
Morten Lau Smith virker gennem den danske delegation i komitéen ’Corporate Social Responsibilty’ (CSR) i CCBE-regi blandt andet for at forberede danske advokater på kommende EU-lovgivning med nye krav om bæredygtighed.
Omfattende regler omkring bæredygtighed vil i de kommende år komme væltende fra EU. Virksomheder og deres rådgivere har travlt med at forberede sig for at stå rustet til fremtidige krav.
”Man bør være meget opmærksom på udviklingen på området for CSR i bredeste forstand og de krav til virksomheder, den fører med sig. Vi skal blive endnu mere opmærksomme på de sammenhænge, hvor vores rådgivning skal eller bør fremhæve CSR-vinkler over for klienterne. Ny EU-lovgivning om rapporteringsregler er på vej og snart følger krav om, at virksomhederne selv skal foranstalte særlig CSR-relateret due diligence – altså egne undersøgelser om, hvorvidt virksomheden og forsyningskædens virksomheder lever op til bæredygtighedskravene,” siger advokat Morten Lau Smith, medlem af Advokatrådets internationale udvalg.
Det handler ikke kun om virksomhedernes rådgivningsbehov men også om, hvilke tanker advokatfirmaerne selv kan gøre sig om egen ansvarlighed, når det gælder for eksempel menneskerettigheder, miljø, klima, diversitet mv.
CSR og uafhængighed i forening
”Generelt bør samfundsvalgte adfærdsregler ikke gøre indgreb i fundamentale retsprincipper og sikring af advokaternes mulighed for at kunne være til rådighed for uafhængig bistand til borgerne. Dét kan advokaterne selvfølgelig ikke omvendt bruge som undskyldning for blankt at afvise selv at skulle forholde sig til forpligtelserne. I CSR-komitéen forsøger vi at udstyre medlemslandenes advokatsamfund med inspiration til, hvordan advokaterne kan opfordres til at gøre sig tanker om egen ageren i forhold til CSR-dagsordenen med udtrykkelig respekt for grundlæggende regler for advokatgerningen.”
”Til gengæld bør advokaterne ikke skulle tåle kritik, der alene udspringer af en konstatering af, at klienten tilsyneladende ikke lever op til CSR-relaterede regler, normer eller idealer. Men i en tid, hvor omdømme og image-pleje fylder mere og mere på den kommercielle dagsorden, vil advokaterne nok også her risikere at kunne komme under pres. Der gemmer sig retlige, principielle, moralske, etiske, klientpolitiske og forretningsmæssige udfordringer – men også muligheder – i omverdenens såvel positive som negative interesse. Og er dét spørgsmål, som advokaterne bør tilstræbe at have en fælles holdning til eller ej?,” spørger Morten Lau Smith.
Samtidig er han som medlem af den danske delegation i CCBE-komitéen ’European Lawyers’ også dér i berøring med påtrængende spørgsmål. Blandt andet om behovet for at værne om advokaters uafhængighed, om advokaters særlige rolle i samfundet og om advokaters omdømme generelt, som han ser er for nedadgående.
”Min fornemmelse er, at der virkelig kommer til at ske omvæltninger i vores branche. Udefrakommende konkurrenter, myndigheders krav om nedbrydning af ’barrierer’, legaltech – udfordrerne står i kø – og forandringernes tid er lige på trapperne. Det kræver omstillingsparathed. Og det er nu, vi skal finde ud af, hvordan vi kan agere i det.”

Min fornemmelse er, at der virkelig kommer til at ske omvæltninger i vores branche. Udefrakommende konkurrenter, myndigheders krav om nedbrydning af ’barrierer’, legaltech – udfordrerne står i kø – og forandringernes tid er lige på trapperne. Det kræver omstillingsparathed. Og det er nu, vi skal finde ud af, hvordan vi kan agere i det.