Spring hovednavigationen over
Tilbage

Kriminalforsorgen ændrer retningslinjer for telefonsamtaler med indsatte

Kriminalforsorgen har nu afsluttet den undersøgelse angående ulovlig aflytning af telefonsamtaler mellem advokater og indsatte, der blev iværksat i marts 2022. Den viser, at i alt ti advokaters opkald er blevet ulovligt aflyttet.

Kriminalforsorgen har udsendt en redegørelse om omfanget af de samtaler mellem blandt andet advokater og indsatte, der ved en fejl var blevet optaget via korttelefonordningen. Den går ud på, at indsatte i lukkede fængsler kan føre telefonsamtaler med op til ti godkendte personer, som af sikkerhedsmæssige grunde bliver optaget og efterfølgende kan blive aflyttet ved stikprøver.

Samtaler mellem visse advokater og indsatte må dog ikke optages, men det er alligevel sket, da advokater ved en fejl er blevet oprettet som opkaldsmodtagere i den ordning, i stedet for at indsatte har benyttet sig af de særlige advokattelefoner.

Det viser sig, at i alt ti advokater er berørt af ulovlige aflytninger. De berørte vil blive orienteret direkte af kriminalforsorgen, som også oplyser, at der ikke er lavet aflytningsrapporter, som kunne have været udvekslet med andre myndigheder, og hverken Rigspolitiet eller kriminalforsorgen har fundet noget, der tyder på, at der er udvekslet oplysninger fra samtaler med andre myndigheder.

Kriminalforsorgen har nu indskærpet reglerne for oprettelse af opkaldsmodtagere, så det sker i overensstemmelse med reglerne. Der vil i den forbindelse blive udarbejdet nye retningslinjer samt forbedrede blanketter for ansøgninger til telefoni.

Advokater opfordres til at orientere sig i retningslinjerne og at være særligt opmærksomme på reglerne, hvis de overvejer at ansøge om at blive oprettet som opkaldsmodtagere i korttelefonordningen.

Se Kriminalforsorgens orientering til Advokatsamfundet her

Se redegørelsen her

Læs tidligere nyhed om aflytningerne her