Spring hovednavigationen over
Tilbage

Kan interne kurser regnes med som obligatorisk efteruddannelse?

Mange advokatkontorer laver intern undervisning for sine medarbejdere. Indholdsmæssigt er der de samme krav til interne kurser som kurser hos en ekstern udbyder eller arrangør – klienten skal være i fokus. Her er, hvad du skal være opmærksom på.

Mange advokatkontorer laver intern undervisning for sine medarbejdere. Indholdsmæssigt er der de samme krav til interne kurser som kurser hos en ekstern udbyder eller arrangør – klienten skal være i fokus. Her er, hvad du skal være opmærksom på.

Interne kurser kan sagtens medregnes som obligatorisk efteruddannelse, så længe der er tale om relevante kurser i medfør af § 2 i bekendtgørelsen om obligatorisk efteruddannelse.

Ligesom ved alle andre typer kurser, skal kurset have et indhold, der hviler på hensynet til klienten i modsætning til forretningen og advokatvirksomhedens interne forhold. Du skal endvidere sikre dig, at der er et kursusbevis, der dokumenterer afholdelsen af kurset.

Hensynet til klienten skal være det primære fokus

Når du skal tage stilling til, hvad kurset skal indeholde, er der en række faldgruber, du skal være opmærksom på. Du skal først og fremmest have fokus på, at kurset gør advokaten til en bedre rådgiver for klienten.

Det er konkret og individuelt, hvad der opkvalificerer advokaten i forhold til hvilke typer fagområder og klienter, den enkelte har.

Der er visse kurser, som typisk altid kan medregnes som obligatorisk efteruddannelse. Det er f.eks. kurser som god advokatskik, GDPR, hvidvask, mediation, bestyrelsesuddannelser, regnskabsforståelse, it-juridiske værktøjer, herunder minretssag.dk, tinglysningssystemet, LegalTech-løsninger, kurser i juridisk informationssøgning og øvrige kurser målrettet jurister.

Pas på, at det ikke bliver for internt

Navnlig når der er tale om interne kurser, skal du være opmærksom på, at kurserne ikke har et primært sigte på de interne forhold i advokatvirksomheden. Undervisning i interne sagsgange, brug af interne systemer, salgs- og markedsføring eller bedre teamsamarbejde og effektivitet vil som klart udgangspunkt ikke kunne medregnes.

Kurser, som typisk ikke vil kunne forventes godkendt (hverken eksterne eller interne kurser), kan eksempelvis være:

  • Salgs- og relationskurser. Kurser, der har rent salg og advokatvirksomhedens økonomi for øje, vil ikke kunne medregnes som obligatorisk efteruddannelse, da de ikke har klientens interesser for øje.

 

  • Kurser om markedsføring af advokatvirksomheden. Kurser, som har den enkelte advokats eller advokatfirmas forretningsudvikling, markedsføring eller strategi som primært formål, vil ikke kunne godkendes som efteruddannelse. Dette samme gælder kurser i hjemmesideoptimering (SEO) eller brug af LinkedIn.

 

  • Strategiseminarer, herunder temadage om virksomhedens mål, visioner mv. Disse kurser har et ligeledes et internt fokus og gavner ikke rådgivningsydelserne mod klienten. Derfor kan disse heller ikke medregnes som efteruddannelse. Enkelte faglige elementer og indslag vil dog efter en konkret vurdering kunne medregnes, hvis de vurderes at leve op til kravene om længde og relevans.

 

  • Kurser om driftsoptimering af virksomheden. Kurser, som har fokus på advokatens eller virksomhedens effektivitet, planlægning, teambuilding, tidsstyring, bedre mødekultur, mv., kan normalt ikke medregnes som efteruddannelse. Selvom klienten har en interesse i, at advokaten arbejder effektivt og struktureret, har sådanne kurser alene en indirekte positiv påvirkning over for klienten. Hovedhensynet er imidlertid advokatens interne forhold, hvorfor disse kurser som klar hovedregel ikke godkendes som efteruddannelse.

