Spring hovednavigationen over

Advokatsamfundet deltog sammen med Danske Advokater i Folkemødet med debatter, advokatvagten og dialog om retssikkerhed. Se foto-reportage fra Folkemødet.

Folkemødet 2023 - Advokaternes telt

Advokaternes telt lå nabo til Danmarks Domstoles telt i samme område som Politiets, Anklagemyndighedens og Kriminalforsorgens telte, hvor der var godt besøgt. Advokatvirksomheder og organisationer bookede sig ind i teltet, hvor der i alt var 11 debatter.

FM-debat

Udover debatter var der åbent i advokatvagten, hvor folkemødegæster kunne få gratis råd af bl.a. lokale bornholmske advokater, der var frivillige i advokatvagten.

Debat om lovkvalitet

En af årets debatter handlede om hvorvidt "Lovmøllen er løbet løbsk?" Her deltog tre garvede politikere sammen med tidligere departementschef Karsten Dybvad, formand for Transparency International DK, Jesper Olesen og medlem af advokatrådet Ole Spiermann i en debat modereret af DR-vært Adam Holm. Titlen henviste til det tempo og omfang i lovgivningen på Christiansborg, der gør, at at selv politikerne kalder det problematisk, og som til tider gør det svært at få de vigtige perspektiver og gennemtænkte input med, når der skal træffes beslutninger og laves love.

I debatterne fik publikum mulighed for at stille spørgsmål til paneldeltagerne. En blandt publikum ville blandt andet vide, hvorfor der i dag bruges færre lovforberedende udvalg - om ikke det kunne højne lovkvaliteten.

Ventetider - retten er (ud)sat

Et af tidens store retspolitiske emner, ventetider ved domstolene, var genstand for fællesdebat, hvor Advokatsamfundet og Danske Advokater havde inviteret bl.a. formanden og næstformanden for retsudvalget - Steffen Larsen (LA) og Mai Mercado (K) - i debat. Her deltog formand for dommerfuldmægtigforeningen, Nina Palesa Bonde også.

Ventetidsdebat - godt besøgt

I panelet i ventetidsdebatten "Retten er (ud)sat" var der bred enighed om, at Rørdam-udvalgets forslag ikke rækker til at rette op på de alt for lange ventetider. "Vi er det land i EU, der bruger næst færrest midler på domstolene. Kun Cypern bruger færre midler. Og så vil man fra politisk hold alligevel starte med at se på, om vi kan finde besparelser. Prøv lige at smag på det," sagde formand for dommerfuldmægtigforeningen Nina Palesa Bonde i debatten, hvor flere aktører frygtede for de forringelser af retssikkerheden hvis tiltagene fra Rørdam-udvalget gennemføres.

Folkedomstolen for 11. gang på Folkemødet

For 11. gang blev der i år kørt "Folkedomstolen". Domstolene og Advokatsamfundet har arrangeret dette processpil, hvor publikum agerer nævninge og skal tage stilling til en fiktiv sag. Anklager Gyrithe Ulrich er her ved at læse anklagen højt. I år handlede sagen om, hvilke pligter en passager har under en påkørsel.

Retsudvalget afsiger dom i folkedomstolen på årets folkemøde

Fredag var det ikke kun publikum, men også medlemmer af Folketingets retsudvalg, der skal dømme i folkedomstolen. I år var hele udvalget enige, og fra venstre ses Lisbeth B Nielsen (SF), Bettina Kastbjerg (DF), Mai Mercado (K), Steffen Larsen (LA) og Morten Dahlin (V), der alle fandt den tiltalte skyldig.