Spring hovednavigationen over
Tilbage

Vi skal bakke op om Ukraines frihedskamp og sanktionerne mod Rusland

Fælles erklæring fra advokatsamfund i Norden og de baltiske lande.

Af formændene for advokatsamfundene i de nordiske og baltiske lande: Martin Lavesen, Danmark. Imbi Jürgen, Estland. Hanna Räihä-Mäntyharju, Finland. Sigurður Örn Hilmarsson, Island. Jānis Rozenbergs, Letland. Mindaugas Kukaitis, Litauen. Jon Wessel-Aas, Norge. Eva-Maj Mühlenbock, Sverige.

 

I dag, 25. oktober, er det ’European Lawyers Day’, og som advokater og advokatsamfund i Norden og de baltiske lande markerer vi dagen ved at udtrykke vores ubetingede støtte til Ukraine. Vi repræsenterer mere end 31.000 advokater i otte lande, og vi arbejder for at forsvare de juridiske principper, som demokrati og retssikkerhed er baseret på.

Vi har enstemmigt fordømt den russiske invasion og udtrykt vores ubetingede støtte til Ukraine. At udvise solidaritet på dette tidspunkt er et vigtigt budskab - særligt for de mennesker, der lider som følge af invasionen. Det er værd at huske på, at vi er forenede i arbejdet med at "opretholde international fred og sikkerhed".

I Europa er den EU gået sammen om en række sanktioner med det formål at lægge pres på det russiske regime, og for at gøre det sværere at fortsætte denne uretmæssige angrebskrig. Sanktionerne er nu betydelige, og efter indførelsen af den ottende sanktionspakke er juridisk rådgivning også omfattet.

Med tanke på, at internationale menneskerettigheder sikrer retten til juridisk repræsentation i straffesager for enhver borger, må vi som advokater og advokatsamfund samtidig være villige til at sende et klart signal og lægge pres på Rusland.

Med tanke på, at internationale menneskerettigheder sikrer retten til juridisk repræsentation i straffesager for enhver borger, må vi som advokater og advokatsamfund samtidig være villige til at sende et klart signal og lægge pres på Rusland.

Vi mener derfor, at de europæiske sanktionspakker opretholder denne balance ved at være rettet mod juridisk rådgivning i sager, der ikke er retstvister. Advokater er klar til at tilbyde alle individer juridisk forsvar i straffesager, men vi må skelne mellem en sådan opgave og vores rolle som juridiske rådgivere i sager, der ikke er retstvister. Derfor bakker vi op om, at vi som advokatstand står sammen med resten af Europa og bidrager til det pres, der gennem sanktionerne er rettet mod den russiske stat ved ikke at tilbyde juridisk rådgivning til juridiske og fysiske personer, der er omfattet af sanktionerne.

Vi ønsker alle en ende på angrebene mod Ukraine og en fuld og ubetinget genoprettelse af ukrainsk territorial integritet. Den russiske krig mod Ukraine er ulovlig, underminerer retssikkerheden, og vi står sammen i vores bestræbelser og insisteren på, at gerningsmændene skal holdes ansvarlige og stilles for den internationale straffedomstol.