Mikkel Fisker ved, at hans rådgivning af de udsatte og voldsramte kvinder i projektet ’Råd til Livet’ kun udgør en lille del af den hjælp, de har behov for. Men når den 40-årige advokat og partner i DAHL Advokatfirma nu kan hjælpe, gør han det – det falder ham lige så naturligt som at være holdleder for sin søns fodboldhold.
Af Kristine Jægesen Wilkens, journalist
- Hvad er det for nogle købere, du har fundet til din ejendom, siger Mikkel Fisker drillende til den kvindelige ejendomsmægler i telefonen.
Han har forladt DAHL Advokatfirma i Kongensgade i Esbjerg og har parkeret bilen over for Borgergade 6 med det store hvide skilt: Kvindernes Krise- og Aktivitetscenter. Mikkel Fisker står ude på gaden foran den grønne dør og skal lige have klaret det her opkald, før han kan gå ind.
- Vi må tage den på mandag. Vi er på vej til Amsterdam, og vi er ikke hjemme før søndag aften. Men så kan du bruge weekenden til at falde ned, inden du skal give dem et svar, siger Mikkel Fisker muntert, inden han afslutter samtalen med sin klient.
Inden for på den anden side af den låste grønne dør, hvor et barn leger på linoleumsgulvet, og en baby hænger på sin mors mave, sidder Mikkel Fisker denne torsdag eftermiddag også over for kvinder med boligspørgsmål. Men boligspørgsmål af en helt anden karakter. Og så akutte, at de ikke kan vente til mandag, når Mikkel Fisker er landet fra advokatkontorets udflugt til den hollandske hovedstad.
- Jeg har det her hankønsvæsen, som ikke vil flytte, og vi står begge på lejekontrakten, lyder indledningen på en historie, som et sted undervejs har fået denne kvinde og mor til at flytte ind på krisecentret – hun vil dog allerhelst tilbage til sin lejlighed uden dette hankønsvæsen.
Mikkel Fisker er frivillig i projektet ’Råd til Livet’, som blev lanceret af Mary Fonden i et samarbejde med Nykredit og Mødrehjælpen i 2009. Siden blev den gratis sociale, juridiske og økonomiske rådgivning til udsatte og voldsramte kvinder udbygget, så krisecentre i Aarhus, Helsingør, og Esbjerg nu også tilbyder hjælp.
Mikkel Fisker er advokat og partner i DAHL Advokatfirma, og han tøvede ikke med at sige ’ja, tak’, da Mary Fonden henvendte sig til advokatkontoret for at høre, om de ville gå ind i projektet. Et positivt projekt at blive forbundet med som virksomhed, men det var ikke den primære årsag.
- Jeg synes, at det kunne være interessant at forsøge at hjælpe de her kvinder, der har nogle uoverstigelige problemer, som jeg via en indsats kan hjælpe med at få løst, fortæller Mikkel Fisker.
Dét var motivationen, da han havde erhvervet studenterhuen, holdt sommerferie og rejste fra Esbjerg til Aarhus for at læse jura. Mikkel Fisker syntes, det lød spændende at kunne få lov til at arbejde med forskellige problemstillinger og løse problemer for folk.
Mikkel Fisker blev fuldmægtig i Brørup øst for Esbjerg og mødte virkeligheden i retshjælpen på det lokale bibliotek, hvor han hurtigt og helt konkret fik brugt sin jura. Og faktisk minder det frivillige arbejde på krisecentret i Esbjerg om denne form for rådgivning.
Men da det er 16 år siden, Mikkel Fisker startede som fuldmægtig, er det faglige udbytte ikke den primære drivkraft for at deltage i projektet ’Råd til Livet’. Der er bestemt faglige udfordringer i arbejdet, blandt andet på udlændingeområdet, men ofte er den rådgivning, Mikkel Fisker yder, lavpraktisk.
- Det kan godt være, at man har ret, men nogle gange kan det tage lang tid at gennemtvinge sin ret, og så når man måske målet hurtigere ved hjælp af en praktisk løsning, siger Mikkel Fisker.
Kvinder i krise
Og målet er at hjælpe en gruppe udsatte mennesker med at komme videre fra den situation, de står i, og som er en del mere udfordrende end det, hans klienter til dagligt oplever. Selve problemtyperne – sager om eksempelvis separation og skilsmisse – møder han også hos DAHL Advokatfirma, men der er forskel på problemernes omfang.
Som han formulerer det, har han stadig til gode at blive ringet op af en kvinde, som siger: “Jeg vil gerne have et møde med dig oppe på dit kontor. Min mand banker mig, hvad skal jeg gøre?”
