Modtager
Erhvervsministeriet
Ved mail af 9. december 2021 har Erhvervsministeriet anmodet om Advokatrådets bemærkninger til ovennævnte udkast.
Advokatrådet har følgende bemærkninger:
Advokatrådet støtter Kommissions ambition om at skabe større klarhed om fortolkningen af konkurrencereglerne, herunder hvornår soloselvstændige konkurrenceretsligt skal betragtes som lønmodtagere, der falder uden for konkurrencereglernes forbud mod visse konkurrencebegrænsende aftaler (art. 101 TFEU). Rådet er i den forbindelse positiv overfor, at retningslinjerne tager udgangspunkt i den eksisterende EU-retspraksis på området (herunder FNV Kunsten Informatie en Media v Staat der Nederlanden, C-413/13 og Albany International BV v Stichting Bedrijfspensioenfonds Textielindustrie, C-67/96).
Advokatrådet bemærker, at flere af de kriterier, som Kommissionen opstiller til at identificere soloselvstændige, som falder uden for art. 101, ikke bliver begrundet med direkte henvisning til relevant EU-retspraksis. Det gælder kriterie (a) om mindst 50% af årsindtægt fra én modpart og især kriterie (c) om digitale platforme. Her forekommer Kommissionens forslag til retningslinjer at gå længere i sine undtagelser fra konkurrencereglerne, end hvad der kan begrundes med henvisning til retspraksis.
Advokatrådet finder dette bekymrende ud fra et retssikkerhedsmæssigt perspektiv. Domstolene er naturligvis ikke bundet af Kommissionens retningslinjer. Virksomheder, soloselvstændige eller sammenslutninger heraf, som indgår kollektive overenskomster inden for rammerne af Kommissionens vejledning, kan således risikere, at en domstol vil finde, at overenskomsten alligevel er i strid med konkurrencereglerne.
En relateret bekymring gør sig gældende for den anden del af Kommissionens udkast, som beskriver Kommissionens håndhævelsesprioriteter på området. Nationale konkurrencemyndigheder er ikke bundet af Kommissionens prioriteter, ligesom dokumentet ikke udelukker muligheden for, at der kan blive anlagt civile søgsmål om overtrædelser af konkurrencereglerne.
De opstillede kriterier i prioriteringsdokumentet udgør således ikke en ”safe harbour” for at indgå kollektive overenskomster mellem soloselvstændige. Dette forhold bør gøres klart for læseren af dokumentet.
Med venlig hilsen
Andrew Hjuler Crichton
Generalsekretær