Advokatrådets bemærkninger vedrørende erfaringerne med fremtidsfuldmagts-ordningen.
Advokatrådet har følgende bemærkninger:
Dispositionen for bemærkningerne vil følge den af Justitsministeriet afstukne ramme.
Oprettelse af fremtidsfuldmagt
Oprettelsen i det digitale fremtidsfuldmagtsregister fungerer hensigtsmæssigt. Det er betryggende, at det er muligt – udover at indsætte fremtidsfuldmagten som digital tekst – at oploade et af fuldmagtsgiveren underskrevet (med kuglepen) eksemplar af fremtidsfuldmagten.
Vedkendelse for notaren er den retssikkerhed, der er for, at det er fuldmagtsgiver, som har vedstået indholdet af fremtidsfuldmagten.
Ikraftsættelse af fremtidsfuldmagt
Der medvirker næppe advokater på dette stade i processen, da anmodning om at sætte fremtidsfuldmagten i kraft indgives af fuldmagtsgiveren eller af fremtidsfuldmægtigene i forening, efter en forudgående underretning af fuldmagtsgiverens nærmeste pårørende med oplysning om deres mulighed for at gøre indsigelse imod fremtidsfuldmagtens ikraftsættelse overfor Familieretshuset, jf. § 4, stk. 1 og 3.
Der er endvidere krav om drøftelse af indgivelse af anmodning om ikraftsættelse med fuldmagtsgiveren, hvis anmodning om ikraftsættelse indgives af fremtidsfuldmægtigen(e), se § 4, stk. 2.
Advokatrådet har derfor ingen bemærkninger til dette punkt.
Anvendelse af fremtidsfuldmagt
I forhold til dispositioner over fuldmagtsgiverens faste ejendom fungerer fremtidsfuldmagten og digital signatur hensigtsmæssigt.
Forbuddet mod at indgå aftaler med sig selv i § 13 kunne skærpes således at, ”… eller i øvrigt anvende fremtidsfuldmagten i forhold, hvor der kan foreligge risiko for modstridende interesser.” Herved undgås sondringen om der både generelt og konkret er tale om ”modstridende interesser”. Af hensyn til retssikkerheden findes det hensigtsmæssigt, at der anvendes en generel vurdering af, hvornår der er tale om ”modstridende interesser”.
Tilbagekaldelse, ændring og ophør af fremtidsfuldmagt
Lovens alder og inertien fra en fremtidsfuldmagts oprettelse til ikrafttræden giver en formodning for, at erfaringerne på dette område må være minimale. ”Faste værger” fremstår som relevante bidragsydere på dette punkt.
Klage til Civilstyrelsen
Klager til Civilstyrelsen over afgørelser truffet af Familieretshuset skal ske via digital selvbetjening, og eventuelle partsrepræsentanter skal udfylde de digitale skemaer sammen med parten.
Der er således både en formulartvang og et krav om digital indgivelse af klagen. Sådanne krav – selvom de måtte være praktiske – fremmer efter Advokatrådets opfattelse ikke en fri klageadgang og et to instansprincip i forvaltningen.
Advokatrådet finder således, at klagesystemet burde være det samme som ved klage over fremtidsfuldmægtigen, hvor der ikke er særlige krav til klagen.
Med venlig hilsen
Andrew Hjuler Crichton
Generalsekretær