Spring hovednavigationen over
Tilbage

Uberettiget brug af advokattitlen på sociale medier

Advokatrådets sekretariat er blevet opmærksom på, at der er en del brugere af LinkedIn, som i deres titelfelt angiver at være ”advokat (deponeret)” og lignende. Den brug af titlen beder sekretariatet nu folk om at berigtige.

Advokattitlen er som bekendt en beskyttet titel og må kun anvendes af udøvende advokater. Hvis man ikke er – eller ikke længere er – advokat, er det i strid med retsplejelovens § 120 at betegne sig som sådan.

På det seneste er Advokatrådets sekretariat blevet opmærksom på en del brugere af det sociale medie LinkedIn, som i deres titelfelt angiver at være ”deponeret advokatbeskikkelse”, ”advokat (deponeret)” eller lignende.

Denne anvendelse af titlen mener sekretariatet er problematisk.

Hensynet bag den beskyttede titel er dels de særlige rettigheder men også pligter, som alene påhviler advokater. Rettigheder som eksempelvis retten til at udføre retssager og pligter som eksempelvis pligten til at agere uafhængigt og loyalt under varetagelsen af klientens interesser. Til den beskyttede titel ”advokat” knytter sig altså en forventning fra omgivelserne – også omgivelserne med intet eller et begrænset indblik i advokatbranchen, som man ikke kan forvente ved, hvad det f.eks. vil sige at have ”deponeret advokatbeskikkelse”.

Uretmæssig brug kan derfor være i strid med retsplejelovens § 120, og en overtrædelse kan i sidste ende føre til en politisag.

Advokatsamfundet sender på den baggrund breve til advokater, hvor Advokatsamfundet har konstateret, at titlen bruges i strid med ovenstående for at få rettet op på brug af titlen ”advokat”.

Hvis man ønsker at oplyse, at man er uddannet advokat, men har deponeret sin beskikkelse, så bør det fremgå i et resumé eller CV. Titelfeltet fremgår øverst på LinkedIn profilen, og det er her, at ikke-udøvende advokater skal undlade at benytte ”advokat” i titlen. Hvis man ønsker at oplyse, at man er uddannet advokat, men har deponeret sin beskikkelse, kan det anføres i et resumé eller CV-afsnittet.

Advokatrådets sekretariat vil i den kommende tid desuden præcisere dette på hjemmesiden om retten til brug af advokattitlen.