Spring hovednavigationen over

Der er en større frihed i at være sin egen chef

Publiceret: 10. november 2022

Fortalt til Camilla Bergsagel Nielsen

LinkedIn ikon Twitter ikon Link ikon Prink ikon
Aksana Cetiner

Advokat Aksana Cetiner skifter fra Njord Law Firm til Advokatfirmaet Cetiner

Hvorfor valgte du at starte dit eget advokatfirma?

Jeg har altid drømt om selv at eje og udvikle en virksomhed. I sommers besluttede jeg endelig, at det rette tidspunkt var kommet til at tage udfordringen op og opbygge min egen advokatpraksis med fokus på den multikulturelle juridiske og personlige erfaring, jeg har. Der gik kun et par måneder fra tanke til handling på trods af, at jeg først fik min advokatbeskikkelse i december sidste år. Selvfølgelig var jeg lidt nervøs for, hvordan det ville blive at stå for det hele selv, når jeg var vant til at være en del af en større advokatvirksomhed, men jeg nåede frem til, at jeg lige så godt kunne have min egen virksomhed med mine egne klienter, der taler samme sprog som mig.

Jeg er født og opvokset i Letland og taler derfor både lettisk, russisk, dansk og engelsk. At være en flersproget advokat er en fordel, da der er ganske få advokater i Danmark, som for eksempel taler lettisk eller russisk, og jeg oplever, at mange klienter finder det behageligt at arbejde med en advokat, der både taler deres sprog og forstår deres kulturelle baggrund.

Aksana Cetiner

Jeg skal stå for det hele selv, når jeg kun er mig, men jeg nyder at lære meget nyt i et højt tempo.

Aksana Cetiner

advokat

Hvordan er dit nye job anderledes end dit gamle?

I Njord Law Firm sad jeg som i dag primært med straffesager, og mine klienter var multikulturelle klienter, så selve sagerne minder lige nu meget om hinanden, men jeg har fået mere frihed. Der er en større fleksibilitet og frihed i at være sin egen chef. Jeg kan selv vælge, hvilke sager jeg gerne vil tage. Det kunne jeg ikke, da jeg arbejdede for nogen. Jeg tager også lidt færre sager nu og arbejder derfor færre timer. Der er også større frihed i forhold til, hvor man arbejder fra. Der er ingen forventning om, at jeg skal sidde på kontoret fra 8-16 hver dag. Jeg har mulighed for at rejse mere, og det giver en stor fleksibilitet at have kontor derhjemme. Det betyder alt i alt, at jeg har mere tid sammen med mine børn.

Min hverdag ser også anderledes ud på den måde, at mit arbejde nu indebærer, at jeg varetager flere forskellige funktioner. Jeg er både advokat, bogholder, sekretær osv. Jeg skal stå for det hele selv, når jeg kun er mig, men jeg nyder at lære meget nyt i et højt tempo og er stolt af at se de første resultater af at have etableret min egen advokatvirksomhed.

Hvilke muligheder og udfordringer ser du i at være selvstændig advokat?

Der er både udfordringer og fordele ved at drive sit eget firma i forhold til at være ansat i et advokatfirma. Jeg savner mine kollegaer og muligheden for at sparre med andre. Med fleksibiliteten og muligheden for at skabe sin egen tidsplan følger også et betydeligt ekstra ansvar. Fra nu af skal jeg træffe flere strategiske beslutninger – ikke kun som advokat, men også som virksomhedsejer. Mit fokusområde er i øjeblikket strafferet, men jeg planlægger at udvide mine juridiske ydelser til også at omfatte udlændingeret. Det bygger videre på min pro-bono-erfaring, da jeg for fire-fem år siden arbejdede frivilligt for Dansk Flygtningehjælp og Amnesty International og ad den vej fik en viden om udlændingeret.