 

  • Kurser om personlig udvikling og effektivitet. Kurser, som er begrundet i et ønske om mere grundlæggende personlig udvikling, eller hvis indhold fokuserer mere på interne forhold i advokatvirksomheden, som f.eks. driftsoptimering eller samarbejdet internt i virksomheden, vil ikke kunne godkendes. Generelle kurser i stresshåndtering, personlig planlægning mv. vil ligeledes kun kunne blive godkendt, hvis det kan sandsynliggøres, at kurset bruges konkret i rådgivningen eller i forbindelse med den øvrige opgavevaretagelse, som advokaten eller advokatfuldmægtigen leverer til klienten. Det har dog formodningen mod sig, at disse typer af aktiviteter er direkte klientrettede. Kurser i præsentationsteknik, forhandling, spørgeteknik, retorisk og procedure vil derimod godt kunne godkendes, da de øger kvaliteten af de ydelser, advokaten leverer til klienten.

 

  • Almene færdigheder og IT. Kurser i grammatik- og retskrivning, skriftlige færdigheder og basale it-færdigheder i ting som Office-pakken, PowerPoint, og videomødetjenester, vil ikke kunne forventes godkendt, da dette er færdigheder, som klienten må forudsætte, at advokaten allerede mestrer.

Til dig, der underviser

Undervisningsvirksomhed kan medregnes som obligatorisk efteruddannelse, jf. § 5 i efteruddannelsesbekendtgørelsen. Det uddybes i Advokatsamfundets vejledning, hvad kravene er. Der er et mindstekrav i reglerne om, at et undervisningsforløb skal vare mindst 3 lektioner á 45 minutter for at kunne medregne det som obligatorisk efteruddannelse.

Du skal derfor være opmærksom på, at hvis du underviser sammen med en anden, skal du være ”på” og til rådighed under hele kurset for at kunne tælle alle lektioner med som efteruddannelse. Hvis du har været passiv under den anden undervisers oplæg, kan du ikke medregne den ”passive” tid. Din egen samlede aktive indsats skal således minimum udgøre tre gange 45 minutter.

Er I f.eks. to, der underviser på et firelektioners kursus, og I underviser i to lektioner hver, vil ingen af jer kunne medregne kurset som obligatorisk efteruddannelse.

Hvis man underviser i det samme kursus flere gange, kan man kun medregne ét af kurserne per treårige efteruddannelsesperiode.

Hvis du vil arrangere et internt kursus

Planlægger du at arrangere et kursus, som skal kunne tælle med som obligatorisk efteruddannelse, skal du sørge for at udstede et kursusbevis til deltagerne som dokumentation. Kravene til kursusbeviser følger af § 3 i efteruddannelsesbekendtgørelsen og er følgende:

  • hvert undervisningsforløb skal samlet udgøre mindst tre lektioner af 45 minutters varighed
  • der skal foreligge et kursusprogram, en målbeskrivelse, en fagbeskrivelse eller lignende beskrivelse af undervisningen
  • underviserens faglige kompetence inden for det pågældende felt skal kunne dokumenteres af udbyderen (underviserens navn og titel er typisk tilstrækkelig)
  • der skal foreligge dokumentation for advokaten eller advokatfuldmægtigens deltagelse i undervisningsforløbet, eksempelvis i form af et kursusbevis underskrevet af underviseren.

Advokatsamfundet har lavet en skabelon til kursusbeviser, som du kan downloade og benytte her: 

Skabelonen er ikke obligatorisk at benytte, men alene ment som et hjælperedskab til at kunne overholde kravene til kursusbeviser.

Kurser kan forhåndsgodkendes

Hvis du vil være sikker på, at dit kursus kan godkendes som obligatorisk efteruddannelse, kan du som kursusarrangør sende det til forhåndsgodkendelse hos Advokatsamfundet.

Med en forhåndsgodkendelse bliver der taget stilling til, om kurset efter Advokatsamfundets opfattelse opfylder betingelserne for efteruddannelse. Når et kursus er forhåndsgodkendt, kan det uden videre medregnes som obligatorisk efteruddannelse i forbindelse med et tilsyn. Ordningen er frivillig at benytte, og der betales et gebyr på 750 kr. inkl. moms.

Ansøg som kursusudbyder eller advokat/fuldmægtig her
Læs vejledning om obligatorisk efteruddannelse her