Så ville Mikkel Fisker spørge, hvorfor kvinden ikke havde meldt sin mand til politiet, og var flyttet væk. Men virkeligheden er ikke altid så enkel. Og på krisecentret findes kvinder, som har fået bank uden at ringe til politiet eller flytte hjemmefra.
– De problemer, kvinderne har, er meget, meget udtalte. De kommer ikke til et møde hos en advokat og går hjem. De er borte fra deres hjem og i krise, når man møder dem, fortæller Mikkel Fisker.
Som den kvinde, han senere denne dag møder på krisecentret. Hun har kun været her nogle få dage, og skammen og gråden gør det svært for hende at fortælle sin historie, og vigtigst af alt, sin juridiske problemstilling.
- Jeg fortæller dig ikke, hvad du skal gøre, men hvad du kan gøre – det er dit valg, siger Mikkel Fisker, men kvinden er slet ikke i stand til at tænke klart og skelne den ene mulighed fra den anden. Og det ved Mikkel Fisker godt.
- Nu skal du lige have mulighed for at falde lidt ned og tage den med ro, og derefter skal du overveje, hvad du vil, lyder hans råd til kvinden, som har ønsket at have en af krisecentrets ansatte ved sin side. Et menneske, som kvindens fortvivlede øjne søger under rådgivningen.
- Hvis det set up, der er omkring kvinderne, ikke fungerer, ville de være meget ilde stedt for at sige det mildt. Derfor vil vi også gerne hjælpe dem, der hjælper og bakke dem op i det arbejde, de udfører, fortæller Mikkel Fisker.
Ikke frelser, men hjælper
Sådan en er Mikkel Fisker selv. En hjælper. Det er også derfor, han er med i ’Råd til Livet’. Han har altid været engageret i det frivillige foreningsliv lige fra håndboldtrænergerningen over juraforeningen i studietiden til det nuværende hverv som holdleder for sin søns fodboldhold.
- Det skal der jo også være nogen, der tager sig af, siger Mikkel Fisker – uden at være frelst og lyde som en kvinde, der har smurt lidt for mange madpakker og rejst lidt for mange beskidte, smidte støvler op i entreen, og sagt: ’Det skal der jo også være nogen, der tager sig af’!
Mikkel Fisker tager ikke ord som ’ansvarlighed’ og ’borgerpligt’ i sin mund, ligesom han heller ikke giver sig i kast med remser à la “den, der har evnen, har pligten.”
- Jeg føler ikke, at jeg skal være frelser for de her kvinder. Jeg vil meget gerne hjælpe dem, og synes, at det er dejligt at se, at de kan bruge min hjælp. Jeg er bevidst om, at den lille hjælp, jeg kan give, er en lille del af den hjælp, de skal have. Men jeg er glad for, at jeg kan hjælpe med den del, så de ikke skal tænke på det, og lettere kan blive hjulpet med de andre ting. Men jeg gør det ikke af pligt. Jeg gør det af lyst, og jeg vil ikke gøre mig til dommer over, hvad andre har lyst til, siger Mikkel Fisker.
Han kalder det et afbræk i sin hverdag og inspirerende at få et indblik i en verden, der ligger så fjernt fra hans egen. Hvor tonen er rå og hjertelig, og hvor Mikkel Fisker – trods det, at han tilhører det køn, der er bandlyst på krisecentret – føler sig velkommen.
- Jeg er meget bevidst om ikke at være autoritær, fordi jeg ikke tror, de har behov for en, der kommer og vil bestemme over dem, men en som kommer og vil hjælpe dem. Jeg møder dem i øjenhøjde og forsøger at lytte til dem og deres problemer og så forklare, hvordan jeg synes, de skal komme i gang med løsningen på deres juridiske problem, siger Mikkel Fisker.
Er du trist, når du går derfra?
- Nej, ikke trist, men eftertænksom. Der er skæbner, jeg tænker mere over end andre, og hvor jeg går derfra og tænker: “Hold da fast, hvordan skal det ende.” Så priser jeg mig lykkelig over, at jeg har børn, der er i trivsel, og som jeg skal hjem til og lege med, siger den 40-årige far.
- Det handler ikke om, at jeg synes, det er sjovt at komme på tur i en tivoli-parallelverden og så i øvrigt glæder mig over, at jeg kan trække mig tilbage i badesandalerne hjemme hos familien. Jeg synes, at det er forfærdeligt for de andre, men jeg har accepteret, at der eksisterer en form for parallelverden. Den er en del af virkeligheden, og det er derfor, vi forsøger at hjælpe, siger Mikkel Fisker.