Spring hovednavigationen over
Tilbage

Advokatmødet 2025: Øget tilsyns- og hvidvaskfokus skal fastholdes de kommende år

Advokatrådet har de seneste år styrket tilsynet og øget ressourcerne til at bekæmpe hvidvask og misbrug af klientkontoen. Det tilsynstryk ønsker Advokatrådet at fastholde de kommende år, hvilket afspejler sig i Advokatrådets indstilling til det kommende Advokatmøde og bidraget for de næste to år.

Kampen mod hvidvask har i flere år stået meget højt på Advokatrådets dagsorden. Når der den 23. maj er Advokatmøde, lægger Advokatrådet op til at fastholde den prioritet og videreføre tilsynet på samme niveau og med samme tilsynstryk, der er lagt i 2025, i de kommende to år.

”Tilsynet med advokater er en kerneopgave, hvor samfundet med rette forventer, at vi hele tiden holder et tilfredsstillende tilsynstryk og gør, alt hvad vi kan, for at stoppe de få advokater, som ikke spiller efter reglerne. Det gælder ikke mindst hvidvask-området, hvor vi taler dybt samfundsskadelige aktiviteter. De sager og den øgede mængde af henvendelser, vi har modtaget på hvidvaskområdet, gennem de seneste år, betyder, at vi fortsat må afsætte betydelige ressourcer til at kunne følge op på dette i vores tilsyn,” siger Advokatrådets formand, Martin Lavesen.

I januar i år besluttede Advokatrådet at øge ressourcerne til tilsynsindsatsen, særligt på hvidvask- og klientkontoområdet, som følge af at tilsynsafdelingen igennem 2024 har konstateret betydeligt flere potentielt alvorlige forhold, som kræver, at der reageres hurtigt - og ofte med et dybdegående tilsyn.

Advokatrådet ønsker at fastholde indsatsen på samme niveau som 2025 i de kommende år. Derfor indstiller Advokatrådet, at bidraget til Advokatsamfundet fastsættes til 9.700 kr. ekskl. moms i 2026 og i 2027, når der afholdes advokatmøde den 23. maj.

”Vi er meget bevidste om, at alle advokater har pligt til at betale bidraget, og derfor skal vi ramme en balance mellem hvad der er rimeligt og nødvendigt. Vi bruger langt hovedparten af bidragsmidlerne på Advokatnævnets aktiviteter og på tilsynsindsatsen, og som vi ser omfanget og karakteren af henvendelserne lige nu, vurderer vi, at det er nødvendigt med det foreslåede bidrag, så vi har tilstrækkelige ressourcer til at kunne reagere. Det håber vi, at advokaterne kan bakke op om,” siger Martin Lavesen.

Udover tilsynsindsatsen skal Advokatrådet afsætte ressourcer til blandt andet den forestående evaluering af Danmarks generelle hvidvaskindsats. FATF (Financial Action Task Force) skal de kommende år på ny evaluere Danmarks indsats med at forebygge hvidvask og terrorfinansiering. Dette indebærer også en evaluering af, hvor det generelle complianceniveau i advokatbranchen – herunder advokatvirksomhedernes evne til at forebygge hvidvask og efterleve reglerne.

Danmark blev senest i 2017 evaluereret af FATF, og den afsluttende rapport viste, at der var en række områder, hvor FATF fandt, at Danmark ikke fuldt ud levede op til FATF’s anbefalinger. FATF havde i den forbindelse en række kritikpunkter i forhold til advokatbranchens effektive efterlevelse af anbefalingerne på hvidvaskområdet.

Det er således en hovedprioritet for Advokatrådet at sikre at branchen samlet set forbedrer complianceniveauet gennem en målrettet tilsyns- og awareness-indsats.

Materiale til Advokatmødet - beretning, regnskab, indstilling til bidrag samt budget - kan findes her.